Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zaļi dzīvot ir garšīgi

Kulinārijas bloga Absolūts ēd autore Ilze Lipska saka: «Blogu uzskatu par iespēju citiem pastāstīt, ka zaļāk dzīvot, veselīgāk ēst nemaz nav grūti vai dārgi. Iepriecina sajūta, kad uzzini - esi kādu iedvesmojis, palīdzējis atklāt kādu produktu.» Novembrī viņa ir arī viena no biedrības homo ecos: akcijas Neizmet ēdienu! dalībniecēm.

Kā sāki rakstīt kulinārijas blogu?

Diezgan banāli, bet aizraušanās ar ēst gatavošanu sākās līdz ar kļūšanu par mammu. Pirms tam vīrs bija tas, kuram bija vairāk brīvā laika mājās un kurš gatavoja ēst, bieži sagaidot mani ar siltām vakariņām. Lomas mainījās, kad es aizgāju pirmajā dekrētā un atklāju, cik ļoti man patīk rosīties pa virtuvi. Uzaugu pie savas omītes, kura pēc profesijas ir pavāre, viņa, protams, bija ēst gatavotāja mājās, un, kā jau tajā senajā teicienā teikts, vienā virtuvē divām saimniecēm nav vietas. Kad piedzima otrais bērns, manā pūrā jau bija daudz recepšu, tāpēc nolēmu, ka jāveido blogs, kur viss būtu vienkopus, un lai draugiem, ģimenei, kas jautā pēc receptes, varētu vienkārši iedot linku.

Ko tu vislabprātāk gatavo?

Visbiežāk gatavoju ģimenei - vīram un mūsu trijiem bērniem. Man šausmīgi patīk cept kūkas, un, ciemos braucot, cenšos vienmēr kaut ko uzcept.

Kāda nozīme tavā ģimenē ir zaļajam dzīvesveidam?

Liela. Tieši tāpēc arī esam aizmukuši no pilsētas un dzīvojam laukos, jo, mūsuprāt, šī ir vislabākā vide, kur uzaugt bērniem, kur attīstīties pašiem un dzīvot harmonijā ar dabu. Vide, uzturs, arī emocijas ietekmē mūsu veselību un pašsajūtu.

Kā nonāci homo ecos: projektā?

Mani uzaicināja, un es nolēmu piekrist, īpaši jau tādēļ, ka vīrs, uzzinājis par šo uzaicinājumu, izteicās - bet mēs taču ārā neko nemetam! Diemžēl šo to ik pa laikam sanāk mest ārā, tāpēc uzskatīju, ka eksperiments nāk tieši laikā, lai mūs mazliet motivētu padomāt, kā iepērkamies, ko varētu darīt savādāk, un varbūt atrast kādas interesantas idejas, kā lietas, ko citu reizi izmetam, varētu mazliet pārveidot un tomēr apēst, nevis izmest. Starp citu, viena no vissvarīgākajām tēmām ir pareiza ēdiena daudzuma pagatavošana, pirkšana. Un to var atklāt tikai prakses ceļā. Eksperiments ikdienu iespaido tādējādi - pirms kaut kā izmešanas tiek ieturēta pauze. Viens iemesls - tāpēc, ka jānosver un jāatskaitās, lai gan mizas mums grūti pieskaitīt pie pārtikas atkritumiem (jo tas taču ir komposts).

Kādi ir tavi secinājumi?

Vai kādreiz cilvēki pētīja pārtikas produktu sastāvu? Ja pētīja, tad ļoti maz. Toties mūsdienās jau daudzi zina, ka E621 ir pirmā viela, ko, ja ieraugi, produkts ir jāliek atpakaļ plauktā. Šis - pārtikas atkritumu - jautājums, manuprāt, ir tāds kā nākamais pakāpiens. Mēs (eksperimenta dalībnieki) veselu mēnesi nopietni pieejam šai lietai - skaitām, sveram, pētām, ko izmetam un kāpēc. Mēnesis - tas tiešām ir ilgs laiks, tomēr nedēļu, kaut piecas dienas, katram vajadzētu šādu mazu eksperimentu ieviest savā ikdienā! Ēdiens ir jāciena. Latviešiem ir daudz ticējumu par maizīti, viens no tiem: «Kad maizi met pa logu ārā, tad tās drīz pietrūks.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?