Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dienas komentārs

Gāzes šantāža strādā © DIENA

Pirms 2. maijā gaidāmās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu enerģētikas ministru tikšanās, kuras gaitā paredzēts apspriest papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas sektoru, pirmkārt jau naftas eksportu, par ko apvienotajā Eiropā pastāv atšķirīgi viedokļi, vēršas plašumā arī domstarpības par to, kā reaģēt uz Krievijas prasību "nedraudzīgajām" valstīm norēķināties par gāzes piegādēm rubļos.

Aktuālāka kļuvusi drošība © DIENA

Noslēgumam tuvojas Eiropas Savienības (ES) institūciju organizētā Konference par Eiropas nākotni, kuras ietvaros norit četras iedzīvotāju paneļdiskusijas. Diena jau rakstīja, ka šīm eiropiešu paneļdiskusijām ir atšķirīgas tēmas: Spēcīgāka ekonomika, sociālais taisnīgums, nodarbinātība, izglītība, kultūra, jaunatne, sports un digitālā pārkārtošanās, Eiropas demokrātija, vērtības, tiesības, tiesiskums un drošība, Klimata pārmaiņas, vide un veselība, kā arī ES pasaulē un migrācija.

Liberālisms un nacionālā identitāte © DIENA

Ietekmīgā starptautiskās politikas izdevuma "Foreign Affairs" jaunākajā numurā lasāms interesants mūsdienu liberālisma guru Frensisa Fukujamas raksts, kura saturu vislabāk atspoguļo tā apakšvirsraksts – "Liberālismam vajadzīga nācija".

Nodoklis nabagajiem © DIENA

Kara krīze un ar to saistītais inflācijas pieaugums var radīt jautājumus par to, vai būtu nepieciešams ieviest kādus pasākumus, kas palīdz saglabāt mājsaimniecību un uzņēmumu maksātspēju.

Vērtē darbu, nevis partiju © DIENA

Uzņēmēji ministrus vērtē pēc profesionālā veikuma, nevis pēc politiskās partijas. Šāds secinājums izriet no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) nesen publiskotajiem aptaujas datiem.

Stukāna negods © DIENA

Pēdējā laikā Ģenerālprokuratūras vārds ne visai pozitīvā gaismā tiek locīts divu dažādu notikumu kontekstā, taču, manuprāt, abas šīs lietas nedara godu ne Ģenerālprokuratūrai kopumā, ne arī ģenerālprokuroram Jurim Stukānam. Proti, runa ir par vairākus gadus senu notikumu Latgales pusē, kad policija veica kratīšanu sirmgalves īpašumā, kuras laikā nogrieza, sakrāmēja maisos un aizveda visas kundzes piemājas dārzā augušās pārtikas kaņepes, jo nez kādēļ likumsargiem kaņepes acīmredzot šķita "narkotiski aizdomīgas".

Kustības Par! lozungs: "Mēs nekaunamies!" © DIENA

Sestdien notikušā Kustības Par! kongresa lēmums par spīti nelegālās finansēšanas, azartspēļu un citu aizkulišu saimniecisko interešu lobēšanas skandāliem palikt vienā politiskajā apvienībā ar partiju Latvijas attīstībai (LA) nav ne pārsteidzošs, ne negaidīts, ne politiski tik ārkārtīgi nozīmīgs, lai tam pievērstu milzu uzmanību. Ja vien šis veidojums sevi neiedomātos par labas politiskās prakses un vērtību etalonu, ko nekautrēdamies joprojām tiražē.

Populisma gaisotnē © DIENA

Kardināli saasinoties Rietumu pasaules attiecībām ar Krieviju tās īstenotās agresijas pret Ukrainu dēļ, daudzu pasaules, bet jo īpaši Eiropas, valstu dienaskārtībā viens no aktuālākajiem jautājumiem ir atteikšanās no Krievijas energoresursiem: dabasgāzes, naftas, oglēm. Ekonomisko attiecību saraušanas sākšanas sekas mēs jau redzam šodien, ieskatoties pirkumu čekos, rēķinos un arī naudas makos, kuru saturs šodien izsīkst daudz straujāk.

