Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zatlers nāks ar paziņojumu, bet Vienotības līderi klusē

Nepiekrītot kratīšanai Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, pret ko viņš pats nemaz neiebilda, turklāt tā bija jau zaudējusi jēgu, deputāti ir nodarījuši kaitējumu Saeimas prestižam. To atzīst arī Vienotības politiķi, taču viņi nav spējuši pārliecināt savus līderus - Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un premjeru Valdi Dombrovski - reaģēt uz notikušo un paust vēlētājiem savu viedokli, negaidot līdz pirmdienai, kad iecerēta saruna koalīcijā ar Zaļo un Zemnieku savienību.

Tās deputāti neatbalstīja kratīšanu kolēģa mājokļos, ko KNAB prasīja saistībā ar sākto kriminālprocesu. Tikmēr par stāvokli valstī šovakar plkst. 21 Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio ar paziņojumu uzstāsies Valsts prezidents Valdis Zatlers. Iespēja, ka prezidents rosinās Saeimas atlaišanu, ko teorētiski varētu, tiek vērtēta kā mazāk ticama, jo pirms prezidenta pilnvaru beigām tālākais process līdz referendumam būtu juridiski sarežģītāks un varētu apdraudēt politisko stabilitāti.

Valsts prezidenta vēstījums izskanēs dažas dienas pirms 2. jūnijā paredzētajām prezidenta vēlēšanām. Tās sakritušas ar laiku, kad KNAB uzmanības lokā nonākuši politikā trīs ietekmīgie cilvēki - A. Šlesers, Andris Šķēle, kā arī Aivars Lembergs (ZZS), kuram joprojām ir liels iespaids uz lēmumu pieņemšanu valdībā un Saeimā. Viņa pārstāvētā politiskā spēka deputāti izvirzījuši savu prezidenta kandidātu Andri Bērziņu, kas liecina par nodomu nepieļaut V. Zatlera atkārtotu ievēlēšanu amatā. Lai arī V. Zatleram nav tik liels atbalsts tautā kā savulaik bija Vairai Vīķei-Freibergai, viņam ir izredzes to palielināt ar savu paziņojumu, jo par notiekošo Saeimā izskanējusi arī neapmierinātība sabiedrībā. Līdz ar to būtu apgrūtināta arī to deputātu situācija, kuri nevēlas prezidenta pārvēlēšanu, jo tā vēl vairāk riskētu izpelnīties sabiedrības nopēlumu un tuvināt Saeimu atlaišanai, ko pēc 3. novembra jau varēs rosināt tauta.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis gan sacīja: «Tik liela cena Valda Zatlera nepārvēlēšanai nebūs, jo ir izredzes otrajā kārtā [domātas - jaunas vēlēšanas] atrast cienījamu kandidātu. No sabiedrības attieksmes viedokļa tā nebūs katastrofa, bet Valdim Zatleram vēl ir izredzes.» Viņš nezināja, kāpēc premjers ir nolēmis reaģēt tikai pēc trīs dienām, ko Dienai nepaskaidroja arī viņa pārstāvji. Saeimas prestižs vispirms ir Vienotības atbildības jautājums, jo Vienotības līdere S. Āboltiņa ir Saeimas priekšsēdētāja un V. Dombrovskis vada valdību. Premjers sociālajā tīklā twitter gan ceturtdien ierakstīja, ka Saeimas lēmums «kārtējo reizi parāda, kāda ir politiskā vide Latvijā, un to, ka oligarhu partijām ir pietiekami liela ietekme». Taču saruna ar koalīcijas partneriem būs tikai pirmdien. Ar aicinājumu kļūt izlēmīgākam pie premjera vērsās arī Pilsoniskā savienība.

Iespējams, premjera nevēlēšanās iesaistīties strīdos ar partneriem no ZZS iedrošinājusi sabiedrotos balsot, kā viņiem tīk ar amatpersonu ievēlēšanu un tiesiskumu saistītos jautājumos, kuros Vienotība paliek viena ar Visu Latvijai!-TB/LNNK. Var saprast, ka Vienotība nevar izmest ZZS no koalīcijas, jo tad šī valdība krīt. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sagaidītu, kad pirms šādu lēmumu pieņemšanas, kāds bija par atļaujas došanu kratīšanai deputāta dzīvesvietās, koalīcijā notiktu apspriešanās, taču neviens no premjera partijas viņam neesot ne zvanījis, ne skaidrojis. «Tas, kas notika, bija farss,» teica A. Brigmanis, kurš pats jau bija atstājis Rīgu un vairs nepaguva atgriezties uz ārkārtas sēdi, tādēļ balsojumā nav piedalījies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?