Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ZZS grib sešus ministrus

Vienprātības princips koalīcijas lēmumu pieņemšanā varētu nodrošināt līdzīgu ietekmi valdībā abām to veidojošajām apvienībām Vienotībai un Zaļo un Zemnieku savienībai neatkarīgi no amatu skaita valdībā. Taču ZZS līderis Raimonds Vējonis un Latvijai un Ventspilij pārstāvis Guntis Blumbergs Dienai atzina, ka kaut kas šajā sadarbības modelī nav skaidrs un ZZS varētu papildus vēlēties vēl sesto amatu no iekšlietu, aizsardzības un tieslietu bloka ministrijām. ZZS arī nepieļauj iespēju iemainīt pret citu posteni satiksmes ministra portfeli.

ZZS neizpratni radot tas, ka sākotnēji apvienībai piedāvāti seši amati, bet pēc Visu Latvijai!-TB/LNNK izstumšanas no koalīcijas vairs tikai pieci. Līdzšinējā sadarbība V. Dombrovska valdībā ir bijusi korekta, un ZZS cerot, ka tā tas būs arī jaunajā koalīcijā, teica R. Vējonis. Šodien no rīta paredzēta izšķirošā V. Dombrovska un ZZS vadības tikšanās par portfeļu sadalījumu valdībā, pēc tam V. Dombrovskis vēlreiz tiksies ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, pie kura bija jau otrdien.

Lai gan vēlētāji balsoja par Vienotību kā vienu politisko spēku, amatu dalīšanā atklājās, ka katrai Vienotības partijai ir sava kvota un kandidāti nevis kopīgi tiek vērtēti pēc viņa profesionalitātes, bet gan pēc principa, kas kam pienākas. ZZS, kuru veido Zemnieku savienība un Zaļā partija, kā arī reģionālās partijas no Liepājas un Ventspils, šis jautājums tiek lemts kopīgi un partijas piederībai nav tik lielas nozīmes, bet Vienotībā notiek lielas diskusijas par krēslu sadali starp Jauno laiku, Pilsonisko savienību (PS) un Sabiedrību citai politikai. Pagaidām Vienotības vēlētājiem saprotamā veidā nav paskaidrots, kāpēc jāmaina labi strādājoši ministri, - un, ja viņi nav labi strādājuši, tad, kur ir kļūdījušies, jo biežas ministru maiņas nenāk par labu valstij. To intervijā Latvijas Radio otrdien atzina arī Artis Pabriks (SCP), kurš ir nominēts nevis iecerētajam ārlietu ministra amatam, kurā reiz jau bijis, bet gan saņēmis piedāvājumu vadīt Aizsardzības ministriju un kļūt par premjera biedru. Ārlietu ministrs, visticamāk, būs Ģirts Valdis Kristovskis no PS, kurā ir tagadējais aizsardzības ministrs Imants Lieģis. Taču pēc jomu sadales Vienotībā tagad aizsardzības ministrs pienākoties SCP.

Latvijas kultūras darbinieki atklātā vēstulē V. Dombrovskim lūguši amatā atstāt tagadējo kultūras ministru Intu Dālderi, kurš pārstāv JL, taču amatu sadalē šī ministrija pienākas PS, kuras viena no kultūras ministra amatam kandidātēm ir Sarmīte Ēlerte. Savukārt Latvijas Apvienotā policistu arodbiedrība, gluži pretēji, paziņojusi, ka iebilst pret Lindas Mūrnieces atkārtotu virzīšanu iekšlietu ministres amatā, bet JL esot principiāli svarīgi uzņemties atbildību par šo ministriju arī turpmāk. Neformālas sarunas liecina, ka tam ir vēl kāds iemesls - JL līdere Solvita Āboltiņa un L. Mūrniece partijā ir vienāda svara politiķes, un, ja S. Āboltiņa kļūtu par Saeimas priekšsēdētāju, bet L. Mūrniece būtu tikai Saeimas deputāte ar tā dēvēto mīksto mandātu un labākajā gadījumā vadītu kādu komisiju, to nevarētu uzskatīt par taisnīgu ietekmes sadalījumu. ZZS varētu saņemt sešas ministrijas, ja neatteiktos no Reģionālās attīstības un pašvaldību ministrijas likvidācijas. Taču R. Vējonis, kurš, visticamāk, vadīs apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, atzina, ka šis ir piemērots brīdis, lai īstenotu ministriju skaita samazināšanas plānu, par ko runāts jau no gada sākuma. Pret ministrijas likvidāciju ir Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kura trešdien vēl plāno uzklausīt pašvaldību ministri Dagniju Staķi (ZZS).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?