Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vietējā mēroga ideju lavīna

Statistiku nepiemānīsim - parasti aiziet tikai viena no 50 biznesa idejām. Tātad - jo plašākas tautas masas iesaistās ideju radīšanā, jo vairāk būs veiksmes stāstu. Šis plus vēl fakts, ka amerikāņi ir naskāki uz finansēšanu, ierindo šo nāciju starp manāmākajiem inovāciju autoriem. Tomēr arī Latvijai ir labs pamats inovācijām. «Iespējams pat, ka daudz veiksmīgāks, jo mazie valsts apmēri spiež samērā ātri domāt par iziešanu eksporta tirgos,» spriež biznesa konsultants Gundars Kuļikovskis.

Ripos eksporta virzienā

Kosmiskā paskata ierīce stāv tukšās Ķīpsalas izstāžu zāles viņā galā un gaida, kad tās izgudrotāji Gints Šāvējs, Roberts Brīvlauks un Inese Suija-Markova saliks punktus uz i, lai tautās laistu atrakciju ierīci, kas pērn konkursā Ideju kauss iekļuva starp laureātiem. Ja viss notiks, kā plānots, šoziem rotora jaunākajai versijai (jau no alumīnija, nevis plastmasas) vajadzētu ieraudzīt dienasgaismu vismaz uz kādas no Latvijas slēpošanas trasēm. Pa lēzenu nogāzi tā ripinās lejup ekstrēmo sajūtu mīļotājus, un, ja ļaudis uz sajūtām «zeme-debesis-zeme» pavilksies, slēpošanas biznesmeņiem rotors būs ienākumu avots arī vasarā.

Līdzīga paskata ierīce, saukta par zorbinga bumbu, pasaulē jau ir izgudrota un Latvijā izmēģināma Rāmkalnos. Atpūtas centra tehniskais direktors Andis Jansons Trako rotoru jau pārbaudījis un atzinis par labu esam. «Dažā ziņā pat labāks par mūsu zorbinga bumbu, jo materiāls ir patīkamāks. Paredzam arī, ka laika zobs, tāpat kā akmeņi, to nevarētu pabojāt tik izteikti,» viņš vērtē, salīdzinot rotoru ar Rāmkalnos jau lietā likto atrakciju - ūdens bumbu, kas tiek velta lejā no kalna. «Arī apziņa, ka tautieši to radījuši. Zorbings izgudrots Jaunzēlandē, mūsu bumba tapusi Ķīnā, bet rotors būtu vietējais,» viņš saka.

Gints Šāvējs gan rēķina, ka Latvijas pieprasījums būtu mērāms ar mazāk nekā vienas rokas pirkstiem. Tādēļ rotors jau ieguvis anglisko nosaukumu Crazy roller un faktiski tiek veidots tāds, lai būtu gatavs eksportam. Kā cerīgākie galamērķi patlaban izskatās Austrijas, Šveices un Norvēģijas kalnu kūrorti. «Tie, kas uz snovbordistiem un ekstrēmākiem ļaudīm tēmē. Pensionāru auditorijai mazāk.»

Izturēt sijāšanu

Divos iepriekšējos gados zem konkursa Ideju kauss (www.idejukauss.lv) zīmes dzimušas vairāk nekā 600 idejas, un paredzams, ka šogad interese neies mazumā. «Parēķiniet, cik mums tagad ir bezdarbnieku! Vairākums no tiem, kam ir idejas, tomēr līdz šim tās turējuši zem pūra. Šis būs īstais brīdis, kad celt ārā,» vērtē Rolands Brīvlauks, inženieris ar biznesa izglītību, kurš pērn iesaistījies divos no Ideju kausa projektiem. Cilvēkus inovāciju un biznesa sākšanas virzienā aktīvi bīdījusi arī Karjeras Diena, rubrikā Es - uzņēmējs sekojot biznesa dzimšanai no pamatiem. Arī Ideju kauss centrējas ap domu, ka daudzas inovācijas paliek nerealizētas zināšanu trūkuma dēļ. Tādēļ tie, kas neizbirst cauri konkursa žūrijas sietam, tiek mācīti gan biznesa plāna rakstīšanā, gan risku apjaušanā un mārketingā. «Dabū tādu kā matricu, kurā vari salikt ciparus iekšā,» rezumē R.Brīvlauks. Aprēķinus, lai saprastu, cik no pieteiktajām inovācijām ierauga dienasgaismu, konkursa virzītāji vēl nav veikuši. Tomēr vienlaikus organizētāju pārstāvis Jānis Grandāns norāda, ka daudz ir to, kam šis ir pēdējais grūdiens nevis konkrētas inovācijas, bet biznesa virzienā vispār. Dažādi ir iemesli, kas nobremzē iecerēto. R.Brīvlauks saka - visbiežāk aptrūkstas vai nu ticība sev, vai arī finansējums. Pirmajā Ideju kausā ar domu par sabiedriskā transporta nodrošināšanu ar kontrolieru ārpakalpojumiem startēja toreizējais datorzinātņu students Oļegs Vasiļenko, kurš tagad vērtē, ka ideju nobremzējuši gan ekonomiskās krīzes pirmie vēstneši, gan tas, ka galvaspilsētā jau «vibrēja» doma par e-talonu. «Tikai nedaudzas no idejām ir komercializējamas. Viens ir pašam saprast, vai atradīsies pietiekami daudz klientu, kas būs ar mieru par to maksāt, bet otrs - vai tie, kam ir nauda, noticēs šīm idejām, jo ļoti nedaudz ir tādu inovāciju, kur pietiek tikai ar savu laiku un darbu,» vērtē G.Kuļikovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?