Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

20 kg cerību

Iveta Neimane*

Nespējot panākt, lai Latvijas valdība izrāda jebkādu interesi apturēt veselības aprūpes nozares grimšanu arvien dziļākā purvā, pacientu organizācijas kopā ar arodbiedrību ir sākušas cīņu Eiropas Savienības institūcijās, lai panāktu reālus uzlabojumus veselības aprūpē. Prasības ir konkrētas: adekvāts finansējums; tūlītēja pacientu līdzmaksājumu samazināšana; kompensējamo medikamentu finansējuma palielināšana; darba samaksas paaugstināšana ārstniecības personām.

Eiropas Savienības Pamattiesību hartas 35. pants paredz, ka visiem ES politikas dokumentiem un aktivitātēm ir jānodrošina augsts līmenis cilvēku veselības aizsardzībā. Balstoties uz šo punktu, pagājušā gada rudenī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) kopā ar Sustento un pacientu ombudu nosūtīja Eiropas Savienības tiesībsargam Latvijas iedzīvotāju sūdzību par slikto stāvokli veselības aprūpē, ko parakstīja 54 tūkstoši cilvēku. Uz Briseli aizceļoja 20 kg smags apkopoto parakstu sainis - 20 kilogrami Latvijas iedzīvotāju cerību, ka viņus sapratīs, uzklausīs un palīdzēs.

Līdz šim Latvijas valdība ir klaji ignorējusi jebkādus pacientu organizāciju un LVSADA centienus panākt uzlabojumus veselības aprūpē. Finansējums joprojām tiek samazināts un patlaban ir tikai 3,3% no IK. Salīdzinājumam: saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem vidējie ES jauno dalībvalstu izdevumi veselības aprūpei 2008. gadā bija 4,7%, bet attīstītajās Eiropas valstīs 8-10% no IK.

Arī kaimiņvalstis veselības aprūpes finansēšanā ir dāsnākas. Latvijas finansējums veselības jomai ir mazāks par 10% no valsts budžeta, savukārt Lietuva šogad atvēlējusi 12,7%, Igaunija - 13,5%. Savas bažas par nepietiekamu veselības aprūpes valsts finansējumu Latvijas valdībai oficiālā vēstulē 2010. gada augustā izteica arī Pasaules Veselības organizācija.

Nezinu, kādiem vēl ir jābūt argumentiem, lai valdība un Saeima beidzot veselības aprūpi izšķirtos noteikt par prioritāti, atverot valsts maku gan katra iedzīvotāja, gan visas valsts situācijas uzlabošanai. Patlaban Latvijas valsts saviem iedzīvotājiem sedz tikai 56% no veselības aprūpes izmaksām - par pārējo pacienti maksā paši. Tādu, kas var maksāt, kļūst arvien mazāk. Latvijā trīs reizes vairāk iedzīvotāju nekā vidēji ES - 10,1% pret 3,2% - nepieciešamības gadījumā neveic veselības pārbaudi nepietiekamas pakalpojumu pieejamības dēļ. 55% pacientu veselības stāvoklis pēdējā laikā ir pasliktinājies, savukārt 72% cilvēku šogad ir atzinuši savus ienākumus par nepietiekamiem ārstēšanai, liecina Sustento aptaujas dati.

Gads vēl nav pusē, bet Sustento ir saņēmis signālus, ka atsevišķām diagnozēm valsts apmaksāto medikamentu kvotas ir izsmeltas un pacienti faktiski tiek atstāti bez zālēm.

ES tiesībsargs LVSADA un Sustento nosūtīto sūdzību pieņēma izskatīšanai, lūdzot EK priekšsēdētāju Barrozo sniegt atzinumu par minētajiem faktiem. Martā EK sūdzību noraidīja, neiepazīstoties ar situāciju veselības aprūpē pēc būtības. Sustento, LVSADA, kā arī pacientu ombuds ir nosūtījis atbildes vēstuli Eiropas ombudam, ietverot tajā 17 dažādu iebildumu.

Cerības vieš Bulgārijas pieredze, kuras valdība nebaidījās parādīt Eiropas Savienībai kritisko situāciju ilgstošās sociālās aprūpes iestādēs un saņēma ES papildu finansējumu situācijas uzlabošanai. Latvijas valdība mēģina zīmēt saulaināku ainavu, slēpjot pilnīgi visu - naudas trūkumu, krīzes laikā sāktās reformas, bet visbriesmīgākais - Latvijas iedzīvotāju patiešām katastrofālo stāvokli. Tikai runājot par savām problēmām, mēs varam cerēt, ka kāds steigsies mums palīgā tās atrisināt.

* Latvijas Cilvēku ar īpašajām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento veselības politikas koordinatore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?