Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dienas komentārs

Darītgribas trūkums © DIENA

Zemkopības ministrijas (ZM) ēkas (tautā sauktas arī par skābbarības torni) pārvaldīšana netiek veikta pietiekami ekonomiski un produktīvi, nav skaidras nākotnes perspektīvas un prioritāri veicamās darbības nepietiekamu līdzekļu apstākļos. Turklāt nekustamā īpašuma pārvaldīšanā netiek īstenotas valsts kā īpašnieces intereses. Tādi esot būtiskākie secinājumi pēc Valsts kontroles (VK) veiktās revīzijas.

Briest jauna problēma © DIENA

Dati par ekonomisko sniegumu gan pasaulē, gan tepat Latvijā ir vērtējami pozitīvi, protams, neiztiekot bez atrunām. "Ņemot vērā apstākļus" nozīmē, ka pavisam nesen globālā tautsaimniecība ir pārdzīvojusi lielāko šoku kopš pagājušā gadsimta otrās un trešās desmitgades mijas. To var teikt par procentuālā krituma apmēriem, bet, ja rēķinātu zaudējumus absolūtos skaitļos izteiktās naudas vienībās, ļoti ticams, ka koronavīrusa atnākšana pasaulē būtu nodarījusi lielākos līdz šim zināmos postījumus.

Nopietni jāvērtē augstā saslimušo mirstība © DIENA

Lielu Latvijas sabiedrības daļu pēdējās dienās ir šokējuši divi stāsti, kas šķietami apgāž valdības un veselības aprūpes speciālistu stāstu par to, ka vakcinācija pasargā no smagas Covid gaitas un nāves, un arī apgalvojumus, ka tad, ja tas tomēr notiek, ir jāvaino nopietnas blakusslimības. Viena ir ziņa par slēpošanas trenera Ingus Eiduka smago cīņu ar Covid un nāvi, pie kuras, iespējams, noveda ātrās medicīniskās palīdzības brigādes sākotnēji neprofesionāla rīcība, otra – par ģimenes ārsta no Liepājas Igora Stomas aiziešanu mūžībā no briesmīgās slimības. Abi bija tikai pusmūža vecumā un ar labu veselību.

Virtuālo pārspīlējumu riski © DIENA

Aptuveni piecu mēnešu laikā Covid-19 sertifikāta, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu, uzrādīšana un QR koda nolasīšana ir kļuvusi par ikdienu, padarot mūsu dzīvi aizvien digitālāku.

Ceļā uz lielāku labklājību © DIENA

Latvijā 2070. gadā būs lielāka labklājība nekā patlaban tad, ja tiks celts izglītības līmenis. Tas secināts pētījumā, ko veikusi kompānija SKDS.

Kārtējā Saeimas garām palaistā iespēja © DIENA

Saeimas pagājušajā nedēļā pieņemtie likuma grozījumi, kas no aiznākamā gada būtiski palielinās dažu valsts augstāko amatpersonu atalgojumu, vairāk izskatās pēc neizmantotas iespējas kvalitatīvi argumentēt šī soļa nepieciešamību un kvalitatīvā likumdošanas procesā panākt patiesi tādu atalgojuma pieaugumu, kas risinātu Latvijas vēl aizvien būtiskāko problēmu – korupciju. Tai pretim noliekot tikai un vienīgi valsts pārvaldes algu nespēju konkurēt ar privāto sektoru

Svētki "lielajiem kungiem" © DIENA

Pandēmijas dēļ arī šogad lielas valsts dibināšanas svētku svinības Latvijā tā īsti nebija iespējamas, un jāsaka, vīrusa agresīvās izplatīšanās dēļ tas noteikti arī bija pareizākais risinājums. Tomēr, atskatoties uz svētku nedēļu, mazliet var sajust rūgtuma piegaršu. Rūgtumu par to, ka, šķiet, mūsu valstī aizvien kādi ir vienlīdzīgāki, bet citi – mazāk vienlīdzīgi.

