Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vilderss kūda pret austrumeiropiešiem

Sašutuma vilni Nīderlandē un Eiropā izraisījusi Nīderlandes parlamentā pārstāvētās galēji labējās Brīvības partijas (PVV) šomēnes atklātā interneta vietne, kurā nīderlandieši aicināti izteikt visdažādākās sūdzības par ieceļotājiem no postpadomju valstīm. Eiropas Parlaments (EP) pieprasījis paskaidrojumus no Nīderlandes mazākuma valdības vadītāja Marka Rutes, pie kura ar aicinājumu nosodīt, pēc daudzu domām, diskriminējošo PVV iniciatīvu vērsušies desmit Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu vēstnieki.

PVV līderis, skandalozais politiķis Gērts Vilderss apgalvo, ka politiskais spēks ar vietnes starpniecību vēlas parādīt nīderlandiešu bažas par problēmām, ko sagādājot viesstrādnieki no Eiropas austrumiem.

Dzērāji un miera traucētāji

«Vai jums ir problēmas ar cilvēkiem no Centrāleiropas un Austrumeiropas? Vai esat zaudējuši darbu poļa, bulgāra, rumāņa vai kāda cita austrumeiropieša dēļ? Mēs vēlamies zināt,» šādi lasītājus uzrunā PVV izveidotā interneta lapa, kas aicina ziņot par «neērtībām, piesārņojumu un darba tirgus problēmām, ko rada centrāleiropieši un austrumeiropieši». Tur arī publicēti dažādi pret imigrāciju vērsti virsraksti no avīzēm, piemēram, «Vai nebūtu labāk, ja jūs dotos atpakaļ?» vai «Austrumeiropieši vēl noziedzīgāki».

Lapas apmeklētāji savu negatīvo personīgo pieredzi, kas saistīta ar austrumeiropiešiem, var izklāstīt anonīmi. Pēc tam vēstījumu var ievietot kādā no daudzajām «austrumeiropiešu radīto problēmu» kategorijām, starp kurām ir arī dzeršana, sabiedriskā miera traucēšana un automašīnas novietošana nepareizā vietā. Iniciatori par lapas noslodzi nevar sūdzēties, jo dažās dienās pēc atklāšanas tajā esot atstāti 40 tūkstoši sūdzību.

Ukrainiete Irina Kremina, kura Nīderlandē strādā 20 gadus, uzskata, ka pretrunīgā vietne ir diskriminējoša. «Ne tikai cilvēki no Krievijas un Polijas piedzeras un klausās skaļu mūziku. Arī nīderlandieši tā dara. Interneta lapa, kas uzbrūk cilvēkiem no Austrumeiropas un aicina izteikt slikto par viņiem, nevar nest neko labu,» I. Kremina stāsta sarunā ar BBC.

Pagājušajā nedēļā diplomāti no Bulgārijas, Čehijas, Ungārijas, Slovākijas, Polijas, Rumānijas, Slovēnijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas vērsās pie Nīderlandes valdības, aicinot «distancēties no šīs nožēlojamās iniciatīvas, kas ir nepārprotami diskriminējoša».

Arī Eiropas Savienības tieslietu komisāre Viviana Redinga nosodīja vietni, sakot, ka tā vēršas pret eiropiešu pārvietošanās brīvību.

Klusē balsojuma dēļ

G. Vilderss pret starptautiskajiem pārmetumiem ir vienaldzīgs. «Domājiet par savām lietām. Mēs esam suverēna valsts, mēs esam demokrātiska partija, un mēs izsakām daudzu nīderlandiešu bažas,» paziņoja G. Vilderss, kurš plašu uzmanību izpelnījās pirms dažiem gadiem, kad nāca klajā viņa dokumentālā filma, kas brīdināja par islamizācijas cunami, kas apdraud Nīderlandi.

Ironiski, ka lielākās kritikas šautras netiek raidītas G. Vildersa, bet Nīderlandes premjera M. Rutes virzienā. Viņš līdz šim ir vairījies komentēt PVV pēdējās aktivitātes, sakot, ka nav viņa darīšana, ko dara katra politiskā partija.

Tomēr viņa atturību drīzāk var skaidrot ar tuvākajā laikā paredzēto parlamenta balsojumu par taupības programmu, kas paredz samazināt budžeta izdevumus par 24 miljardiem eiro (16,8 miljardi latu). Lai balsojums būtu pozitīvs, M. Rutes mazākuma valdībai ir nepieciešamas G. Vildersa partijas deputātu balsis. Pretējā gadījumā valdība kristu.

13. martā EP ir paredzētas debates par PVV iniciatīvu, un uz tām aicināts arī M. Rute, lai paskaidrotu savu klusēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?