Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas receptes: Ātrais vistas plovs un mazās reņģes marinādē

Ar receptēm dalās Nataļja Adlova.

Mans tētis ir uzbeks. Viņš gan nekad nav dzīvojis ar mums kopā un, cik zinu, arī Latviju savām acīm dzīvē nav skatījis, taču mana dzīve pavisam nejauši ir līkločiem iegrozījusies tieši Uzbekistānā. Nu ko lai saka – karstums, augsti kalni, straujas upes, gardi ēdieni, bet galvenais, kas mani šeit saista, ir cilvēki. Patiesi viesmīlīgi, atklāti un uzticīgi savai kultūrai, tradīcijām un ģimenei.

Arī ēšanas tradīcijas ir pamatīgas ar vairākiem simtiem nacionālo ēdienu, tāpēc pagāja krietns laiks, līdz pirmo reizi aizdomājos par Latvijas virtuvi. Man nav nekādas lielās nostalģijas pēc lietām, ko šeit nevaru dabūt, taču ir daži ēdieni, kas uzjundī atmiņas par mājām, un, tos baudot, man gribas iedzert malku vīna. Uzbeki gan šo tradīciju neatzīst un labāk dzer tēju. Kāpēc tieši šie ēdieni, pati īsti nesaprotu, bet atbilde ir kaut kur sajūtās.


Ātrais vistas plovs

Plovs ir uzbeku ēdienu ēdiens, bez kura gatavošanas nevieni kaut cik nopietni uztverami svētki vai kopā sanākšanas nenotiek. Arī manās mājās Latvijā plovs ir vienmēr turēts cieņā, tikai gatavojām mēs to parasti no vistas vai cūkas gaļas. Uzbeki savukārt – nu vismaz tur, kur esmu apmetusies, netālu no Pakistānas robežas – cūkas gaļu neēd vispār, taču manu latvisko vistas plovu nobauda labprāt, tikai smaidot sauc to par dārzeņu sautējumu ar gaļu, nevis plovu.

40 minūšu
4-5 porcijas
viegli

Vajadzēs:

- 350 g rīsu
- 1 g safrāna
- 500 g ūdens
- eļļa cepšanai
- 800 g vistas filejas gabaliņos
- 2 tējk. karija pulvera
- 2 paprikas mazos kubiņos
- 1 tējkarote kurkuma
- 2 sarīvēti burkāni
- 2 sīpoli mazos gabaliņos
- 1 sasmalcināts čili pipars
- 1 ēd. k. brūnā cukura
- kinzas buntīte
- melnie pipari un sāls pēc garšas
- 5 ēd. k. tomātu mērces

Gatavošana:

1. Rīsus kārtīgi noskalo, pārlej katlā ūdeni, pievieno kurkumu, sāli un uz vidējas uguns uzvāra. Tad uguni nogriež līdz zemai temperatūrai, uzliek vāku un lēnām turpina vārīt, kamēr rīsi mīksti.

2. Safrāna drīksnām pārlej verdošu ūdeni un ļauj savilkties.

3. Pannā uzkarsē eļļu un apcep vistas filejas gabaliņus. Pievieno karija pulveri, papriku, sāli un cep, kamēr vista gatava. Pannas apakšā būs buljons no vistas – to saglabā.

4. Piemērotā katlā apcep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno papriku ar čili, pacep pāris minūšu, tad liek klāt arī burkānus, sāli, tomātu mērci, cukuru, kārtīgi izmaisa un uz mazas liesmas sutina, līdz dārzeņi gandrīz mīksti.

5. Saceptos dārzeņus sajauc ar rīsiem un vistu kopā ar buljonu no pannas. Piemaisa sakapātu svaigu kinzu, pēc vajadzības melnos piparus un sāli. Saudzīgi apmaisa un pasniedz!


