Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Zvejnieki iespiesti pamatīgās spīlēs

Pagājušajā nedēļā Luksemburgā apstiprinātas nozvejas kvotas Baltijas jūrā nākamajam gadam. Kaut gan Eiropas Komisija (EK) sākotnēji piedāvāja zvejas samazinājumu Rīgas jūras līcī par apmēram 21%, Latvijas Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvjiem izdevās panākt vidēji 10% samazinājumu, salīdzinot ar šo gadu. Patērētāji veikalu plauktos izmaiņas gan, visticamāk, neizjutīs. Visskarbāk kvotu samazinājums ietekmēs pašu nozari, kas joprojām nespēj atgūties no Krievijas embargo.

Kā norāda ZM, Latvijai nozīmīgas ir reņģu, brētliņu un Baltijas jūras austrumu daļas mencas zvejas iespējas. Šo sugu nozvejas kvotu lielums Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī ietekmē arī zivju apstrādes nozari un nodarbinātības iespējas. Ministrija jo īpaši izceļ zivju konservu ražošanu, zivju kūpināšanu, kā arī to saldēšanu un fileju ražošanu.

Cenas nemainīsies

Tajā pašā laikā ZM Zivsaimniecības departamenta direktors Normunds Riekstiņš Dienai noliedz, ka izmaiņas kvotu apjomos kaut kā būtiski ietekmēs Latvijas tirgu. «Reņģes un brētliņas tiek apstrādātas, lai tās realizētu eksporta tirgos. Tikai līdz 10% paliek vietējā tirgus patēriņam. Šo zivju sortiments Latvijas tirgū ir atbilstošs pircēju interesei un pieprasījumam. Ņemot vērā pašreizējās grūtības eksportā, zivju produktu ražotāji ir ieinteresēti vairāk realizēt savus ražojumus vietējā tirgū,» norāda N. Riekstiņš, noliedzot, ka izmaiņas varētu atstāt ietekmi uz zivju produkcijas cenām.

Tomēr paši zivsaimnieki raizējas nevis par cenām, bet ko citu - piemēram, nozīmīgas izmaiņas radīs straujais mencu nozvejas kvotu samazinājums, uzskata Latvijas Zivsaimnieku asociācijas prezidents Inārijs Voits. Viņš norāda, ka nākamgad atļautais nozvejas daudzums būs par mazu. Šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ar Eiropas Savienības (ES) palīdzību pārstrādei metāllūžņos tiks nodoti pieci tīklu zvejas kuģi. «Tie būs mencu zvejas kuģi. Mums ir grūti nokomplektēt komandu, jo nevaram nodrošināt pienācīgu algu,» viņš skumji nosaka.

Brētliņām samazinājums būs par 5,3% Baltijas jūrā, bet reņģēm Rīgas jūras līcī samazinājums ir par 10%.

«Kritums ir diezgan pamatīgs, bet ko darīt? Rietumu mencām jeb tām, kas atrodas aiz Bornholmas salas Baltijas dienvidos, kā arī austrumu mencām bija piedāvāts samazināt nozvejas apjomus teju par 38%. Savukārt brētliņām EK ierosināja nozvejas daudzumu samazināt par 15%, bet ministram ar komandu izdevās panākt samazinājumu par 5,3%. Tas, ko viņi izdarīja, tiešām ir liels sasniegums,» teic I. Voits. Tajā pašā laikā - pēc būtības kvota salīdzinājumā ar šo gadu tomēr tiek samazināta, un tas nozīmē, ka zvejniekiem būs jāsamazina ne tikai kuģu, bet arī darbinieku skaits. Tāpat kritīsies nozarē palikušo ieņēmumi. Vēl dramatiskāku situāciju veido Krievijas embargo attiecībā uz konservu un saldēto zivju ievešanu.

Kārtējais kritiskais periods

Latvijas Zvejnieku federācijas valdes priekšsēdētājs Ēvalds Urtāns atzīst, ka zvejnieku lielākā sāpe Baltijas jūrā ir mencas. Viņam nav īsti pārliecības par kritērijiem, kā kvotu apjomi šajā zivju kategorijā tiek novērtēti - vienu gadu procents ir liels, citu - mazs.

Iedzīvotājiem par zivju trūkumu kvotu samazinājuma dēļ uztraukties gan nevajadzētu, norāda Ē. Urtāns. Krievijas embargo ir radījis situāciju, kad vietējā tirgū veidojas zivju pārprodukcija. «Visgrūtāk ir pārstrādātājiem. Tur embargo dēļ cilvēki paliek bez darba, daudziem nākas strādāt neregulāri,» secina Ē. Urtāns. Viņš teic, ka šis laiks nozarē ir kārtējais kritiskais periods. Smagi klājas arī pārējām valstīm, kuru zivrūpniecība lielā mērā bija saistīta ar Krieviju. Tas vietējiem apstākļus padara jo grūtākus, ņemot vērā, ka arī konkurentiem nākas meklēt jaunus tirgus. «Jā, mēs zinām, ka ir jāmeklē jauni tirgi, bet citur jau priekšā mums ir citi. Konkurence ir ļoti asa,» uzsver zvejnieku pārstāvis.

Tikmēr N. Riekstiņš mierina, ka mencu nozvejas kvotu kritums neatstās ietekmi uz zivju daudzumu, kas pēdējos gados tiek realizēts tirgū. Izrādās, Latvijai iedalītie kvotu apjomi šajos gados tiek apgūti tikai 35-40% apjomā. «Šeit vainīgas ir neizskaidrojamas pārmaiņas mencu krājumu struktūrā un zvejnieku nespējā atrast un nozvejot tirgus izmēram atbilstošas zivis, nevis kvotu pieejamības trūkums,» skaidro ministrijas pārstāvis.

Viņš pozitīvi raugās nākotnē, norādot, ka nākamā gada kvotu regula paredz, ka šogad neizmantotie kvotu apjomi līdz pat 25% var tikt pārcelti uz nākamo gadu. Iespējams, ka tāda situācija līdz gada beigām atsevišķiem zivju krājumiem varētu arī veidoties, ņemot vērā eksporta problēmas un citus apstākļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izmaiņas nākamgad

Brētliņu zvejas iespējas - samazinātas par 5,3%; nozvejas kvota - 27 990 tonnu.
Reņģu nozvejas kvota Rīgas jūras līcī samazināta par 10%; kopējā kvota -
18 791 tonna.
Reņģu nozvejas kvotai Baltijas jūrā - palielinājums par 8,6%; kopējā kvota - 4921 tonna.
Mencu zvejas iespējas Baltijas jūras austrumu un rietumu daļā samazinātas par 20%.
Avots: ZM; dati salīdzinājumā
ar 2015. gadu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?