Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ZZS jaunie esot bez vaina s vainīgie

Zaļo un Zemnieku savienības politiskā atbildība par situāciju valstī ir tikai nedaudz mazāka nekā Vienotībai, jo ZZS pārstāvju nav augstākajos amatos. Taču abi valdības partneri ir uzņēmušies solidāru atbildību par tās darbu, kas nozīmē arī atbildību par saskaņotu koalīcijas deputātu rīcību Saeimā.

Viens no tā dēvētajiem oligarhiem Aivars Lembergs joprojām ir ZZS premjera amata kandidāts, un viņam ir ievērojama ietekme uz lēmumu pieņemšanu valdībā un Saeimā. Iespējams, tieši viņa interesēs ZZS deputātiem bija jābloķējas ar opozīciju ar tiesiskumu saistītos balsojumos. Ja tā nebūtu, varbūt arī koalīcijas partneru attiecībās būtu mazāk pretrunu. Ja notiks jaunas Saeimas vēlēšanas, tāpat kā Vienotībai, arī ZZS ir ko zaudēt - nevienā citā valdībā tā, visticamāk, vairs nevarēs diktēt situāciju. Pirmo reizi tā arī riskē palikt opozīcijā.

Neviens no Dienas aptaujātajiem ZZS deputātiem nebija gatavs atzīt kādas kļūdas vai savu vainu, nepietiekami iestājoties pret A. Lemberga neproporcionāli lielo ietekmi. Viņi to neesot jutuši, jo A. Lembergs frakcijas sēdēs nepiedaloties. Tā ir taisnība. Viņš nereti piedalās pirmdienās ZZS valdes sēdēs, kurās tiek sagatavoti lēmumi, par kuriem pēc tam balso deputāti. Frakcijas sēdes apmeklē citi viņa vadītās Latvijai un Ventspilij biedri, piemēram, Guntis Blumbergs vai Kristīne Krasovska. Arī ZZS frakcijā vairākums ir jaunie deputāti, kuri Saeimā ievēlēti pirmo reizi, taču viņiem, visticamāk, nav izdevies būtiski ietekmēt situāciju. Izņēmums varētu būt Iveta Grigule, kura daudziem par pārsteigumu sāka darboties ļoti aktīvi un patstāvīgi. I. Grigule domā, ka A. Lembergs tiek glorificēts, ņemot vērā viņa spēju pasniegt sevi atraktīvi un neordināri. «Es nevaru mazināt to, kā nav, jo uz mani Lemberga ietekmes nav,» sacīja Kārlis Seržants. Viņaprāt, būtisks Saeimas darba rādītājs esot darbs komisijās, kas bijis kvalitatīvs. Vienīgi Laimis Šāvējs, iespējams, netīši pateica, ka «tiešā veidā Lemberga ietekmi neesmu jutis un nav te nekādu puišu, kas mūs vadītu».

Vairākumam jauno deputātu bijis vajadzīgs laiks, lai aprastu ar jauno darbu Saeimā un saprastu, kādas ir katra iespējas ietekmēt tajā notiekošo. «Man ir skumji, jo beidzot mēs bijām iestrādājušies,» atzina Didzis Zemmers, kā arī Dace Reinika, uzskatot, ka jaunie deputāti esot bez vainas vainīgie. Tam var piekrist daļēji, jo pretrunīgās attiecības koalīcijā, kuras bieži izraisīja ZZS diktāts, plaši atspoguļoja mediji un katram ierindas deputātam bija iespēja uzdot jautājumus savai vadībai un iebilst. Taču, iespējams, viņi neuzdrošinājās vai netika ņemti vērā.

D. Zemmers nekad neesot jutis oligarhu ietekmi uz lēmumu pieņemšanu. Strādājot vienā komisijā ar Andri Šķēli (PLL), viņš par kolēģa spēju argumentēt savas idejas varot teikt tikai labāko un nevienā no tām neesot sajutis darbošanos kādas grupas interesēs. Arī Jānis Vucāns nevienā no piecām komisijām, kurās strādā, neesot pamanījis atsevišķai interešu grupai izdevīgu lēmumu pieņemšanu. Viņš arī izteica nožēlu, kā medijos tiek atspoguļots darbs parlamentā, kas rada nepilnīgu priekšstatu par to sabiedrībā. J. Vucāns, kurš pārstāv Ventspils partiju, nepiekrīt Valsts prezidenta Valda Zatlera pārmetumiem par nevienlīdzīgu līdzekļu sadali reģionu attīstībai, jo rādītāji, uz kuriem atsaucās prezidents, attiecas uz projektiem, kas par ES finansējumu sākti īstenot iepriekšējās Saeimas laikā. Kurzemē esot divas ostas, kas arī nosaka nepieciešamību ieguldīt šajā reģionā. Neoficiāli bija dzirdēts, ka kādā sēdē deputātiem, kuri uzdrošinājušies A. Lembergam iebilst, viņš pateicis ko tādu, ka pāris minūtes valdījis pilnīgs klusums. Taču to noliedza gan frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, gan deputāti, kas nekādus brīdinājumus nebija dzirdējuši.

Visi Dienas aptaujātie ZZS deputāti, kuru vidū vēl bija arī Aivars Dronka un Staņislavs Šķesters, nepiekrita argumentācijai, ar kādu Valsts prezidents rosināja Saeimas atlaišanu, jo ārkārtas sēde, kurā deputātiem bija jābalso par atļaujas došanu izdarīt kratīšanu Aināra Šlesera dzīvesvietās, bijusi nesagatavota un izsludināta negaidot - daži deputāti, kas jau bija atstājuši parlamentu, to nokavēja, bet daži vispār nepaguva atgriezties. Politiķiem neesot bijuši pieejami visi dokumenti, kā arī laika apspriesties. Vairākiem ZZS pārstāvjiem nav skaidrs patiesais iemesls, kāpēc ir rosināta Saeimas atlaišana. Ja valsts augstākās amatpersonas rīcībā ir kāda informācija par atsevišķu politiķu, iespējams, nelikumīgu rīcību, šādos gadījumos Saeimai būtu jālemj par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai, nevis jāatlaiž viss parlaments. ZZS izredzes nākamajās vēlēšanās netiek vērtētas kā sliktas, un bija iespaids, ka ne tās vadība, ne ierindas deputāti pagaidām neredz nepieciešamību kaut ko mainīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?