Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Visam mačam spēka nepietika

Līdz šim labākais Latvijas futbolistu mēģinājums apturēt «oranžo mašīnu» beidzās ar diviem ielaistiem vārtiem uz noguruma fona. Euro 2016 kvalifikācijas spēlē Rīgā Mariana Pahara padotie piektdien izturēja 66 minūtes spēles laika, tomēr nīderlandieši sodīja mājiniekus par sliktu fizisko kondīciju un pieļautajām kļūdām (0:2).

Kā bija paredzams, Latvijas sākumsastāvā bez spēļu prakses palikušā Kaspara Dubras vietā līdzās kapteinim Kasparam Gorkšam šoreiz bija Vitālijs Jagodinskis, un savainotā Oļega Laizāna vietu centra pussarga pozīcijā ieņēma Jānis Ikaunieks. Pēdējais gan līdz šim vairāk spēlējis kā malējais pussargs, bet pēc martā veiktajām taktiskajām pārmaiņām Latvijas izlasē ar Igoru Tarasovu starp aizsardzības un vidējo līniju centra pussargiem vairs nebija tik aktuāla nepieciešamība būt drošiem aizsardzībā.

Sarkanbaltsarkanie maču iesāka ar pārsteidzoši aktīvu presingu, neļaujot neapstrīdamiem favorītiem no Nīderlandes uzreiz velt savus uzbrukuma viļņus. Jau pirmajās četrās minūtēs viesi divreiz tikai ar noteikumu pārkāpumu apturēja Valēriju Šabalu, dodot mājiniekiem iespējas izpildīt brīvsitienus, kas ir viens no nedaudzajiem veidiem, kā Latvija varētu gūt vārtus pret nīderlandiešiem. Šoreiz gan sarkanbaltsarkanajiem neizdevās izmantot šo trumpi, un drīz vien oranžie sāka terorizēt arī Latvijas aizsardzību. Sevišķi bīstams bija Memfiss Depajs, kurš regulāri apspēlēja Latvijas izlases labās malas aizsargu Gintu Freimani. FK Jelgava aizsargs jau pirmajā puslaikā guva nopietnu savainojumu un pēc mača aizgāja līdz komandas autobusam, mix-zonā manāmi pieklibojot. Freimaņa vietā nākušais Vladislavs Gabovs pirmajās sekundēs pēc nākšanas laukumā zaudēja divcīņu ar Depaju, tomēr turpinājumā turēja draudīgo pretinieku grožos.

Gandrīz nemanāms bija viesu spilgtākā zvaigzne šajā sastāvā - Robins van Persijs. Pēc mača treneris Marians Pahars uzslavēja mūsu balsta pussargu Tarasovu par Nīderlandes kapteiņa apturēšanu. Ne velti tieši van Persijs bija pirmais, ko viesu treneris Gīss Hidinks otrajā puslaikā nomainīja. Latvijas izlase ieguva bīstamu standartsituāciju pie Nīderlandes soda laukuma, bet Ikaunieks nolēma riskēt un mēģināt pārsteigt pretinieku ar sitienu, nevis centrējumu soda laukumā, kur jau bija atnākuši Latvijas centra aizsargi. Diemžēl Jāņa sitiens nebija precīzs. Pahars laukuma malā vien paguva nokliegties: «Janka, ko tu dari?!» Mājinieku aizsargi nepaguva atgriezties savās pozīcijās, un van Pērsiju nomainījušais Georginio Veinaldums ieripināja bumbu vārtos.

Pahars neslēpa, ka arī viņu šis Ikaunieka lēmums pārsteidzis, tomēr viņš aizstāvēja pussargu, noliedzot, ka Ikaunieks pārkāptu taktisko disciplīnu. Tā vietā viņš par zaudējuma galveno iemeslu minēja mūsu futbolistu nepietiekamo fizisko kondīciju, jo bija acīmredzams, ka mača galotnē vairāki mājinieki cīnījās pēdējiem spēkiem, toties nīderlandieši saglabāja «svaigumu». «Te nu arī izpaužas mūsu problēmas: spēļu prakses trūkums, īsā treniņnometne. Ko lai četrās dienās izdarām? Mūsu futbolistiem jāspēlē regulāri savos klubos, vairāk un cītīgāk jātrenējas.»

Par spīti zaudējumam, šoreiz izlases parādītais sniegums gan drīzāk jāvērtē ar plus zīmi. Kā pēc mača atzina gan treneris, gan paši futbolisti, visi lieliski apzinās, kādās pozīcijās ir abas valstsvienības un kāds ir reālais spēku samērs. Latvijas izlases sniegumā bija vairākas pozitīvas iezīmes: laba bumbas pieturēšana laukuma centrā ar centieniem veidot mērķtiecīgu un pakāpenisku saspēli, nevis tikai bumbas speršana uz priekšu. Ar presingu Latvija turēja spriedzē spēcīgās Nīderlandes aizsardzību, ko pēc mača bija spiests atzīt arī augstprātīgais Hidinks: pirmajā puslaikā viesi bija satraukti. Un pašlaik arī tas nav maz Latvijas izlases izpildījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

latvija 0(0)
nīderlande 2(0)

Euro 2016 kvalifikācijas spēle Rīgā
Vārti: Veinaldums 67., Narsings 71.
36% bumbas kontrole 64%
3 (0) sitieni (vārtos) 31 (9)
0 stūra sitieni 8
0 aizmugures 1
1 (0) brīdinājumi (noraidījumi) 1 (0)
9 pārkāpumi 12

Diena vērtē

Priecēja
Jānis Ikaunieks
Vladislavs Gabovs
Valērijs Šabala
Der sapurināties
Gints Freimanis
Artūrs Zjuzins
Vitālijs Maksimenko

A grupa

12.VI Kazahstāna - Turcija 0:1 (Arda Turans 83.), Islande - Čehija 2:1 (A. Gunarsons 60., Sigtorsons 78. - Dočkals 55.)
Tabula
1. Islande 6 5 0 1 14:3 15
2. Čehija 6 4 1 1 12:8 13
3. Nīderlande 6 3 1 2 13:6 10
4. Turcija 6 2 2 2 7:8 8
5. Latvija 6 0 3 3 2:13 3
6. Kazahstāna 6 0 1 5 4:14 1
3.IX Čehija - Kazahstāna, Nīderlande - Islande, Turcija - Latvija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?