Eiropai neiztikt bez sava kodolvairoga © DIENA

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ apvienotās Eiropas vadošajās valstīs sākas diskusijas, par kuru rezultātu var kļūt pašas fundamentālākās izmaiņas starptautiskajā drošības sistēmā daudzu desmitgažu laikā. Kā liecina publikācijas uzreiz vairākos plašsaziņas līdzekļos, lai arī pagaidām teorētiski, tomēr tiek apspriesta Eiropas nepieciešamība pēc sava kodolvairoga.

Sava valoda jāsargā pašiem © DIENA

Krievijas sāktais karš Ukrainā jau gandrīz divus mēnešus atbalsojas arī Latvijā, aktualizējot senas problēmas mūsu valstī. Viena no tām ir latviešu valodas reālā situācija uz krievu valodas lietošanas fona.

Bordāna un Staķa "fiksie" pseidorisinājumi © DIENA

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) ideja rīkot referendumu, lai it kā noskaidrotu sabiedrības viedokli par padomju "atbrīvotājiem" veltītā monumenta demontāžu Pārdaugavā, ir nekas vairāk kā izmisušās, savu identitāti izšķērdējušās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) kārtējais mēģinājums ar tukšiem saukļiem radīt darbīguma un drosmes iespaidu.

Negatavība augstai cenai © DIENA

Nupat publiskotas Morning Consult vairākās Eiropas valstīs veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka nevienā no tām nav iedzīvotāju vairākuma atbalsta sankcijām pret Krievijas naftas un gāzes eksportu gadījumā, ja šīs sankcijas izraisīs energoresursu cenu kāpumu. Kopumā sankcijas pret Krievijas enerģētikas sektoru tās karaspēka iebrukuma Ukrainā dēļ, pat ja tās novedīs pie cenu palielinājuma, atbalsta ap trešdaļa eiropiešu, kamēr ASV šis rādītājs ir 55%.

Plaisa starp reģioniem © DIENA

Latvija uz citu Eiropas valstu fona neizceļas ar teritorijas lielumu, tomēr arī mūsu zemē vērojami reģionālie kontrasti, turklāt it īpaši atšķiras valsts dienvidaustrumi. "Latgalē vidēji pelna par 38% mazāk nekā Rīgā," vēsta Centrālā statistiskas pārvalde un skaidro, ka pērn Latgalē vidējā bruto alga bija 896 eiro, bet Rīgā – 1434 eiro mēnesī. Nodarbinātības valsts aģentūras dati par par šā gada martu rāda, ka bezdarba līmenis Latgalē bija 14,8%, kas ir aptuveni divas reizes augstāks nekā Zemgalē (6,8%), Kurzemē (7,5%) un Vidzemē (7,6%) un aptuveni trīs reizes augstāks nekā Rīgā (4,6%) un Pierīgā (4,7%).

Krīzes vēl nav, bet ir bažas © DIENA

Uzņēmēju vidū šogad audzis pesimisms un arī nākotnes prognozes nav īpaši optimistiskas. To ļauj secināt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) sadarbībā ar domnīcu Futurum Latvia un pētījumu centru SKDS veiktā pētījuma Futurum Indekss rezultāti.

Mēs slikti saprotam Krievijas propagandu © DIENA

Redzot entuziasmu, ar kādu tiek mēģināts aizklauvēties līdz līdzpilsoņu apziņai, aiznest visu patiesību par Krievijas agresiju pret Ukrainas tautu, nākas secināt, ka priekšstati par Krievijas propagandu ir pārāk vienkāršoti.

Pakistānas ģeopolitiskais kurss © DIENA

Kamēr Eiropas uzmanība bija pievērsta karadarbībai Ukrainā un Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajai kārtai, ģeopolitiskajā ziņā ne mazāk svarīgi notikumi risinājās Pakistānā, kur valsts premjerministra amatu zaudēja Imrans Hans, kurš šajā postenī atradās kopš 2018. gada.

Par Latviju, pret Krieviju © DIENA

Situācija, kāda izveidojusies pēc 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā, ir mainījusi latvisko sabiedrību, šajā gadījumā jēdzienu "latviskā sabiedrība" attiecinot uz visiem tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nevaimanā par russkij mir zudušo spožumu un necenšas būt par Krievijas advokātiem.

