Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vislabākais lielums ir mazs

Normunds Avotiņš

Frankfurtes autoizstāde vairāk nekā jebkura cita atgādina vērienīgu atskaišu pasākumu, nevis motoršovu - garas runas kā akcionāru sapulcēs un milzu halles, kurās lielāko publikas daļu sen vairs neveido žurnālisti, bet gan industrijas bonzas, lūgtie viesi un citas oficiālas un neoficiālas personas. Vācu autoražotāju nomācošais pārākums arvien biežāk liek citiem pārcelt svarīgu modeļu pirmizrādes uz kādu citu šovu vai nepiedalīties tajā vispār. Piemēram, Renault kautrīgi nostartēja ar elektriska komercauto ideju Trendzy un mazauto Twingo Feisliftu, bet Nissan un Mitsubishi izvēlējās vispār nebāzt degunu IAA virzienā.

Mazs nedrīkst būt trūcīgs

Jauna mazās klases automobiļa iznākšana nekad nav dižs notikums, kas pievērstu milzu uzmanību, ja vien runa nav par šikiem automobiļiem - aksesuāriem kā Mini vai Fiat 500. Volkswagen puspasaulei pierādīja, ka tas ir tikai pieņēmums, jo pilsētas auto Up! kļuva par neapstrīdamu pasākuma naglu. Pat autožurnālistikas senioriem bija pagrūti atcerēties, kad vēl automašīna zem 10 000 eiro (precīzāk - 9850 eiro Vācijā) baudījusi tik daudz vietas pirmajās lappusēs. Up! ar savu klātbūtni padarīja nelaimīgu ikvienu kompāniju, kas izvēlējās Frankfurti jauna mazauto demonstrēšanai. Lai gan pilnīgi iespējams, ka jaunais Toyota Yaris un ļoti glītā Fiat Panda no burzmas ap Up! tikai ieguva, jo mazgabarīta auto pēkšņi kļuvuši ļoti vajadzīgi un interesanti. Pats trakākais, ka Up! konstrukcijā nav nekā sensacionāla. Tas ir glīts, trīsarpus metru garš auto ar vienlitrīgu motoru. Taču Volkswagen izdevies novērst lielāko mazlitrāžas auto trūkumu - tie vienmēr izskatījušies «apdalīti», pat salīdzinot ar visparastāko Golf. VW izgatavošanā lētie, bet pēc skata stilīgie sēdekļi, «infocentrāle» noņemama tabletdatora izskatā un atjautīga lētu plastmasu kombinācija ar dekoratīviem ielaidumiem liek Up! salonam izskatīties jautram un mūsdienīgam, turpretim jaunais Yaris iekšā atkal iznācis pelēks un vienmuļš. Fiat Panda bez pūlēm var sacensties ar Up! apdares materiālu dažādībā, turklāt aizmugurē iesēdina trīs cilvēkus. Taču Volkswagen gatavojas piekarināt Up! vilcieniņam arvien jaunus vagonus - trīsdurvju Up!, piecdurvju Up!, paaugstinātu CrossUp un sporta Up GT, elektrisku e-Up un speciālversijas bagātajiem tirgiem Up!White un Up!Black, tādējādi padarot šo sastāvu neapturamu.

Škoda ies Dacia pēdās

Lai gan Rietumeiropa par Up! ir stāvā sajūsmā, Austrumu puses eksperti ir krietni piezemētāki un norāda, ka mazi auto ar izmeklētu iekārtojumu neapmierina šejienes autovadītāju vajadzības. Vienkāršāk sakot, viņiem vajadzīgs tikpat vienkāršs un ekonomisks, taču lielāks auto, tāds kā Dacia Logan. Volkswagen grupai ir atbilde arī uz šo jautājumu. Pagaidām tas vēl ir tikai konceptauto Mission L, taču visiem sen jau zināms, ka Škoda Rapid kļūs par jauno, «lēto» Octavia, turpretim pats hečbeks ar sedana aizmuguri jaunajā paaudzē kļūs lielāks un dārgāks. Rapid aizstās Octavia Classic, ko īpaši Austrumeiropai turpina ražot paralēli aktuālajam modelim. Tomēr ienesīgā taktika neizzudīs, piemēram, līdztekus Opel Zafira Tourer, kas nu jau kļuvis par kaut ko līdzīgu Ford S-Max, ražošanā paliks arī vecā Zafira.