Mazās reņģes marinādē

Nu re – pati teicu, ka nekādas nostalģijas, bet, iedomājoties vien mazās reņģītes jeb brētliņas, galvā aizjoņo ainiņas ar Rīgas Centrāltirgu, lielajām kaijām pie kanāla, zivju paviljonu un pat degunā sajūtu zivju smaciņu, kas no attāluma liekas tīri patīkama. Uzbekistānā zivju netrūkst, taču tās lielākoties ir no upēm un ezeriem, jo jūras gan šeit nav. Jā – jūra ir tā, kuras pietrūkst, un varbūt tieši tāpēc mazās brētliņas man ir kļuvušas par kaut ko īpašu. Marinādes recepti jau pasen atradu – vairs neatceros, kādā – latviešu žurnālā, un man patīk gan ingvera un čili pikantums, gan tas, ka neliek klāt želatīnu.

30 min darba + nakts ledusskapī
paliels trauks
nekā sarežģīta

Vajadzēs:

- 500 g ķidātu reņģu
- miltus
- 5 nelielus baltos sīpolus
- 1 čili pāksti
- 2 cm ingvera saknes
- 1 l ūdens
- 3 lauru lapas
- dažus smaržīgos un melnos
- piparus
- dažas krustnagliņas
- 1 ēd. k. sāls
- 1 ēd. k. cukura
- 100 g ābolu etiķa

Gatavošana:

1. Sagriež ripās sīpolu, sasmalcina ingveru un čili. Visu kopā ar krustnagliņām, lauru lapām un pipariem liek katlā un pārlej ūdeni. Pavāra divas trīs minūtes un ņem nost, lai sīpoli nepārkarsējas. Pielej etiķi, apmaisa un noliek atdzesēties. Kad marināde atdzisusi, to nokāš un iemaisa cukuru ar sāli. Sīpolu gredzenus ieliek atpakaļ marinādē.

2. Reņģītes apvārta miltos, liekos miltus nokrata nost un liek ar ieeļļotu cepampapīru izklātā cepampannā. Pārkaisa mazliet piparu, sāls, pārslaka eļļu un šauj iekšā krāsnī. Apcep 200 grādos smuki brūnīgas.

3. Apceptās brētliņas uzreiz liek stikla traukā un pārlej karstām zivīm atdzisušo marinādi, lai knapi nosedz, un liek uz nakti vēsā vietā – vislabāk ledusskapī. Tas arī viss – nākamā dienā mielojas! Sirsnīgi sveicieni!


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

KWV CLASSIC COLLETION CHARDONNAY
Sauss baltvīns no 100% Chardonnay šķirnes vīnogām. Vīns ir apveltīts ar elegantu un svaigu raksturu, ko papildina apelsīna ziedu, persiku un bumbieru aromātu nianses. Garšas paletē jūtama neliela meniralitātes nots pieskaņa. Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā gan kā aperitīvu, gan kā kompanjonu pie jūras veltēm, krēmīgām pastām un dažādiem vistas gaļas un zivs  ēdieniem.

 

 

 

 

 

 

 

KWV CLASSIC COLLECTION SHIRAZ ROSE

 

Svaigs un viegli baudāms vīns, izgatavots no 100% Shiraz vīnogu šķirnes, kas augušas saulainajos Dienvidāfrikas vīna dārzos.  Vīns ir apveltīts ar maigu, laša rozā krāsu. Aromātu palete ir svaiga, kur dominēs zemeņu, rožu ziedlapiņu un aveņu nianses. 
Garšas palete ir eleganta un svaiga , ko papildina patīkams skābuma līmenis, bet nobeigums ir zīdaini maigs, ar nelielu salduma pieskaņu. Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā pie dažādām uzkodām, gaļas sautējumiem, makaroniem, kas papildināti ar tomātu mērci, gaļas picām, vai baudiet to vienkārši, bez īpaša iemesla.

 

 

 

Iesakām šos lieliskos KWV Classic Collection vīnus pie Vistas plova.

Pie reņģēm ir grūti ieteikt kādu  no vīniem, jo receptē, kā viena no sastāvdaļām, ir etiķis, kas nav draudzīgs kompanjons vīnam.

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata