Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Viktors Suvorovs. Ledlauzis

Fragmentu noslēgums

1919. gada 28. jūnijā starp uzvarēto Vāciju un valstīm uzvarētājām tika parakstīts Versaļas miera līgums.

Uzvarai allaž daudz tēvu. Starp uzvarētājiem izrādījās ne tikai Lielbritānija, ASV un Francija, bet arī Bolīvija, Gvatemala, Haiti, Kuba, Ekvadora, Hondurasa, Libērija, Nikaragva, Panama, Peru, Urugvaja un daudzas citas valstis. Tomēr Versaļas miera līgums tika noslēgts starp Vāciju un to uzvarējušajām Franciju un Lielbritāniju, kuras bija saņēmušas vērā ņemamu Amerikas Savienoto Valstu atbalstu.

Noteikumi, kurus uzvarētāji nodiktēja Versaļā, pieprasīja tikpat kā pilnīgu uzvarētās valsts atbruņošanos. Vācijā tika atcelta vispārējā karaklausība. Tika noteikts bruņoto spēku limits - 100 tūkstoši cilvēku. Ģenerālštābs tika atlaists, tika slēgtas visas militārās akadēmijas. Jauna ģenerālštāba un militāro akadēmiju izveidošana tika aizliegta. Bruņotos spēkus drīkstēja veidot tikai no brīvprātīgajiem un izmantot vienīgi iekšējās kārtības uzturēšanai valstī. Virsūdens flote tika pamatīgi samazināta, zemūdens - pilnībā iznīcināta. Lielāko daļu vācu nocietinājumu pavēlēja uzspridzināt.

Vācijai tika aizliegts turēt bruņojumā smago artilēriju, tankus, zemūdenes, militāro un militāro jūras aviāciju, ieskaitot dirižabļus. Tikai aizliegti ķīmiskie ieroči, arī to izstrāde. Ievest Vācijā ieročus un citu militāro aprīkojumu bija noliegts kategoriski. Ieroču ražošana Vācijas teritorijā drīkstēja notikt tikai pilnīgā starptautiskā uzraudzībā.

Vācijai tika atņemtas teritorijas 67 tūkstošu kvadrātkilometru kopplatībā, tas ir, viena astotdaļa no visas tās teritorijas, ko apdzīvoja pieci miljoni 138 tūkstoši cilvēku. Vācijai atņēma visas tās kolonijas turpat trīs miljonu kvadrātkilometru kopplatībā, ko apdzīvoja 13 miljoni cilvēku. (V. Šacillo. Pervaja mirovaja voina. 470 lpp.)

Sabiedrotie saņēma tiesības uz atvieglotiem noteikumiem lietot Vācijas ostas, dzelzceļus un ūdens ceļus. Un papildus tam visam Vācijai bija jāizmaksā uzvarētājiem astronomiskas naudas summas. 1921. gada maijā konferencē Londonā tika noteikts kopējais reparāciju maksājums - 132 miljardi zelta marku.

Versaļas miera līgums bija ne tikai briesmīgi netaisnīgs Vācijai, bet arī izlaupošs un pazemojošs. Taču pats galvenais - tas bija stulbs. Šāds līgums nenodrošināja svarīgāko - izlīgšanu.

Ļeņins agrāk par visiem saprata, ka Pirmais pasaules karš mantojumā ir atstājis dinamītu. Uzvarējušās valstis, īpaši Francija, pārāk aizrāvās un aplika uzvarēto Vāciju ar šausminošām reparācijām. Uzvarētājiem izmaksājamo milzīgo summu dēļ Vācija nonāca smagā ekonomiskā krīzē un vācu tauta tika novesta līdz bada un nabadzības robežai, galējā postā. Ļeņins skaidri redzēja, ka Versaļas miera līgums ir bumba zem Eiropas: Vācija nekad nesamierināsies ar tādu netaisnību, Vācijā atradīsies spēki, kas nostāsies pret Versaļas līgumu un liks pārskatīt Pirmā pasaules kara rezultātus, spēki, kas nāks klajā ar revanša ideju un īstenos to. 1920. gada 15. oktobrī Ļeņins paziņoja: «Versaļas līguma panāktā kārtība atrodas uz vulkāna, jo tās 7/10 visas zemes apspiesto iedzīvotāju tā vien gaida, ka uzradīsies kāds, kas uzsāks cīņu, lai visas šīs valstis sāktu šūpoties...» (PSS. 41. sēj., 353. lpp.)

Ļeņins nezināja, ka šis kāds ir jau uzradies. 1919. gada septembrī šis pats kāds iestājās Vācu strādnieku partijā un sāka cīņu pret Versaļas miera līgumu. Šo cīņu viņš vēlāk nosauks par Mein Kampf.

Grāmatu meklējiet grāmatnīcās!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Viktora Suvorova slavenākais darbs «Ledlauzis» arī pēc 20 gadiem ir faktu analīzē nepielūdzamākais Otrā pasaules kara pētījums. Grāmatas jaunajā izdevumā autors ir būtiski papildinājis vēsturisko kopainu, klāt nākušas 20 jaunas nodaļas, un šis veikums tikai apstiprina jau sen viņa doto atbildi uz jautājumu, KURŠ sāka Otro pasaules karu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?