Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zaļā gaisma jaunajiem vārdiem

Laikā, kad Operai jāstrādā samazināta finansējuma apstākļos, teātris vairs nevar atļauties tik bieži aicināt ārzemju zvaigznes. Toties zaļā gaisma ir jaunajiem, atzīst Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars. To apliecina arī jaunās sezonas plāni. Cerību kārts likta uz solistiem, kuri ienākuši Operā tikai pirms gada vai diviem un jau iepriekšējā sezonā neparasti strauji attīstījuši spējas.

Ieguvēja būs arī latviešu nacionālā kultūra, kas parasti Operas namā tikusi atstāta pastarītes lomā - pēc ilgāka pārtraukuma uz lielās skatuves pirmizrādi piedzīvos latviešu komponista nopietna pilnmetrāžas opera - Bruno Skultes Vilkaču mantiniece, kuras iestudējumu finansē Latvijas Nacionālās operas ģilde ASV.

Izdzīvošana un attīstība

LNO piešķirtā valsts dotācija šogad ir 3 700 000 latu. Kā norādīja kultūras ministrs Ints Dālderis, tas ir piecas un pat sešas reizes mazāk nekā vidēja līmeņa operteātriem Vācijā. Tātad LNO skatītājiem tiek augsta kvalitāte par sešreiz zemāku cenu. Tas atspoguļojas arī biļešu cenā, kas vidēji ir septiņi lati, var laimēties nopirkt biļeti pat par vienu latu.

Vietējā salīdzinājuma mērogā LNO valsts dotācija šogad ir par 12% mazāka nekā 2009. gadā un par 36% mazāka nekā 2008. gadā. Lai neiekristu jaunos parādos, nācies atkal (par 10%) samazināt LNO darbinieku algas, taču jau 2009. gadā vidēji algas tika samazinātas par 25%. Neraugoties uz būtisko finansējuma samazinājumu, Opera ir spējusi domāt ne tikai par izdzīvošanu, bet arī par attīstību - turpina attīstīt starptautisko sadarbību un mērķtiecīgi audzināt jaunus solistus. Daudzus no viņiem ieraudzīsim arī visos piecos jauniestudējumos, no kuriem trīs būs operā un divi - baletā.

Jaunas sejas redzēsim arī plānotajos atjaunojumos. Piemēram, iespaidīgās, simbolietilpīgās scenogrāfijas dēļ par Blumberga izrādi dēvētās Džuzepes Verdi operas Aīda atjaunojuma pirmizrādē jau 7. oktobrī plānota jaunā soprāna Lienes Kinčas debija titullomā.

Latvijas spožās pasaules zvaigznes Kristīne Opolais un Egīls Siliņš dziedās Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins jauniestudējuma pirmizrādē 3. decembrī, kas top režisora Andreja Žagara un Krievijas diriģenta Mihaila Tatarņikova vadībā. Taču titullomai briest arī jaunais, izteikti vīrišķīgais baritons Imants Erdmans, par kura spilgto inspektora Žavēra tēlu jūsmoja mūzikla Nožēlojamie publika Ķīpsalā. Dziedātājs, kurš kādu laiku strādāja par pilnas slodzes sporta instruktoru, pērn atgriezās Operā, kur jau nodziedājis vairākas lomas. Izaicinājumu Ļenska lomai pieņēmis Raimonds Bramanis, kurš tikai pirms dažiem mēnešiem mainījis balss tipu - no baritona uz tenoru un šajā ziņā ir mūsu Operas brīnums. Savukārt tenors Andris Ludvigs, kurš spoži kā meteors iekļāvās Operā pagājušajā sezonā (sākumā ar uzvārdu Kanniņš), gatavojas īsti lielai lomai verisma operā - Pinkertonam Dž. Pučīni operā Madama Butterfly.

Jaunajiem dziedātājiem Imantam Erdmanim, Raimondam Bramanim, soprāniem Ingai Šļubovskai un Guntai Davidčukai, kura spilgti iekļāvās teātrī pagājušajā sezonā, būs ko darīt arī Dž. Rosīni komiskajā operā Seviljas bārddzinis (pirmizrāde 5.III), kuru turklāt iestudēs režisors debitants operā Aiks Karapetjans, kurš līdz šim apliecinājies kino žanrā. Iespēja jaunajiem ir arī Bruno Skultes opera Vilkaču mantiniece, ar kuras iestudējumu operas režijā debitēs Ināra Slucka (pirmizrāde 3.VI). Visus šāgada plānus realizējam, tikai pateicoties LNO sponsoriem - uzņēmumiem Latvijas gāze, Latvijas dzelzceļš, Latvijas Mobilais telefons, Baltic International Bank, Transport Systems, BMW pārstāvjiem Latvijā,» saka LNO direktors Andrejs Žagars. Neviens no Operas atbalstītājiem nav atkritis arī šajā sezonā. Latvijas gāze pat tikko noslēgusi sponsorējuma līgumu uz pieciem gadiem, tādējādi ļaujot plānot notikumus ilgtermiņā, kas Operai sevišķi būtiski mākslinieku starptautiskās aprites dēļ.

Baletā - 7 jaunas sejas

Baletā, kas tagad lepni un kompakti saucas Latvijas Nacionālais balets, šosezon pēc raženas sezonas Honkongas baletā atgriežas primabalerīna Margarita Demjanoka un ienāk septiņi jauni mākslinieki. Viņu vidū baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis īpaši atzīmē Alisi Prudāni, Ievu Rāceni, Evelīnu Godunovu un Aleksandrs Osadčiju, kuri sevi likuši manīt, jau mācoties Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā un gūstot uzvaras starptautiskos konkursos. «Potenciālo prīmu mums netrūkst, jāgādā, lai viņām būtu daudz interesanta darba,» uzskata A. Leimanis. A. Prudāne oktobrī debitēs Ceriņu fejas lomā, bet I. Rācene jau šopiektdien dejos ļauno feju Karabosu P. Čaikovska baletā Apburtā princese, stāsta A. Leimanis. E. Godunovai savukārt dota iespēja Gulbju ezerā (Krievu dejā) un jaunajā baletā Sapnis vasaras naktī, ko ar F. Mendelszona mūziku mums iestudē pasaulslavenais ungāru izcelsmes horeogrāfs Jurijs Vamošs (pirmizrāde 22.X). Sezonā paredzēts vēl viens baleta iestudējums - Kamēliju dāma ar ungāru romantiķa Ferenca Lista mūziku igauņu horeogrāfa Tīta Herma horeogrāfijā, turklāt šī izrāde bija pēdējais igauņu scenogrāfijas vecmeistara Eldona Rentera darbs. (Pirmizrāde - 25. martā.) Abi jaunie baleti, kuri šosezon ienāks teātra repertuārā, ir jau pārbaudīta manta. Piemēram, J. Vamoša balets iestudēts Bernē un ar panākumiem rādīts Prāgā, Diseldorfā un Karlsruē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?