Neveiksmīgais Gruzijas revolūcijas mēģinājums © DIENA

Gruzijā turpinās konfrontācija starp pie varas esošo partiju Gruzijas sapnis un valsts eksprezidenta Mihaila Saakašvili atbalstītājiem, neļaujot valstī atjaunoties politiskajai stabilitātei. Opozicionāru motīvi tikmēr šķiet labākajā gadījumā diskutabli.

Sīkstumu un mīlestību © DIENA

Latvija jau ir tie cilvēki, kas viņā dzīvo. Cik lieli un cēli būs šie cilvēki, tik skaista un dižena būs Latvija. Vērtīgi ir ne tikai ārējie panākumi, bet arī tas, ko katrs sasniedz sava rakstura pilnībā..(..) Mēs visi nevaram kļūt bagāti. Bet katrs var kļūt pilnīgāks, labāks. Ceļš ir vaļā. Mums visiem pie sevis jāstrādā. Latvijai vajadzīgi cildeni raksturi. Latvijas varenās un skaistās celtnes lai pamudina izveidot mūsos pašos brīnišķīgāko un dārgāko celtni cilvēku. Tā reiz rakstīja Kārlis Skalbe Latvijas mīlestības dienasgrāmatā Mazās piezīmes.

Jāstiprina klasiskie mediji © DIENA

Dezinformācija patlaban īpaši vērienīgi izplatās digitālajā vidē, sociālie tīkli vēl pagaidām ir necivilizēti džungļi, turklāt problēma tā, ka ne tikai sociālo tīklu lietotāji, bet arī normatīvā regulējuma veidotāji un lēmumu pieņēmēji novērtē par zemu dezinformācijas ietekmes spēku.

Levits un Bordāns pārāk steidzas © DIENA

Lāčplēša dienas agrā rītā saņemtā ziņa par Jāņa Maizīša pāragro aiziešanu mūžībā ir reize, kad cilvēciska traģēdija atbalsojas politiskajā dzīvē un tādēļ nav atstājama ārpus publiskas iztirzāšanas. Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors, ņemot vērā kaut tikai vienu no šī valsts galvenā specdienesta funkcijām – attiecībā uz pielaižu valsts noslēpumam piešķiršanu, ir kā minimums viens no ietekmīgākajiem amatiem valstī. Bet SAB reālā ietekme uz politiskajiem un sociālekonomiskajiem procesiem ir neizmērojami lielāka.

Imigrantu krīzes aspekti © DIENA

Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko noorganizētajai nelegālo imigrantu krīzei (neatkarīgi no tā, vai Baltkrievijas varas iestādes ir tieši iesaistītas imigrantu plūsmu organizēšanā vai arī tikai vienkārši neliek nekādus šķēršļus to ceļā) ir uzreiz vairāki aspekti.

Taivāna ģeopolitisko kaislību centrā © DIENA

Novembra sākumā oficiālā vizītē Taivānā jeb tā dēvētajā salu Ķīnā pirmoreiz ieradās Eiropas Parlamenta delegācija, savukārt šonedēļ Taivānu, tiesa gan – neskaidrā statusā, apmeklēja ASV kongresmeņu delegācija. Abas vizītes prognozējami izraisīja vētrainu komunistiskās Ķīnas diplomātisko reakciju, kura tās uzskata par "vienas Ķīnas" principa pārkāpšanu un atbalstu Taivānā pie varas esošajiem neatkarības pasludināšanas piekritējiem, kurus Pekina dēvē par separātistiem.

