Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Zatlera partija sāk meklēt jaunu līderi

Reformu partijas līderis Valdis Zatlers, kurš pēc pilnvaru termiņa beigām jūlijā nolēmis veselības stāvokļa dēļ atkārtoti uz šo amatu vairs nepretendēt, kā nākamo partijas vadītāju iesaka Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Vjačeslavu Dombrovski. Taču partijas biedri reģionos noskaņoti šim postenim izvirzīt Liepājas domnieku Jāni Vilnīti. «Viņš kā konservatīvās ideoloģijas pārstāvis vislabāk atbilst mūsu partijas misijai,» Dienai sacīja Kuldīgas uzņēmējs Uldis Kuģis.

Lēmums vairs nekandidēt uz priekšsēdētāja amatu ir pārdomāts, sacīja V. Zatlers, kurš uzskata par pareizu to paziņot savlaicīgi. Viņš turpinās darbu Saeimā, bet veselības stāvokļa dēļ nevar ar pilnu atdevi vadīt partiju. «Esmu godam šo ziemu nostrādājis,» teica V. Zatlers, kura prombūtnē lielu darbu partijas darba organizēšanā veica ārlietu ministra padomniece un valdes locekle Sandra Sondore-Kukule. V. Dombrovskis šajā laikā ir izaudzis kā visizteiktākais līderis un, viņaprāt, būtu piemērotākais kandidāts, uzskata V. Zatlers. «Ja man partijas biedri uzticēsies, es būšu gatavs ieņemt šo amatu,» Dienai atzina V. Dombrovskis, kurš teorētiski varētu piesaistīt partijai cittautiešu elektorātu. Taču tajā pašā laikā ir jautājums, vai līdz ar to netiks zaudēta daļa latvisko vēlētāju. «Reformu partijas dibināšanas princips bija, ka visi ir mūsējie, kas ciena latviešu valodu un kultūru. Etniskā sašķeltība ir jāizbeidz,» uzskata V. Dombrovskis.

Aizsāktā diskusija par nākamo Reformu partijas priekšsēdi aktualizēs arī pērnajā vasarā partijā aizsākto sarunu par tās ideoloģiju, jo līderu kodolā vairākums ir liberālā spārna pārstāvju, bet reģionu cilvēki iestājas par konservatīvajām vērtībām. Kā kompromiss bija vienošanās, ka RP ir centrisks politiskais spēks. «Cik nav prognozēts, ka mūsu partija sabruks, bet mums ir izdevies panākt savstarpējo cieņu, un kā liberālais, tā konservatīvais spārns ir atradis kopsaucēju,» sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Bija laiks, kad viņš tika uzskatīts par vienu no faktiskajiem partijas vadītājiem, taču uz vadošo amatu E. Rinkēvičs nepretendē arī tagad, aizbildinoties, ka tas nav savienojams ar Ārlietu ministrijas vadību. Viņš arī uzsvēra, ka partija ir jāvada cilvēkam, kurš ir Saeimas deputāts. Lai gan V. Dombrovski uzskata par liberālās ideoloģijas pārstāvi, viņa kolēģi Saeimā uzskata, ka, vadot frakciju, viņš ir ievērojis partijas apstiprināto centrisko kursu un nav izteikti paudis liberālus uzskatus. Frakcijā ir arī vairāki deputāti, piemēram, Gunārs Igaunis un Inga Bite, kas atbalsta konservatīvās vērtības.

Uzņēmējs J. Vilnītis, kuru min kā reālāko konkurentu, ir Liepājas domes deputāts un šajās pašvaldību vēlēšanās noskaņots cīnīties par tādu rezultātu, lai pēc tām varētu pretendēt uz Liepāja domes priekšsēdētāja amatu. Uz vaicāto, vai viņš piekristu iesaistīties cīņā par partijas priekšsēdētāja amatu, J. Vilnītis atbildēja - tikai tad, ja viņam būtu atbalsts ne tikai Kurzemē, bet visos reģionos. Viņaprāt, situācijā, kad partija ir zaudējusi popularitāti un tās biedru daļa jūtas vīlusies, ir svarīgi, lai Reformu partiju vadītu cilvēks, kuram ir līdera dotības un autoritāte partijā, «lai mēs varētu iegūt otro elpu». Pagaidām vēl nevar prognozēt, kā šī cīņa beigsies. Zemgales reģiona koordinators Edmunds Jurēvics no Tukuma atzina, ka V. Dombrovskis ir pieredzējis un cienījams kolēģis, bet, lai pateiktu, kuru kandidātu viņš atbalstīs vasarā kongresā, ir jāredz pārējie pretendenti.

Vēl nav zināms, kad notiks RP kongress. V. Zatlers un arī J. Vilnītis uzskata, ka tam ir jānotiek jūlijā pēc pašvaldību vēlēšanām. Uz diviem gadiem ievēlētā RP vadība un valde ir jāpārvēl līdz 23. jūlijam. Šajā dienā 2011. gadā tika dibināta Zatlera Reformu partija, kas pēc gada atteicās no līdera vārda nosaukumā. Taču valdē ir arī bijuši priekšlikumi kongresu sasaukt pirms pašvaldību vēlēšanām, kas J. Vilnītim nebūtu pieņemams, jo «tas mulsinātu sabiedrību un apgrūtinātu startu pašvaldību vēlēšanās». Neoficiāla informācija liecina, ka tā dēvētajā partijas kodolā ir apsvērti arī dažādi kompromisa varianti, no kuriem viens paredz J. Vilnītim piedāvāt RP domes priekšsēdētāja amatu. Viņš savukārt neko tādu nebija dzirdējis. Lai frakcijā konservatīvā spārna pārstāvji nejustos atstumti, pēc partijas vadības maiņas frakcijas vadību varētu uzticēt tagadējam tās priekšsēža vietniekam Edmundam Demiteram, kurš ir no Talsiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?