Saeimas lēmums ar nezināmu iznākumu © DIENA

Saeima 7. aprīlī ar reti lielu atbalstu – 76 deputātiem, tostarp pat teju pusei Saskaņas frakcijas, balsojot par – šī gada 9. maiju pasludināja par Ukrainas cietušo un bojāgājušo upuru piemiņas dienu, aizliedzot jebkādus pasākumus, kas nesakrīt ar šajā piemiņas dienā ietverto vēstījumu. Likums būs spēkā tikai līdz šā gada 11. maijam.

Bordāns neredz Ždanoku? © DIENA

Pašreizējie ģeopolitiskie apstākļi attieksmē pret Ukrainas karu neparedz starptoņus. Ir melnbalts izšķiršanās laiks. Taču ne visi to saprot. Latvijas Krievu savienība (LKS) publiskajā retorikā ir izvēlējusies laipošanas taktiku. Labākajā gadījumā LKS joprojām izvairās skaidri definēt attieksmi pret Krievijas agresiju, turklāt atsevišķās niansēs, šķiet, pat turpina spēlēt Kremļa pusē.

Nevājināsim paši sevi! © DIENA

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien atbalstīja likuma grozījumu virzīšanu, kas aizliedz dabasgāzes piegādes no Krievijas bez jebkāda pārejas perioda.

Birokrātijas ir par daudz! © DIENA

Pavasaris ir laiks, kad iedzīvotāji iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) gada ienākumu deklarācijas. Tās par 2021. gadu no 1. marta līdz 1. jūnijam jāiesniedz tiem, kam tas jādara obligāti, savukārt brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, deklarācijas var iesniegt arī vēlāk.

Karš Ukrainā un pasaule bez Rietumiem © DIENA

Nedēļas sākumā ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens vienas no savām uzrunām laikā atzina, ka beidzas tās pasaules kārtības, kas izveidojusies pēc aukstā kara, laikmets. Turklāt "izaicinājuma mešanā" esošajai pasaules kārtībai un noteikumiem negaidīti vainota tika nevis Ukrainā iebrukusī Krievija, bet gan Ķīna.

Ļoti dārgie brāķdari © DIENA

Ticami, ka tuvākajā laikā valsts tiks iesūdzēta tiesā par Covid-19 pandēmijas laikā pieņemtajiem diskriminējošajiem lēmumiem, nosakot pārmērīgus ierobežojumus lielajiem tirdzniecības centriem.

ES: par Ukrainu, pret Krieviju © DIENA

Krievijas iebrukums Ukrainā un karš, kas ilgst jau kopš 24. februāra, ir ietekmējis Eiropas Parlamenta (EP) un citu Eiropas Savienības (ES) institūciju dienaskārtību. It īpaši akcentējami ir trīs aspekti.

Krievijas naratīvs Latvijas sabiedriskajos medijos? © DIENA

Tēma par sabiedrisko mediju darba kvalitāti ir samilzusi, komplicēta, un tās samešana vienā katlā, paužot pielādētus vispārinājumus, būtu labākais pakalpojums tiem, kuri vēlas nokaut iespējamo sabiedrisko diskusiju par šī snieguma problēmām un uzlabošanu, vēl pirms tā ir sākusies

Naida Rubikona pārieta © DIENA

Lai gan pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ir pagājis vairāk nekā mēnesis, līdz šim šķita, ka kaut cik civilizēta izeja no konflikta vēl ir iespējama.

Apturēt Krievijas impērijas paplašināšanās plānus © DIENA

Pašpasludinātās, Krievijas atbalstītās Dienvidosetijas prezidents Anatolijs Bibilovs šīs nedēļas vidū paziņoja, ka jau tuvākajā nākotnē notiks referendums par Dienvidosetijas, kuru par savu sastāvdaļu uzskata Gruzija, iekļaušanos Krievijas sastāvā. Virkne pazīmju liecina, ka Krievijas sastāvā var tikt iekļautas vēl citas teritorijas, tajā skaitā daļa Ukrainas.