Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ar mūrī ietonētu aci

KIWIE: Festivāls Blank Canvas izsit caurumu ledus laikmeta uzskatos par ielu mākslu Latvijā

"Šī festivāla uzdevums bija radīt mākslas darbus Rīgas ielās - parādīt, ka tām ir lielāks potenciāls par laškrāsas vai bēši pelēkajiem brandmūriem," par pirmo Rīgā notikušo ielu mākslas festivālu Blank Canvas: art-ground, play-ground, crime-ground saka tā kurators Edgars Zvirgzdiņš. Tā mērķis bija rosināt diskusiju par ielu mākslas vietu pilsētvidē un sabiedrībā, veicināt sadarbību starp ielu māksliniekiem un pašvaldības iestādēm.

Vidusceļa meklēšana

Festivāla organizatori uzaicināja starptautiski atzītus šīs jomas pārstāvjus, lai viņi radītu objektus kā precedentus, ar kuriem pierādīt, ka ielu māksla var būt kvalitatīva un patikt plašai publikai. "Radīt ielu mākslu Rīgā legālā veidā ir samērā sarežģīti, tādēļ festivāla pirmajā gadā viens no uzdevumiem bija kopā ar atbildīgajām personām pārrunāt ielu mākslas darbu saskaņošanas procesu un veidus, kā to vienkāršot," atklāj kurators. Dažādu Eiropas valstu pilsētu nostāja šī mākslas virziena jautājumā ir atšķirīga.

Gdaņskas ielu mākslas kvartāla pārstāve Barbara Sroka savā lekcijā stāstīja par Polijas pieredzi - mākslinieku vajadzībām transformētu guļamrajonu ar daudzstāvu ēkām, kas ir piemērotas lielformātu zīmējumu radīšanai. Lai šis projekts attīstītos, kopā darbojas gan Gdaņskas pašvaldība, gan arī mākslas augstskola un ēku apsaimniekotāji. Kvartālā apskatāmā darbu kolekcija nepārtraukti tiek papildināta, kas rada interesi ne tikai pilsētas iedzīvotājos, bet pievilina arvien lielāku tūristu skaitu. Savukārt Stokholmā ielu māksla ir aizliegta. Jebkādu tās izpausmes formu šajā pilsētā praktiski nav iespējams saskaņot ne ar vienu pašvaldības institūciju.

"Pateicoties Blank Canvas projektam, es ticu, ka esam izsituši caurumu ledus laikmeta uzskatos par ielu mākslu Latvijā, kas valdīja pirms tam. Ceru, ka šāda veida festivāli kļūs par ikgadēju pasākumu, kas ļaus vietējiem iedzīvotājiem iepazīt ielu mākslu no visas pasaules pavisam citā līmenī," atzīst mākslinieks KIWIE, kurš kopā ar kolēģi RUDENS STENCIL festivāla laikā radījuši Baltijā lielāko ēkas sienas zīmējumu Saule, Pērkons, Daugava. Viņš norāda, ka mums ir jāseko līdzi laikam un jābūt inovatīviem un oriģināliem, lai Rīgas iedzīvotājiem un ciemiņiem pilsēta asociētos ar unikālām lietām. «Šajā gadījumā - zīmējumiem, kas papildina pilsētvides sienas,» piezīmē KIWIE.

Sniega pikas efekts

Mūsu pirmais apskates objekts atrodas Miera ielā 50, kuru radījis poļu grafiti mākslinieks M-City no Gdiņas un kas tapis ļoti ātrā laikā, - festivāls Blank Canvas noslēdzās ar nelielu veloekskursiju. "Mēs jau smējāmies, ka policija nodomās, ka mēs darām kaut ko nelegālu," stāsta Edgars Zvirgzdiņš, kurš piepalīdzējis pēdējo štrihu veikšanā. Pēc tam mūsu maršruts aizved līdz Sparģeļu ielai 5, kur savu darbu ir izveidojis beļģu grafiti mākslinieks ROA no Ģentes. Viņš ir slavens ar saviem lielizmēra savvaļas dzīvnieku attēliem, kas "rāmi iegulst ielu ainavās" un tikuši izstādīti arī ievērojamās pasaules galerijās. Savus zīmējumus mākslinieks rada melnbaltā stilā - pa retam izmantojot arī citas krāsas. "Viņš ir nedaudz ietonējis aci!" vērš uzmanību festivāla kurators.

"Es nezinu, vai tas pārdzīvos ziemu," par savu darbu saka pazīstamais mākslinieks Paulis Liepa, kurš ir apgleznojis iekšpagalma vārtus Lāčplēša ielā 39 un uz kura rokām vēl ir palikusi krāsa. Šī ir viņa pirmā pieredze ielu mākslā. "Esmu pieļāvis visas iespējamās kļūdas," par savu eksperimentu ironiski piebilst mākslinieks. Dodamies uz nākamo objektu Skolas ielā 15 - tas ir vēls viens M-City atstāts darbs. Šīs ēkas sienu iepriekš rotājis uzraksts Occupy everything/Okupē visu. "Okupējām okupāciju," smejoties piebilst Edgars Zvirgzdiņš. Tagad uz tās ir attēlota pilsēta, kurā no ēkām sāk veidoties bumba kā sniega pika, kura kļūst arvien lielāka.

"Man tikko piezvanīja un pateica, ka ir pabeigts vēl viens objekts," ekskursijas dalībniekiem atklāj festivāla Blank Canvas kurators. Izturīgākie tiek aizvizināti līdz objektam, kas atrodas Mazā Krasta ielā - tunelī zem Salu tilta. To ir radījis zviedru ielu mākslinieks Hop Louie no Stokholmas. Uzmanieties no braucošiem tramvajiem! Kopumā festivāla laikā ir tapuši vienpadsmit jauni objekti, arī Viesturdārza strūklaka - instalācija, kuras autors ir angļu mākslinieks un izgudrotājs Matthew Tully no Londonas. "Viņš bieži izgudro unikālas drukas ierīces, piemēram, šūpuļkrēsla presi vai šķīdinātāja printeri. Pašlaik viņš strādā pie tandēma ģitāras izgatavošanas," rakstīts interneta vietnē www.blankcanvas.lv, kur var iepazīties ar visu objektu atrašanās vietām kartē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja