Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zināšanu partija

Šovasar manai mītnes vietai Kopenhāgenai saskaroties ar milzīgām lietusgāzēm un lielai daļai māju pagrabu bagātīgi pārplūstot ar notekūdeņiem, nācās uzzināt arī daudz ko jaunu. Izrādās, ka ir tādas īpašas ierīces, kas triecientempā izžāvē pagrabu, izsūcot lieko mitrumu no sienām un grīdām. Izrādās, ka tādas pašas neliela izmēra ierīces mitrākos pagrabos tiek darbinātas visu gadu, tādējādi nodrošinot ēkas pret nekustamajam īpašumam un arī cilvēka veselībai kaitīgo pelējuma sēni.

Mani vienmēr ir šķitusi neizprotama Latvijā pieņemtā patiesība, ka, piemēram, vecās ēkās un lauku mājās pelējumam ir jābūt, jo tas pieder pie lietas. Var būt, ka arī Latvijā šobrīd ir pieejamas modernas tehnoloģijas, kā ar šo smakojošo sērgu tikt galā, vien es ar to neesmu saskārusies. Tomēr plašākā mērogā zināšanu par to, ka ar pelējumu tiešā un pārnestā nozīmē nav jāsadzīvo, mums gan trūkst.

Patiesībā zināšanu (nejaukt ar formālo izglītību!) trūkums jebkurā dzīves jomā ir Latvijas lielākā bēda. Ja pēc pusgadsimta padomju verdzībā mēs varējām pamatoti aizbildināties, ka mums nebija pieejamas tās pašas zināšanas, kas citiem Rietumu pasaulē, tad pēdējiem divdesmit gadiem tāds attaisnojums vairs neder. Nemaz nerunājot par pēdējiem sešiem gadiem, ko esam pavadījuši pilntiesīgas Eiropas Savienības dalībvalsts statusā. Tās zināšanas jau nav nekas tāds, kas pašiem jāizgudro, tās tikai ir jāprot atrast un izmantot savā labā.

Zināšanas ir vajadzīgas, lai pieņemtu kvalitatīvus lēmumus par savām personīgajām finansēm un kredītiem, par savu veselību un izglītību, par sabiedrības un valsts funkcionēšanu, un, jā, arī par politiku valsts līmenī. Tās ir vajadzīgas ikdienā un svētkos, tās virza cilvēka un pasaules attīstību. Tās neļauj ieslīgt apātijā un ļauj izkārpīties no jebkuras bedres.

Ja mēs divdesmit neatkarības gados būtu ieguvuši patiesas zināšanas par ekonomikas un politikas likumsakarībām, tad, visticamāk, nebūtu tur, kur esam. Taču to nevar sagaidīt tikai no varas jeb «augšām». Nevienai varai pārāk zinoša tautas masa nav izdevīga, jo līdz ar to tā kļūst bīstama, uzmācīgi prasīga un konkurētspējīga ar tiem, kas tikuši pie varas. Vara nodrošina tikai zināšanu minimumu jeb pamata prasmes, un neko vairāk no tās arī nevar sagaidīt, ja vien pati tauta neprasa un nedara vairāk.

No tāda viedokļa ir labi, ka cilvēki brauc uz ārzemēm mācīties un strādāt, izraujas no savas ierastās vides. Tas nozīmē, ka viņi ir zināšanu kāri un arī iegūst zināšanas par dzīvi dažādās jomās. Nav jābrīnās, ka viņi aizbrauc, jo uz vietas Latvijā viņiem pietrūkst zināšanu. Viņi kā indivīdi neapšaubāmi ir ieguvēji, kamēr valsts ir zaudētāja.

Ja man jautātu pēc padoma, par ko balsot vēlēšanās, tad es raudzītos pēc tādas partijas, kas piedāvā visvairāk iespēju tepat Latvijā iegūt patiesas zināšanas. Gan mēs zinātu, kā tās lietot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?