Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zanderes atbilde Vāģiem

Peciņa pūku matiem, drosmīgi iznākusi priekšplānā, tikko dzirdami izdveš, ka viņu sauc Madara. «Nu labi, Madara. Parādi mums, kā rūc auto,» aicina dzejniece Inese Zandere. Atskan negaidīts rūciens dziļā krūšu basā. Zāle sajūsmā uzgavilē. Žūrijas loceklis - lāču un rūkšanas speciālists rakstnieks Juris Zvirgdiņš, nedomājot šauj gaisā kartīti ar pieci.

Aptuveni šādā dzīvelīgā gaisotnē ar rūkšanas un mašīnīšu ripināšanas sacensībām, divām tematiskām izstādēm - auto tvērums tēlniecībā un vizuālajā mākslā, un, protams, balvu - jaunā kalendāra pasniegšanu, nedēļas nogalē Kalnciema ielas tirdziņā notika dzejnieces Ineses Zanderes kalendāra Izdomā sev auto. Dzejoļu kalendārs 2011 atvēršanas svētki.

Lai ir citi varianti. Savi

Vai būtu pārāk konceptuāli teikt, ka dzejoļu kalendārs Izdomā sev auto ir Ineses Zanderes atbilde Holivudas animācijas hitam Vāģi - lielam mīlulim arī Latvijā? «Nebūtu pārāk konceptuāli. Patiesībā jau viss, ko mēs [izdevniecība liels un mazs radošā komanda] darām, ir kā atbilde tam piedāvājumam, kas dominē. Lai ir citi varianti. Mūsu pašu. Ja ir princeses, lai nav tikai bārbijas, ja auto, - tikai Vāģi,» Inese Zandere nenogurusi ir gatava skaidrot savu un domubiedru misiju komerclaikmetā.

Pirms gada iznāca Ineses Zanderes dzejoļu krājums Princešu piedzīvojumi ar pasakainām Irēnas Lūses ilustrācijām. Nu - auto piedzīvojumi. Laikam jau lieki piebilst, ka Zanderes izpildījumā šis kalendārs noteikti nav domāts «tikai puikām».

Fiats, Fords un Bē Em Vē

«Rakstu par mašīnām, bet tik un tā sanāk par dabu,» atzīstas Inese Zandere, kura dažnedažādus braucamos, katram piešķirot savu raksturu, meistarīgi iekomponējusi Latvijas gadskārtu un paražu ritā: «Pirmā formula ātra kā asns/caur zemes tuneli traucas» (Maijs); jūnijā mocim uz ragiem kā govij uzmaukts Jāņu vainags; jūlijā Zandere apdzied garo balto kāzu limuzīnu; augusta Rudzu pasakā - «iznirst kombains/no rudzu dzelmes kā valis»; septembrī - dzejniece autobērnus sūta skolā (viena no krājuma pērlēm. Šķiet, latviešu valoda un auto markas to vien gaidījušas, lai kāds beidzot uz tām palūkotos šādā, «īstajā» salikumā); bet novembrī no auto «iesaistīšanas teikumā» Zanderei sanākusi stipra un saviļņojoša patriotiskā dzeja. «Manam vīram Atim Klimovičam vislabāk patīk Novembris. Es to zinu, jo redzēju, ka viņš šo dzejoli ieraksta kladītē,» bērniem atklāja dzejniece. Arī to, ka pašai liekoties dīvaini, ka uzrakstījies kalendārs par auto, jo bērnībā ar mašīnītēm nekad neesot spēlējusies. Atšķirībā no mākslinieces Rūtas Briedes, kura «augusi stingrā brālēnu uzraudzībā», kuri noteikuši toni, ar ko spēlēties un ar ko - ne. Toties dzejniece pazīstot puiku, kurš visur saklausa traktora rūkoņu, un meitenīti, kura dievina cilvēkus, kas brauc ar motocikliem vai skūteriem. Tādā ekipējumā arī pašvaldības policisti ir viņas draugi. Inese Zandere: «Es noticēju, ka traktora rūkoņa kādu var darīt laimīgu.» Dzejniece iztēlojas, ka šis kalendārs varētu bērniem mācīt ne tikai skaitīt līdz divpadsmit, pazīt mēnešus, gadalaikus un auto markas, bet - arī gaidīt un pacietību. «Katru dienu var apskatīties, kam ir vārdadiena, un ir vieglāk sagaidīt nākamo mēnesi.»

Ļoti muzikāla

«Pirmkārt, mani sajūsmina Ineses Zanderes drosme rakstīt par tādām bērnu literatūrā neapmuļļotām tēmām kā slimnīca un automašīnas. Nebrīnīšos, ja viņa sāks arī rakstīt par sociālām tēmām,» atbild rakstnieks Juris Zvirgdiņš, lūgts raksturot dzejnieces talantu. Viņš sevi tūlīt palabo, ka patiesībā daudzi jau tapušie Zanderes dzejoļi ir par sociālām tēmām. «Atšķirībā no daudziem bērnu literatūras autoriem viņai ir milzīga priekšrocība - viņa ir ĻOTI MUZIKĀLA.» Tāds vēl varbūt esot tikai Plūdons. Vēl, pēc Zvirgzdiņa domām, dzejnieces noslēpuma pamatā ir viņas spēja gudri izmantot bērnu folkloru - paslēpju stila skaitāmpantiņu vienkāršību: «Tur ir baigais ritms. Bērniem tas ļoti patīk.»

Vēl rakstnieks, Ineses Zanderes rokrakstu skatot pasaules literatūras kontekstā, saskata paralēles ar Danielu Harmsu un dadaistu valodas eksperimentiem. Jāpiebilst - tas, kādu apjomu un dziļumu dzejniece izvilina no šķietamiem «paslēpju» pantiņiem, dzejoļu kalendārā Izgudro auto vietām šķiet kā brīnums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?