Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vīni izlecēji

Pēdējos gados pasaulē pārmaiņas notiek arvien straujāk. Tas sakāms arī par vīniem. Vairs nepietiek ar tiem, kurus ražoja tēvi vai vectēvi. Patērētāji grib ko jaunu. Iespējams, vainīgi Jaunās pasaules vīndari, kas pieradinājuši cilvēkus pie eksperimentiem. Arī Eiropas vīndari arvien biežāk ļaujas eksperimentiem.

Viens no šādiem vīniem ir Ceretto Monsordo Langhe Rosso 2007 no Pjemontas reģiona Itālijā. Tā pamatu veido neitāliskās vīnogu šķirnes Cabernet Sauvignon, Merlot un Syrah. Pirms gadiem 20 kaut kas tāds šajā reģionā, kas slavens ar no Nebiolo vīnogām darinātajiem Barolo un Barbaresco vīniem, nebūtu iedomājams.

Šobrīd viens no Pjemontas slavenākajiem klasisko vīnu ražotājiem Ceretto ir pierādījis, ka arī šāds netradicionāls vīns mēdz būt lielisks. Aromātā ļoti daudz sulīgu ogu ar ozolkoka un maigu piparu aromātu. Garša piesātināta un niansēm bagāta, parādās arī saldena, bet nedaudz pikanta šokolāde.

Iespējams, šī vīna burvība slēpjas tā lieliski nostrādātajās detaļās. Visa ir tieši tik daudz, cik vajag. Ne brīdi nepamet sajūta, ka vīndaris pirms tā izveidošanas ir pamatīgi izpētījis mūsdienu vīna mīļotāja vēlmes un pielāgojis dzēriena garšu.

Cits piemērs, kas raksturo mūsdienīgu un netradicionālu pieeju vīna ražošanā, ir viena no lielākajiem Toskānas ražotājiem Piccini izveidotā Memoro vīnu sērija. Pirmais šīs sērijas vīns Memoro Vino Rosso Italia sarkanvīns tapa 2011. gadā par godu Itālijas apvienošanās 150. gadadienai. Tajā bija apvienotas četras vīnogu šķirnes no dažādiem Itālijas reģioniem, kas novāktas dažādos gados. Līdz šim tā tika ražoti tikai lēti un zemas kvalitātes vīni. Piccini pierādīja, ka šādi iespējams radīt arī lieliskas kvalitātes komercproduktu. Redzot šī vīna labos panākumus, viņš ir attīstījis šo ideju. Līdztekus Memoro baltvīnam veikalos tikko ir parādījies jaunākais šīs sērijas produkts rozā Piccini Memoro Vino Rossato Italia. Un atkal šeit ir četras vīnogas no četriem reģioniem: Negroamaro vīnoga no Puglijas, Montepulciano no Abruco reģiona. Un, protams, šajā vīnā neiztiek bez karstās Sicīlijas Nero d'Avola un Itālijas ziemeļu reģionā Veneto populārās Merlot vīnogu šķirnes. Kamēr vīns ir auksts, tajā jūtamas skābas jāņogas un brūklenes, nedaudz uzsilstot parādās zemenes un ķirši, savukārt vēl pastāvot tajā parādās aveņu un saldenu ledeņu notis. Vīndarim izdevies panākt garšas kombināciju, kas šo vīnu padara universālu. Ļoti atdzesēts vīns derēs ar salātiem, vieglām zivīm. Nedaudz atdzesēts tas būs labs arī ar lasi vai gaļas ēdieniem. Iespējams, te jaušama Itālijas dienvidu ietekme. Tur augušās vīnogas vīnam piešķir labāku garšas struktūru un apaļumu, kuru dēļ tas sader arī ar gaļu.

Kā redzams, itāļi mīl eksperimentēt ar dažādām vīnogām un garšām, tomēr, dzerot gan Ceretto Monsordo, gan Memoro vīnus, ne brīdi nepamet sajūta, ka tie visi ir nākuši no Itālijas. Jābūt lielam meistaram, lai ieviestu ko jaunu un reizē nezaudētu saikni ar vietējām tradīcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?