Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zviedri pārņem smagu nastu

Zviedrija trešdien uzņemas Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumus, ko turpmāko pusgadu nāksies pildīt ļoti sarežģītos apstākļos. Eiropā turpinās smagākā ekonomikas krīze vairāku gadu desmitu laikā, dažas dalībvalstis nonākušas ļoti lielās grūtībās, turklāt nav skaidrības arī par pašas ES turpmāko nākotni. Ja īru vēlētāji rudenī vēlreiz noraidīs Lisabonas līgumu, ES integrācijas process kārtējo reizi būs nonācis strupceļā.

Zviedru pragmatisms

Eiropas diplomāti pauduši atvieglojumu, ka šajā sarežģītajā laikā pie ES stūres būs tieši Zviedrija, jo zviedri ir slaveni ar pragmatisko pieeju problēmu risināšanai. Zviedrijas prezidentūras galvenais uzdevums būs palīdzēt ES valstīm pārvarēt ekonomikas krīzi, kas devusi smagu triecienu eiropiešu labklājībai. Zviedrija uzsver, ka jādara viss iespējamais, lai veicinātu ekonomikas attīstību un samazinātu bezdarbu. Zviedri gan brīdina, ka ES valstis nedrīkst tērēt pārmērīgas summas ekonomikas stimulēšanai, jo budžeta deficīta palielināšana apdraudētu ekonomikas attīstību nākotnē. Lai novērstu finanšu krīzes atkārtošanos, plānots izstrādāt stingrākus finanšu sektora uzraudzības noteikumus.

«Eiropas līderiem jābūt spējīgiem tikties ar vēlētājiem un pateikt, ka esam saskārušies ar lielāko krīzi gadu desmitu laikā un spējuši tikt ar to galā,» uzsver finanšu ministrs Anderss Borgs. Zviedrijas premjers Frēdriks Reinfelts solījis, ka ES turpinās atbalstīt Latvijas valdību, kas krīzes dēļ spiesta pieņemt ļoti smagus lēmumus.

Baltijas reģiona iespēja

ES vadības grožu nonākšana Zviedrijas rokās ir izdevīga Latvijai, jo zviedri plāno pievērst īpašu uzmanību Baltijas jūras reģionam. Zviedrijas mērķis ir panākt, lai ES apstiprina Baltijas jūras stratēģiju, ar kuras palīdzību paredzēts veicināt reģiona ekonomisko attīstību un uzlabot jūras ekoloģisko stāvokli.

Rūpes par vides tīrību Zviedrija plāno izrādīt ne tikai Baltijas jūras, bet arī visas planētas mērogā. «Mums kopā jācīnās pret ekonomikas krīzi un bezdarbu, bet vienlaikus jāpanāk pasaules apvienošanās cīņā pret klimata pārmaiņām,» pavēstīja F. Reinfelts. Gada nogalē Kopenhāgenā plānots parakstīt jaunu līgumu, kas aizvietos Kioto protokolu un noteiks jaunus mērķus, lai ierobežotu siltumnīcas efektu pastiprinošo gāzu izplūšanu atmosfērā. Zviedrijas uzdevums būs panākt, lai ES dalībvalstis šajās sarunās izrādītu vienotu nostāju.

Zviedrijas vadošā loma Eiropas Savienībā būs īpaši svarīga, jo ES vadošās institūcijas pašlaik nonākušas pārmaiņu posmā. Nesen ievēlēts jaunais Eiropas Parlaments, drīzumā jānomaina arī Eiropas Komisijas sastāvs. Pagaidām neviens nevar pateikt, kad stāsies spēkā Lisabonas līgums, kas paredz būtiskas izmaiņas ES pārvaldē. Īrijas vēlētājiem rudenī vēlreiz būs jābalso par līguma ratifikāciju; ja balsojums atkal būs negatīvs, ES būs spiesta uz nenoteiktu laiku atlikt iecerētās pārmaiņas.

Mazo valstu misija

Politikas eksperti uzsver, ka ES prezidentūras gaitu bieži vien nosaka nevis iepriekš izstrādātā darba programma, bet gan ārkārtējas situācijas, kas novērš uzmanību no iecerētās darba kārtības. «Piemēram, čehiem jau pašā sākumā nācās risināt gan Krievijas un Ukrainas gāzes konfliktu, gan Gazas konfliktu. Dievs vien zina, kādi jautājumi parādīsies darba kārtībā Zviedrijas prezidentūras laikā,» spriež Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Čehija, kas pildīja ES prezidējošās valsts pienākumus gada pirmajā pusē, par savu darbu izpelnījusies pretrunīgas atsauksmes, jo daži diplomāti čehu darbību vērtē kā izgāšanos. Čehu reputācijai par sliktu nāca gan tas, ka prezidentūras vidū krita Čehijas valdība, gan tas, ka Čehijas prezidents Vāclavs Klauss nekad nav slēpis savus eiroskeptiskos uzskatus.

Eiropas lielvalstu presē jau parādījušās runas, ka ES prezidentūra ir pārāk smags un atbildīgs darbs, lai to uzticētu mazām un vājām valstīm. Citi gan iebilst, ka tieši mazās valstis cenšas darīt visu iespējamo, lai panāktu visām ES dalībvalstīm pieņemamu risinājumu. Līdzšinējo sistēmu, saskaņā ar kuru katra dalībvalsts uz pusgadu uzņemas ES vadību, atbalsta arī M.Riekstiņš. «Mazām valstīm ir ļoti būtiski pārņemt ES darba kārtību savās rokās. Piemēram, tādas valstis kā Luksemburga, Somija un Slovēnija ļoti veiksmīgi pildīja šos pienākumus.» Eiropieši paļaujas, ka ar sarežģīto uzdevumu tiks galā arī Zviedrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zviedrijas prioritātes

Ekonomikas krīzes risināšana
Zviedrija vēlas paātrināt Eiropas ekonomikas atveseļošanos, lai mazinātu bezdarbu un novērstu finansiāla sabrukuma draudus vairākās ES dalībvalstīs. Zviedrija sola pievērst īpašu uzmanību Eiropas finanšu sistēmas kontrolei, lai ieliktu pamatus efektīvākai uzraudzības sistēmai.

Sadarbība cīņā pret klimata pārmaiņām
Zviedrijas prezidentūras laikā tiks pieņemti svarīgi lēmumi par starptautisko sadarbību cīņā pret globālo sasilšanu. Kopenhāgenas sanāksmē decembrī plānots parakstīt jaunu līgumu, kas aizvietos Kioto protokolu un noteiks jaunus mērķus nelabvēlīgo klimata pārmaiņu ierobežošanai.

Baltijas jūras reģiona attīstība
Zviedrijas prezidentūras laikā plānots apstiprināt īpašu stratēģiju Baltijas jūras reģiona attīstībai. Zviedrija ir norūpējusies par Baltijas jūras tīrību, tādēļ liela uzmanība būs pievērsta ekoloģijas jautājumiem.

Lisabonas līguma ratifikācija
Zviedrija vēlas veicināt Lisabonas līguma ratifikāciju visās ES dalībvalstīs, lai jaunais līgums varētu stāties spēkā, paverot ceļu efektīvākai ES darbībai. Īpaša uzmanība būs pievērsta Īrijai, kur rudenī iespējams jauns referendums par līguma ratifikāciju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?