Kvalitatīvas iztēles badā © DIENA

Sarunās ar dažādu jomu cilvēkiem aizvien biežāk secinām, ka pandēmija patiešām izgaismojusi būtiskas problēmas valsts pārvaldē visplašākajā nozīmē. Jau daudzkārt sabiedrības sašutumu izraisījuši nesaprotamie, pretrunīgie un brīžiem pat bezjēdzīgie lēmumi saistībā ar vīrusa apkarošanu un tā ietekmes mazināšanu ekonomikā. Taču tikpat lielu neizpratni, sevišķi pēdējā gada laikā, raisa politiķu un ierēdniecības lēmumi par dažādu publisko aktivitāšu un kampaņu saturu

Ne tikai migrantu krīze © DIENA

Nedēļas sākumā jaunā stadijā pārgāja migrantu krīze uz Baltkrievijas un Polijas (bet potenciāli arī uz Lietuvas un Latvijas) robežas. Baltkrievijas pusē tika iedarbināta nosacītā smagā artilērija – nokļūt Eiropas Savienībā (ES) tīkotāju masu gājiens uz kāroto robežu.

Bez sertifikāta neesi gaidīts © DIENA

Latvijas sabiedrībai jāgatavojas tam, ka no 15. novembra publiskā sektora darbiniekiem, kā arī visiem tiem, kuriem darbā jāsastopas ar lielu cilvēku skaitu, jābūt Covid-19 sertifikātam, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu. Savukārt visiem klātienē strādājošajiem sertifikāts būs nepieciešams no 15. decembra, turklāt gan publiskajā, gan privātajā sektorā. (Detalizēta informācija atrodama vietnē covid19.gov.lv un Valsts darba inspekcijas mājaslapā).

Nenotikušā lokdauna pāragrais gals © DIENA

Tieši pēc nedēļas, 15. novembrī, valdība, vismaz spriežot pēc pagaidām uzņemtā kursa, ir nolēmusi, par spīti mediķu un ekspertu iebildēm, sabiedrību laist tā dēvētajā zaļajā režīmā, tomēr saglabājot daļējus ierobežojumus. Līdz ar to šobrīd sabiedrības saprātīgā daļa ir spīlēs starp valdības nesaprātīgumu un pietiekoši lielas sabiedrības daļas neprātu mirt, toties izglābties no uzspiestās vakcīnas.

Liekulības gadatirgi © DIENA

Pēc vasaras atvaļinājumiem rudens ir tipisks dažādu sanākšanu, konferenču, arī intensīvu valstu parlamentu sesiju periods. Latvijā tas ir laiks, kad jāpieņem nākamā gada valsts budžets.

Klimata ģeopolitika © DIENA

Skotijas lielākajā pilsētā Glāzgovā notiekošās ANO klimata konferences COP26 politiskā daļa uzskatāmi liecina – lai arī nepieciešamību aktīvi rīkoties, lai panāktu klimata neitralitāti, atzīst visas nozīmīgākās pasaules valstis, uzreiz vairāku iemeslu dēļ vienošanās par vienotiem standartiem un rīcību ir gandrīz neiespējama.

Atlikta demisija, dalīta atbildība © DIENA

Visās garajās Saeimas debatēs ar iepriekšparedzamo iznākumu par veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) demisiju zīmīgākais bija, ka viņu neaizstāvēja neviens koalīcijas partneris – ne no Jaunās Vienotības, ne Nacionālās apvienības, ne Jaunās konservatīvās partijas. Pat ne no paša Pavļuta partnera Latvijas attīstībai, par premjeru Krišjāni Kariņu nemaz nerunājot. Tikai uzticamās partijas biedres Inese Voika un Vita Tērauda kāpa tribīnē, lai pateiktu, ka veselības ministram jāturpina strādāt.

Aktualitāte – digitālais eiro © DIENA

Valdība šajā nedēļā uzklausīja informāciju par Eiropas Centrālās bankas digitālā eiro projekta izpētes sākšanu. Ierēdnieciskais definējums ir tāds, ka digitālais eiro būs "tā turētāja prasība pret eirosistēmu digitālā formā". Latvijas Bankas pētījums Maksājumu radars atklāj, ka par digitālo eiro ir dzirdējuši 29% mūsu valsts iedzīvotāju.

