Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vilnītis paliek bez atbalsta

Ja ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša darbības izmeklēšanas komisija tiešām ierosinās atbrīvot viņu no amata, paredzams, ka birojs atkal uz ilgu laiku paliks bez vadītāja, kā tas jau bija pēc iepriekšējā biroja vadītāja Alekseja Loskutova (tagad Vienotība) atlaišanas.

No politiķu teiktā var noprast, ka sabiedrībā ne pārāk populārā N. Vilnīša atlaišanai priekšvēlēšanu gaisotnē nopietni šķēršļi likti netiks, tomēr, ņemot vērā, ka balsojums par to var būt arī aizklāts, pārsteigumus izslēgt nevar. Tomēr saskaņā ar Saeimas kārtības rulli balsojums būs aizklāts tikai tad, ja to prasīs vismaz desmit Saeimas deputātu un prasību atbalstīs klātesošo vairākums.

Ģenerālprokuratūra (ĢP) pagaidām ne apstiprina, ne noliedz otrdien LTV raidījumā Panorāma izskanējušo ziņu, ka Ē. Kalnmeiera vadītā komisija varētu nākt klajā ar N. Vilnītim nelabvēlīgu atzinumu. ĢP pārstāve Laura Pakalne Dienai norādīja, ka komisija ir vienojusies runāt tikai tad, kad būs pieņemts lēmums. Komisijai darbs jābeidz 16. jūnijā, un, kaut gan vienreiz tās darbības termiņš jau pagarināts, L. Pakalne uzsvēra, ka šoreiz komisija iekļaušoties laikā.

Drīzais referendums un tam, visticamāk, sekojošās Saeimas ārkārtas vēlēšanas nozīmē, ka N. Vilnīša atcelšanai publiski nemēģinās pretoties arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kura iepriekš tikusi uzskatīta par KNAB šefam labvēlīgi noskaņotu spēku, prāto politologs Ivars Ījabs. Arī ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis jau publiski paudis, ka neredzot iemeslu Saeimā apšaubīt komisijas un valdības lēmumu N. Vilnīša lietā. Nopietni jauna KNAB priekšnieka meklējumi gan varētu sākties tikai pēc vēlēšanu rezultātu izsludināšanas un jaunās valdības apstiprināšanas - tātad ne ātrāk kā rudenī, uzskata I. Ījabs. «Iespējams, ka šāda situācija [kad KNAB nav priekšnieka] arī vienu otru apmierina. Iespējams arī, ka zaļajiem zemniekiem ir kāds kandidāts «kabatā», kurš ir pat pieņemamāks kā N. Vilnītis. Dzīvosim, redzēsim,» rezumē politologs.

Ja iniciatīva atstādināt N. Vilnīti nonāks Saeimā, Juridiskajai komisijai būs jāsagatavo attiecīgs lēmumprojekts, par kuru parlaments balsos. Komisijas priekšsēdētājas vietnieks Valērijs Agešins (SC) sava politiskā spēka pozīciju pagaidām neatklāj, norādot, ka «gribam diskutēt pēc fakta». Tomēr arī viņš sliecas klausīt komisijas un valdības atzinumam: «Ja valdība N. Vilnītim «ieliks divnieku», tad mēs rīkosimies, un pieļauju, ka respektēsim valdības viedokli.»

Kaut gan lielāko daļu amatpersonu Saeima ieceļ aizklātos balsojumos, jautājums par amatpersonas atlaišanu nebūt nav obligāti jālemj aizklāti. Kā rāda 2008. gada Saeimas sēdes stenogramma, kad Saeima lēma par A. Loskutova atstādināšanu no KNAB vadītāja amata, balsojums notika aizklāti tikai tādēļ, ka to atsevišķā iesniegumā lūdza desmit deputātu, bet viņu kolēģu vairākums ierosmi atbalstīja. Toreiz par KNAB šefa atlaišanu nobalsoja 51 deputāts. Pēc A. Loskutova atlaišanas KNAB gandrīz gadu palika bez vadītāja, un jaunais priekšnieks Normunds Vilnītis tika iecelts tikai pēc prezidenta Valda Zatlera ultimāta, ka citādi viņš atlaidīs Saeimu.

A. Loskutovs, kurš tagad ir Saeimas deputāts, Dienai uzsvēra, ka, viņaprāt, balsojumam par N. Vilnīša atcelšanu no amata, ja tāds Saeimā būs, ir jābūt atklātam. Viņš arī uzskata, ka pārkāpumu konstatēšanas gadījumā N. Vilnītis noteikti jāatbrīvo no amata, neraugoties uz to, ka tad birojs atkal uz laiku paliktu bez priekšnieka, jo amata pienākumus uz laiku atkal pildītu Juta Strīķe, kura to jau iepriekš darījusi mēnešiem ilgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?