Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Brokastis ar baltu galdautu

Turpinās garšīgais mēnesis, un šis numurs iekrīt tieši pirms Latvijas svētkiem un garajā maija sākuma brīvdienu nogalē. Daudzi 4. maijā droši vien turpinās jauko tradīciju ar baltā galdauta klāšanu. Tāpēc, cerot un novēlot, lai ārā ir labs laiks, šoreiz piedāvājam divas garšīgas receptes svētku noskaņās, kad rītu var padarīt drusku garāku, – abas piemērotas garšīgām vēlajām brokastīm savējo lokā.

Bagātīgās garneļmaizes

Maigi rozā garneles ar kraukšķīgiem, zaļiem pavasara akcentiem uz zeltainas maizītes – tas ir brokastu sapnis! Katru rītu tādas neēdīsi, bet brīvdienu garajās brokastīs, kad nekur nav jāsteidzas, šādas bagātīgas maizes pilnīgi noteikti iederēsies.

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 2 maizītes

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Sastāvdaļas:

  • 1 maizīte (piemēram, mini čabata, pārgriezta uz pusēm)
  • mazliet sviesta apcepšanai
  • pāris kraukšķīgu salātlapu (romiešu, Cosberg, Iceberg u. tml.)
  • 150–200 g garneļu (daudzums atkarīgs no maizītes lieluma)
  • 1 vārīta ola
  • 1 mazs, svaigs lauku gurķītis

Mērcītei

  • 1 ēd. k. skābā krējuma
  • 1 ēd. k. majonēzes
  • ½ tējk. maigu sinepju (piemēram, franču)
  • svaigas dilles
  • sāls, pipari pēc garšas

Ja vēlas pikantāku noti, mērcītei var piemaisīt mazliet Sriracha vai citu aso čili mērci.

Gatavošana:

1. Maizītes pārgriež plakaniski uz pusēm un apcep pannā izkausētā sviestā zeltainas no abām pusēm.

2. No visām sastāvdaļām samaisa mērcīti. Mazliet mērces pārziež maizītēm un uz katras liek pa kraukšķīgai salātlapai.

3. Uz salātlapām ber garneles un pa starpām kārto vārītas olas šķēlītes un gurķu ripiņas.

4. Bagātīgās garneļmaizes pārlaista ar mērcīti un pasniedz brokastu galdā. Izcili garšo kopā ar baltu kafiju!

 

Siļķe kažokā ar koriandra šarmu

Pieļauju, ka daudzi, prātojot, kādus ēdienus likt uz baltā galdauta 4. maijā, izvēlēsies siļķi kažokā – gan biešu krāsas dēļ, gan gluži vienkārši tāpēc, ka garšīgi salāti. Piedāvāju savu versiju, kur nav pārspīlēts ar majonēzi un ierasto garšu interesanti papildina koriandra sēklas.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes (+sakņu vārīšanas laiks)

Daudzums: 3-4 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nedaudz jāpakapā, bet nav grūti

Sastāvdaļas:

  • 3 vārīti vidēji kartupeļi
  • 2 vārīti vidēji burkāni
  • 2 ēd. k. skābā krējuma
  • 2 siļķu filejas eļļā (bez eļļas)
  • svaigi maltas koriandra sēklas (daudzums pēc garšas, apmēram 1 tējk.)
  • 1 mazs šalotes vai sarkanais sīpoliņš
  • 3 tvaicētas nelielas bietes

Virsiņai

  • 2 ēd. k. majonēzes un 1 ēd. k. skābā krējuma
  • 1–2 vārītas olas
  • zaļie lociņi

Ja vēlas, virs siļķu kārtas var likt arī sīki sagrieztu marinētu gurķīšu kārtu.

Gatavošana:

1. Vārītos kartupeļus un burkānus nomizo un sagriež mazos kubiciņos. Piemērota izmēra traukā liek kartupeļu kārtiņu (pusi no kartupeļiem), pārkaisa sāli un piparus, tad liek burkānu kārtiņu (lielāko daļu burkānu). Pārsmērē visu ar divām ēdamkarotēm skābā krējuma.

2. Siļķu filejas sagriež mazos gabaliņos, samaisa ar maltām koriandra sēklām (labāk tās sagrūst piestā īsi pirms, būs spēcīgāks aromāts) un ļoti sīki sakapātu sīpolu. Šo maisījumu liek virsū salātiem kā nākamo kārtu.

3. Virs siļķes liek atlikušos kartupeļus un burkānus, pārkaisa atkal mazliet sāls un piparus, tad liek mazos kubiciņos sagrieztas tvaicētās bietes.

4. Biešu kārtai pārsmērē majonēzes un skābā krējuma maisījumu, pārber ar rīvētām vārītām olām un pārkaisa ar zaļajiem lociņiem. Lai garšīgi svētki!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata