Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zinu, kā vajag, un viss!

«Sākumā bija kultūršoks, nepierasti. Bet man patīk tādas nesakārtotas vides, man arī galds nav īpaši kārtīgs,» smaidot saka Mārcis Vilcāns (30), atceroties nokļūšanu va/s Latvijas pasts no sava iepriekšējā darba bankā. Vēl pēc brīža viņš atzīstas, ka «sākums bija briesmīgs». Tomēr sešu gadu laikā lielākā daļa «briesmu» ir uzveiktas, un sev uzticētos Tirdzniecības un Eksprespasta departamentus Mārcis vada ar pārliecību, ka izdevies atrast veidu, kā to darīt pareizi.

Prakse un Amerika

Daudz netrūka, lai Mārča karjera aizietu pa banku sektora taciņu. Viņš iestājās fizmatos, jo tur Rīgas 1. ģimnāzijas beidzēji varēja iztikt bez iestājeksāmeniem, taču studēt izvēlējās Banku augstskolā un nenožēlo. Vasarās Mārcis pastrādāja gan pie konveijera Rīgas Piena kombinātā, gan par preses piegādes ekspeditoru, bet studiju 2. kursā bez īpašas piepūles nokļuva praksē Hansabankā - filiālē, kas netālu no mājām. Praktikanti pie īpaši «advancētiem» darbiem netika, taču varēja sajust, kāda īsti ir darba vide bankā. Tiesa, vērtīgākā atziņa, ko Mārcis guvis no prakses, bija: bankas filiālē nekad nestrādāšu - liela rutīna, monotoni, garlaicīgi. «Paši savā starpā rīkojām sacensības, kurš ātrāk ievadīs datus u. tml., bet ilgstoši to nevar izturēt,» Mārcis atceras.

Daudzi Mārča kursabiedri savās prakses vietās arī palika strādāt, bet Mārcis sāka vasarās braukāt uz Ameriku, kur strādāja visdažādākos darbus - sākot ar oficiantu krievu restorānā, beidzot ar darbu golfa klubā, celtniecībā. «Vasarās sapelnīju vairāk nekā kursabiedri, kas strādāja bankās, un varēju atļauties ziemās tikai mācīties un pilnībā izbaudīt studentu dzīvi. Gribēju arī paskatīties pasauli, pamācīties valodu. Amerikā sapratu, ka mēs varbūt daudzās jomās esam spējīgāki kaut ko atrisināt nekā viņi un ka es nekad nevarētu dzīvot lielpilsētā,» Mārcis klāsta gūtos secinājumus. Nopietna darba meklēšana tikai pēc bakalaura diploma iegūšanas viņam problēmas neradīja - Mārcis pieteicās ekonomista amatam Latvijas Hipotēku un zemes bankā un to dabūja. Palīdzējušas arī rekomendācijas. Uz tām Mārcis tagad raugās arī pats, pieņemot darbā savus padotos Latvijas pastā.

Datu vienkārši nav!

Kā bankas ekonomistam Mārcim uzticēta pat lielāka atbildība nekā pēc viņa vecuma un pieredzes varētu gaidīt. «Resursu daļā bijām divi cilvēki un atbildējām par bankas likviditāti, naudas plūsmu, resursu piesaisti, stratēģiskiem jautājumiem. Manā pārziņā bija termiņnoguldījumi, kas bija arī mana maģistra darba tēma - tolaik tā nebija īpaši plaši pētīta,» Mārcis stāsta. Darboties varēja visai brīvi un nepiespiestā atmosfērā, «varēju arī paust savu viedokli pietiekami augstā līmenī, un to pat dažreiz ņēma vērā». Mārcis gan atzīst, ka grūtības sagādāja iekļaušanās birokrātiskajos rāmjos. Arī tagad, strādājot valsts akciju sabiedrībā, ar to nākas nocīnīties.

Darba piedāvājumam no Latvijas pasta Mārcis piekritis, jo gribējās jaunus izaicinājumus, turklāt radusies iespēja - pasta Mazumtirdzniecības dienesta direktora amats - bija visai augsts lēciens pa karjeras kāpnēm augšup. Pārslēgties no banku nozares uz pasta pakalpojumu jomu nebija īpaši sarežģīti, toties, redzot, ka tik lielā uzņēmumā nav vienotas un sakārtotas uzskaites sistēmas, mati slējušies stāvus. «Iepriekš biju strādājis ar datiem dažādos griezumos, pētījis un analizējis tos krustu šķērsu, varbūt pat par daudz. Un tad tu atnāc šeit, un te to datu vienkārši nav, tie jāvelk laukā pa vienam no papīru kaudzēm! Tas man likās neiespējami!» Mārcis stāsta. Tagad situācija būtiski uzlabojusies, lai gan procesu sakārtošanā darāmā joprojām pietiek. Katrā ziņā to lielā mērā izdevies izdarīt Eksprespastā, ko Mārcim uzticēja līdz ar mazumtirdzniecības pārraudzīšanu. Viņa vadībā tas kļuvis par atsevišķu struktūrvienību ar atsevišķu personālu, transportu un sūtījumu šķirošanu, izveidoti arī pieci reģionālie centri. Konkurence kurjerpasta nozarē ir asa, tāpēc Mārcis lepojas, ka Eksprespasts tirgū turas otrajā vietā, un slavē savu darbinieku komandu, bez kuras tas nebūtu iespējams. Gribētos vēl panākt, ka Eksprespastu atpazīst tikpat labi kā TNT, kas ir Nīderlandes Pasta meitas uzņēmums, vai DHL, kas ir Vācijas Pasta «meita».

Tikuši līdz balvai

Mārča kabinetā pie sienas joprojām karājas Eksprespasta uzbūves sakārtošanas shēma, kas tapusi laikā, kad latviešiem gandrīz draudēja izslēgšana no Starptautiskās Pasta savienības Eksprespasta servisa kooperatīva (EMS) par saistību nepildīšanu. Tā kā Latvijā nebija neviena, kam lūgt padomu, kā procesus sakārtot atbilstoši prasībām, Mārcis kopā ar kolēģiem pēc tā aizbrauca uz Šveici. Atgriezušies pa naktīm apmācīja darbiniekus, skaidroja nepieciešamās pārmaiņas. Kopš tā laika pagājuši vairāki gadi, un šopavasar Eksprespastam piešķirta EMS sudraba līmeņa kvalitātes balva par sūtījumu nodrošināšanu starptautiskajiem partneriem. «Gandarījumu sagādā tas, ka varu darīt ko labu un noderīgu, to, ko uzskatu par pareizu. Dažas kļūdas, protams, ir bijušas, bet kopumā tas stratēģiskais virziens, uzskatu, bijis īstais,» Mārcis saka, lai gan piebilst, ka līdz ar daudzajām Latvijas pasta valdes maiņām nesenā pagātnē nācies no jauna un no jauna skaidrot savus lēmumus. «Dažkārt to pat ir grūti izstāstīt - es zinu, ka tā vajag, un viss! Es arī saku - ja būs problēmas, varēsiet mani pēc tam sist, es par to atbildēšu.»

Darba ir daudz, un tas prasa daudz laika, tāpēc hobijiem to nākas meklēt ar meklēšanu. Mārcis atsācis spēlēt basketbolu, ar ko skolas un studiju laikā aizrāvās līdz pat dubultamatieru līmenim, apgūst tenisu, mīl medības un teātri. Viņš gan teic, ka desmit gadi pastā varētu būt pārāk ilgs karjeras posms, tomēr konkrētus turpmākos plānus vēl nav nospraudis. «Varbūt rīt nāk piedāvājums kļūt par National Geographic kinooperatoru!» viņš nosmej.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2006
Eksprespasta departamenta direktors va/s Latvijas pasts
Kopš 2005
Tirdzniecības departamenta direktors va/s Latvijas pasts
2002-2004
ekonomists Latvijas Hipotēku un zemes bankā
2000
praktikants a/s Hansabanka
1999
ekspeditors SIA Press-pasts
1997
meistara palīgs a/s Rīgas Piena kombināts

Hierarhija

Va/s Latvijas pasts valde

Tirdzniecības departamenta un Eksprespasta departamenta direktors Mārcis Vilcāns

Eksprespasta daļa ar pieciem reģionālajiem centriem un Īpašo sūtījumu kurjerpasts (kopā ap 100 darbinieku), kā arī Preču mazumtirdzniecības daļa, Preses mazumtirdzniecības daļa un Mazumtirdzniecības noliktava (ap 120 darbinieku)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?