Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zālienos paliek košļenes, izsmēķi un stikli

Čehijas prezidenta un Latvijas valsts amatpersonu ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa Aleksandra, Ilona un Kārlis noskatās, turpat netālu sēžot zālītē un iestiprinoties ar līdzpaņemtajām uzkodām. «Te ir mīkstāk,» salīdzinājis ar sēdēšanu uz koka soliņa, saka Kārlis. Jaunieši ir informēti, ka pašvaldība šogad atcēlusi aizliegumu uzturēties pilsētas centra parku zālītē, un pauž par to prieku.

Skvērā starp Latvijas Universitātes ēku un pilsētas kanālu ceturtdien pusdienlaikā, kad gaiss sasilis vairāk par 25 grādiem, izmetušies vairāki desmiti gados jaunu cilvēku. Viņi sasēduši pa pāriem vai lielākās grupās, lai parunātu, papusdienotu vai palasītu, ir arī tādi, kas plikāki guļ un sauļojas. Līdzīga aina paveras arī Vērmanes dārzā.

Septiņus gadus sabiedriskās kārtības noteikumi aizliedza šajos parkos, kā arī citos pilsētas kultūrvēsturiskā centra apstādījumos - Esplanādē, Rīgas pils skvērā un Kronvalda parkā - uzturēties zālienā, taču no 15. maija to ir atļauts darīt. Domnieki ierobežojumu atstāja spēkā vien uz kanālmalas nogāzēm, kas pret nomīņāšanu ir visneizturīgākās. Joprojām zālienā uzturēties atļauts Ziedoņdārzā, Viesturdārzā, kā arī parkos ārpus Rīgas centra.

Pašvaldības ilgus gadus piekoptās pozīcijas maiņa izraisījusi ainavistu sašutumu. Ainavu arhitekte Gundega Lināre šādu soli Dienai vērtēja kā domes vadības vēlmi uz vēlēšanām sapelnīt jauniešu balsis un prognozēja milzu postījumus pagājušā gadsimta pirmajā pusē veidotajiem stādījumiem.

«Pašreiz nomīdījumu nav, bet skatīsimies, kas būs vasarā,» pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš prognozē, ka sekas būs jūtamas, iestājoties sausākam laikam. Taču piedrazošanas intensitāte esot pieaugusi jau tagad - «mēslo tāpat kā Eiropā».

Kā aģentūras vadītājs paskaidroja, visbriesmīgākās ir košļājamās gumijas un izsmēķi, ko sētniekiem grūti uzlasīt. Zālienā sēdētāji dauzot arī stikla pudeles, bet «tas vairāk uz vakara pusi». «Nevar teikt, ka viss ir vienos stiklos, bet jau iepriekšējos gados vietās, kur drīkstēja sēdēt, tādas situācijas bija. Tagad centrā arī tā būs,» brīdina A. Kalnkaziņš. Vērmanes dārzā sastaptais parka uzkopējs gan stāsta, ka tik traki neesot. No rītiem un vakaros pirms tīrīšanas daudz atkritumu zālē nemētājas, lai gan pagaidām arī sēdētāju vēl pamaz.

Atpūtai zālē labvēlīgs laiks saglabāsies vēl dažas dienas, bet pēc tam atkal kļūs vēsāks, teic sinoptiķi. Šodien spoži spīdēs saule un lietus nav gaidāms, pūtīs lēns vējš, dienā gaiss iesils līdz +23...+27 grādiem, bet nedaudz vēsāks būs Kurzemes piekrastes rajonos: +19...+22 grādi. Sestdien gaisa temperatūra jau nedaudz kritīsies - tā būs +15...+24 grādi, svētdien - vēl par dažiem grādiem zemāks, un visā Latvijas teritorijā gaidāms lietus. Mēneša beigās skaidrās nakts un rīta stundās jau gaidāmas salnas, bet dienas laikā visbiežāk gaisa temperatūra sasniegs tikai +11...+16 grādus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?