Japāņu SUV Latvijai

Šī taktika ne mazākā mērā nav raksturīga korejiešu ražotājiem, kur modeļi mainās tik strauji kā afišas uz staba. Jaunais Hyundai i30 ir lielāks, slaidāks un ekonomiskāks par iepriekšējo un uzcītīgi kopē Hyundai pašreizējā hita Sonata pēcteča i40 izskatu. Jau krietni pirms izstādes Honda pamatīgi uzkarsēja interesi par jauno Civic, tomēr rezultāts no skata izrādījās mazliet remdens. Ņemot vērā, ka lielākā atbildība šoreiz gulstas uz piekares un motoru inženieru pleciem, galīgo verdiktu atstāsim līdz Civic testiem novembra sākumā. Duālas izjūtas atstāja arī Mazda sengaidītais krosovers CX-5. Automašīna ir iespaidīga, pat masīva un tāpēc nedaudz amerikāniska, taču pilnīgi no jauna izveidotajā salonā iezagušās arī pagalam novecojušas detaļas. Tomēr «spiegu» bari, kas burtiski rāpoja uz ceļiem ap automašīnu, liecina, ka Mazda izgatavojusi kaut ko labu un vajadzīgu. Japāņu markas rindās sen nav bijis pa īstam nozīmīgu jaunumu. To pašu var teikt arī par Subaru, kurš Vācijā pievilka netipiski daudz skatītāju ar savu pirmo kompakto krosoveru XV. Robustā, taču nelielā automašīna maksās, sākot ar 20 000 eiro, ja aprīkota ar jauno 1,6 l motoru un AWD pilnpiedziņu.

Ar jaudu vien nepietiek

Ekskluzīvo automašīnu ražotāji šoruden izskatījās mazliet nobīdīti ieskrējiena joslā. BMW daudz apspriestā i sērija (i3/i8) gaidīt gaida komerciālu turpinājumu, toties markas fani varēja pēc sirds patikas pamielot acis gar jauno M5 (V10, 560 ZS). Mercedes pirmo reizi atklāja pasaulei ūdeņraža konceptauto F125!, kurā prezentētās tehnoloģijas pāries uz nākamo S klasi. Tomēr publika, drusku pagrozījusies pie spārnotā lepnuma, ātri vien sakāpa jaunajā B klasē, kas patiesībā arī bija visinteresantākais Mercedes produkts. Ierasti vēsa attieksme Vācijā sagaidīja jauno Lexus GS modeli, taču mums gan pietika uzmest automašīnai vienu skatienu, lai saprastu, ka pie mums to gaida lieli panākumi. Audi gājiens ar atsevišķu celtni Audi Ring, kurā iebūvēts 400 m testu treks, nesa tikai daļējus panākumus, jo ekspozīcijas daļa izrādījās ļoti saspiesta, pārpilna superdārgiem S modeļiem (Frankfurtē vienlaikus debitēja S6, S7, S8, RS5) un bez noteiktas koncepcijas. Tāpēc ne viens vien apmeklētājs neizpratnē nogrozīja galvu un devās tālāk, kur gaidīja Jaguar ar skaisto Coupe C-X16, Ford ar tā paša Jaguar cienīgu prototipu Evos, nākamais Audi A7 konkurents no Volvo, kā arī vesela rinda dīvaiņu uz riteņiem - superminivens Citroen Tubik ar ģīmi kā Angry Birds tēliem, Maserati džips ar Jeep šasiju un Ferrari motoru - un vienvietīgas automašīnas, kas vairāk izskatās pēc bagijiem ar jumtu. 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?