Veca dziesma jaunās skaņās © DIENA

Ietekmīgajā izdevumā The Economist 23. oktobrī bija lasāms virsraksts Oktobra revolūcija, pie kam pēdējā tika vērtēta ļoti atzinīgi, paužot pārliecību par revolūcijas turpināšanos. Runa publikācijā gan nav par kādiem vēsturiskiem notikumiem, bet šā gada oktobrī Austrumeiropā piedzīvoto, kur "beidzot" ir sākusies pretošanās "sliktajai valdībai" ("At last, a backlash against bad government in Eastern Europe").

Energoburbuļa beigu fāze © DIENA

Jaunās apkures sezonas atnākšana un ar to saistīto rēķinu aplūkošana un apmaksa nevienam vien liek nepatikā saraukt uzacis, sevišķi vēl tad, ja straujajam sadārdzinājumam nav sekojis adekvāts ienākumu pieaugums.

Atkal sašķeltības piemērs © DIENA

Latvijas iedzīvotāji bieži un nereti arī pamatoti kritizē gan valdošo koalīciju par haotisku lēmumu pieņemšanas procesu, gan jaunos politiskos spēkus par bezatbildību, kultivējot nevakcinēšanos pret Covid-19.

Tukšo solījumu meistari © DIENA

Vērojot valdības un ierēdniecības aizvien haotisko un brīžiem pat histērisko darbošanos Covid-19 apkarošanas jomā, visizteiktāk acīs krīt tas, ka, neskatoties uz pastāvīgām, daudzās stundās mērāmām krīzes vadības un cita veida svarīgām sanāksmēm, patiesībā ne valdībai, ne ierēdniecībai nav bijis un joprojām nav precīza rīcības plāna nevienā jomā.

Politiskās kalkulācijas izglābj Pavļutu © DIENA

Pēc veselības ministra piektdienas izlīguma (kā viņš pats to vismaz pasniedz) ar mediķu arodbiedrībām, kuras bija pieprasījušas Daniela Pavļuta (A/P) demisiju, valdība palikusi aizšautā stāvoklī, kad šķietams krīzes atrisinājums patiesībā nozīmē arī visai problemātisku šīs situācijas iekapsulēšanu, nevis atrisinājumu. Bet tas savukārt nesola valdības rīcībspējas palielināšanos.

Nesatricināmais kurss © DIENA

Nedēļas vidū bez rezultātiem noslēdzās Eiropas Savienības (ES) enerģētikas ministru sanāksme, kuras dalībnieki, līdzīgi kā pirms tam dalībvalstu premjerministri ES samitā, nespēja vienoties par ilgtermiņa pasākumiem enerģētiskās krīzes pārvarēšanai.

Sabiedrības kauninātāju caurās bikses © DIENA

Nekad iepriekš politiķu un sabiedrības attiecībās plaisa, patiesībā dziļš un plats bezdibenis, nav bijusi tāda kā šobrīd. Pat neskatoties uz nu jau salīdzinoši necilā skaitā pārstāvēto valdošās koalīcijas politiķu vēl atlikušo atbalstītāju izmisīgajiem pūliņiem publiskajā vidē uzturēt kaut cik pamanāmu atbalsta fonu šai valdībai un politiķiem kopumā.

Valsts atbalsts un vakcīnas © DIENA

Diskusiju raidījumos un sociālo tīklu virtuālajos plašumos notiekošās kaujas pēdējā laikā vērpjas ap vakcinācijas tēmu. Kā jau bijis ar daudzām tēmām, arī šoreiz agresīvu pārspīlējumu netrūkst abu virzienu galējo radikāļu izpausmēs. Lai arī racionāla izvēle ir vakcinēties pret Covid-19, tas, ja kāds nav vakcinējies, nenozīmē, ka būtu noniecināms viss, ko šis cilvēks ir paveicis savā profesionālajā jomā. Taču pasludināt nevakcinēšanos par brīvības izpausmi un lamāt tos cilvēkus, kuri vakcinējušies, noniecinot viņu zināšanas un sasniegumus, arī ir visai destruktīva rīcība.