Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vilina ar bezrūpīgu peļņu

«Pelni internetā ar mūsu metodi! Ls 10 dienā garantēti.» «Piereģistrējies un nopelni uzreiz savus pirmos $ 25.» «Reāla peļņa, sākot ar Ls 500 mēnesī, nekādu maksājumu no jūsu puses.» Tādi un vēl vilinošāki ātras un vieglas peļņas piedāvājumi atrodami daudzās interneta mājaslapās sadaļās Darba piedāvājumi. Tas mani ieintriģē, un es meklēju tālāk, jo kurš gan negrib ātri un bez liekas piepūles nopelnīt lielu naudu. Sekojot norādēm minētajos sludinājumos, atrodu mājaslapu www.nauda.do.am, kurā atsauksmēs lasu vēl neiedomājamākas lietas.

Arī es nolemju pamēģināt. Atsaucos vienam no sludinājumiem un savā e-pastā saņemu ziņu, ka sludinājuma ievietotāja kontā jāieskaita tikai pieci lati. Par to saņemšu metodiku, kur būšot precīzi aprakstīts, kas jādara tālāk. Gods kam gods, metodiku tiešām saņemu. Tajā teikts, ka vēl par 25 latiem mēs jums uztaisīsim mājaslapu, ar kuras starpniecību pārdosiet informāciju par šo peļņas gūšanas iespēju un pašu metodiku. Ļoti vienkāršs tīkla veidošanas bizness. Es nopērku instrukciju par to, kā šo instrukciju pārdot tālāk, un peļņu gūstu no tiem, kuri, tāpat kā es, vēlas ātri tikt stāvus bagāti, nopērkot šo instrukciju no manis.

Es gan tālāk negāju un mājaslapu neveidoju, taču atsauksmēs izlasīju brīnumainas lietas. Kāds 26 gadus vecs Vjačeslavs raksta: «Pēc nedēļas nopirku mašīnu Audi A6. Sen gribēju, taču man agrāk līdz tai bija kā līdz mēnesim. Tagad noformēju apartamentus Romā, vēl pāris dienas un būs nepieciešamā summa. Cik pelnu? Nu parēķiniet paši.» Bet 25 gadus vecā Tatjana ir šokā, jo pāris dienu laikā viņas maciņā ieripojuši 150 dolāru...

Pacietība un mērķtiecība

Īsta leiputrija! Bet, ja viss ir tik vienkārši, kāpēc cilvēki joprojām iet uz darbu un cenšas nopelnīt naudu, smagi strādājot, nevis tikai 10-20 minūšu dienā pavada pie datora un, mierīgi dzerot tēju, klikšķina datorpeli, kā to sola šie darba piedāvājumi. Varbūt tomēr tā ir viltīga naudas izmānīšanas metode un krāpšana?

Interneta forumos atrodamā informācija liecina, ka nopelnīt var, bet ne ātri un daudz. Ja sola 100 un vairāk dolāru dienā vai mašīnu divās nedēļās, tad tas tiešām vairāk ož pēc krāpšanas. Dace, kura kādā interneta forumā norāda, ka naudas pelnīšanu internetā piekopj jau divus gadus, aicināta dalīties pieredzē, atrakstīja: «Pirmais, ko varētu noteikti apliecināt - tā nav krāpšana un naudas izmānīšana. Krāpšana varētu būt tad, ja uzticas sludinājumiem par ātru un vieglu peļņu. Internetā, tāpat kā reālajā dzīvē, naudiņa ir sūri, grūti jānopelna. Un, lai to izdarītu, vispirms nepieciešamas zināšanas, kas apgūstamas galvenokārt pašmācības ceļā, meklējot informāciju internetā. Lai gan pēdējā laikā redzu, ka tiek rīkoti semināri arī reālajā dzīvē. Es internetā sāku pelnīt ar reklāmu skatīšanos ( t. i., apskati reklāmas 30 sekundes, un par to tev samaksā). Sākumā es neko nenopelnīju, biju piereģistrējusies dažādās vietnēs, par kurām neko nezināju, maksā naudu vai ne. Vēlāk sāku interesēties un piereģistrējos vietnēs, par kurām bija labas atsauksmes, un tad jau arī nopelnīju pirmos dolārus. Ar reklāmu skatīšanos neko nopietnu nopelnīt nevar, bet ir vēl tādi pelnīšanas veidi kā MLM un affiliate mārketings. Abus šos veidus esmu izmēģinājusi, bet bez panākumiem. Bet ne tāpēc, ka nopelnīt nevar, bet gan tāpēc, ka man laikam pietrūkst mērķtiecības un pacietības. Šeit bez šīm īpašībām neko nevarēs nopelnīt. Esmu tikusies ar cilvēkiem, kas ļoti nopietni pieķērušies šiem interneta biznesa veidiem un, protams, arī nopelna. Ja grib pelnīt internetā, vispirms jāapbruņojas ar lielu pacietību un mērķtiecību, jo nauda nenāks uzreiz, varbūt pēc pusgada vai gada.»

Tikai pašu atbildība

Lai arī šādi sludinājumi visbiežāk publicēti sadaļā Darba piedāvājumi, patiesībā tas nav darbs vispārpieņemtajā izpratnē - te nevienu darbā nepieņem, līgumu neslēdz un par algu nevienojas. Atbildīgi par publicētajiem sludinājumiem un iesaistīšanos šādos pasākumos ir tikai paši cilvēki, jo Latvijā nav nevienas institūcijas, kas kontrolētu šāda veida biznesu.

Valsts darba inspekcijas Juridiskās nodaļas vadītājs Guntars Staune norāda, ka šajā gadījumā institūcijas kompetencē ir tikai uzraudzīt, lai paši sludinājumi nesaturētu diskriminējošu informāciju un atbilstu likuma normām. «Taču viena lieta ir sludinājums un tā teksts, bet otra lieta ir tas, kas slēpjas aiz šī sludinājuma jeb kādas sekas iestājas, stājoties attiecībās ar sludinājuma ievietotāju. Sludinājums pats par sevi var būt ļoti nevainīgs un neko nelikumīgu nesaturēt, savukārt sekas, kas rodas, saistoties ar sludinājuma ievietotāju, ne vienmēr var būt tik nevainīgas. Šīs sekas var saistīties gan ar krāpnieciskām, gan citām krimināltiesiskām darbībām, kā arī sekas var būt darba likumdošanas pārkāpumu jomā, piemēram, nodarbināšana bez rakstveida darba līguma, darba samaksas nemaksāšana utt. Tad attiecīgi jāiesaistās kompetentām institūcijām. Tiem, kuri vēlas iesaistīties šādā naudas pelnīšanā, iesakām vispirms rūpīgi noskaidrot un pārbaudīt visu informāciju gan par personu, kas piedāvā peļņas iespējas, gan par darbībām, kas būs jāveic.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?