Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Muskatrieksta smaržīgais šarms

Kurš gan nepazīst muskatriekstus? To dzimtene ir Indonēzijas salas, taču arī latvieši jau labi sen zina apaļīgos riekstiņus, kas botāniski nemaz nav rieksti, bet tā nu ir ierasts tos dēvēt. Svaigi rīvēts muskatrieksts ir ideāls pie olu ēdieniem, kartupeļu biezputras, krēmīgām saldā krējuma mērcēm, krēm­zupām utt. Bet ne visi pazīst muskatzie­dus, kas ir muskatriekstu apvalki – šoreiz lietoju tos, un ir labi.

Brokastu olu kultenis ar sparģeļiem

Ir aizsākusies šī pavasara sparģeļu sezona, tāpēc olu kultenī liksim tos, bet citkārt var arī citus dārzeņus vai zaļumus. Muskata aromāts izcili sader ar olu kulteni un arī ar maigajiem sparģeļiem.

30minūšu/ 2 nelielas cepamformas/ vienkārši  

Sastāvdaļas 

  • apmēram 10–12 sparģeļu
  • 3 olas
  • 180 ml piena
  • šķipsna maltu muskatziedu
  • sāls pēc garšas
  • svaigi malti baltie pipari
  • sviests formas iesmērēšanai
  • pārkaisīšanai – ciedru riekstu pārslas

Gatavošana

1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sakarst līdz 200 grādiem. Tikmēr sparģeļiem nogriež cietos, šķiedrainos galus un verdošā ūdenī apvāra piecas minūtes.
2. Olas samaisa ar pienu – kult nevajag, tikai kārtīgi samaisīt, lai dzeltenumi un baltumi vienmērīgi sajaucas ar pienu. Pieber sāli, šķipsnu maltu muskatziedu un, ja vēlas, arī piparus. Samaisa.
3. Divas lēzenas, nelielas cepamformas (vai vienu lielāku) ieziež ar sviestu, izkārto tajā apvārītos sparģeļus un pārlej ar olu un piena maisījumu.
4. Šauj sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 –25 minūtēm, līdz virsiņa zeltaina. Pasniedzot iesaku pārkaisīt ar ciedru riekstiem vai ciedru riekstu pārslām – šāds produkts paliek pāri pēc tam, kad no ciedru riek­stiem izspiesta eļļa (aromāts tas pats, tauku saturs krietni mazinājies).

Receptē var lietot arī svaigi rīvētu muskatriekstu – aromāts ir līdzīgs, varbūt muskatziediem tas ir mazliet smalkāks un niansētāks.


Kārtainās mīklas pīrāgs ar sparģeļiem, sieru un šķiņķi

Gardums brīvdienās vai darbdienās, vai pie dabas piknikā – garšo lieliski gan silts, gan atdzisis. Ja klāt vēl glāze baltvīna un svaigi, kraukšķīgi zaļie salāti... Tad dzīve uz mirkli top skaista!

40minūšu / vairākas porcijas (var apēst arī vienatnē bet nu...) / nekā grūta 

Sastāvdaļas 

  • 2 plāksnes kārtainās mīklas
  • sauja sparģeļu
  • 60–80 g rīvēta cietā vai puscietā siera
  • ja vēlas, kāds gaļas gabaliņš (man bija
  • kūpināta karbonāde)
  • 1 ola
  • 2 ēd. k. skābā krējuma
  • sāls, pipari pēc garšas
  • šķipsna maltu muskatziedu

 

Gatavošana 

1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem. Tikmēr sālsūdenī apvāra sparģeļus (tāpat kā otrā receptē).
2. Kārtainās mīklas plāksnes atlaidina, liek vienu uz otras uz mazliet ar miltiem apkaisītas virsmas un izrullē kvadrāta formā. Katru malu apmēram centimetra biezumā ieloka uz iekšu un piespiež, izveidojot pīrāgam maliņas.
3. Uz mīklas kaisa rīvēto sieru (līdz maliņām), pa virsu kārto apvārītos spar­ģeļus un, ja vēlas, arī plānas gaļas strēme­lītes.
4. Sakuļ olu ar skābo krējumu, sāli, pipariem un muskatriekstu – šo maisīju­mu pārlej sparģeļiem. Šauj sakarsētā krāsnī apmēram uz 25 minūtēm, bet jāskatās – kad virsiņa zeltaina un mīklas maliņas brūnīgas, ir gatavs!

Kūpinātās karbonādes vietā der arī šķiņķis, cauraudzītis vai cita veida gaļa pēc patikšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata