Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

200 000 latu labākai dzīvei novadu pagastos

Vienreizēja dotācija 200 000 latu apmērā, ko no 2005. līdz 2009.gadam saņēma novados iekļautās pašvaldības, dažiem pagastiem bija līdz tam neredzēti liela nauda un tie nezināja, ko ar to darīt. Kā pirmā vajadzība daudziem ienāca prātā skola kā vietējās dzīves centrs. Novadu infrastruktūras attīstībai paredzētais finansējums ir atvēlēts vairāk nekā 200 skolām, no kurām 15 jau ir slēgtas vai reorganizētas.

Daudzi pagasti dotāciju plānoja savas teritorijas vajadzībām, nedomājot par novada attīstību kopumā. Pēc pašvaldību vēlēšanām šovasar jauno novadu domes lūdza grozīt ap 100 pašvaldību ministra rīkojumu, lai naudu paredzētu citam mērķim. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas valsts sekretāres vietnieks Artis Stucka atzīst, ka līdzekļus bija ieteikts ieguldīt novada ilgspējīgā attīstībā, nodrošinot pagastu pārvaldes iestāžu darbību tā, lai iedzīvotāji saņemtu pakalpojumus pēc iespējas labākā kvalitātē. Ne visur vietējie līderi ir rīkojušies tik atbildīgi, un daudzviet tomēr dominējušas mazā pagasta intereses atrauti no novada kopējā konteksta.

Dažiem dzēš kredītu

Šie līdzekļi pašvaldībām bija jāapgūst divos gados, un pēdējie naudas saņēmēji to vēl turpinās tērēt. Par šo finansējumu ir salaboti pagastu ceļi, apgaismotas ielas, remontētas skolas, bērnudārzi, pansionāti un kultūras iestādes. Daudzviet celtas jaunas sporta būves, vēl nenojaušot, ka krīzes dēļ cilvēki atstās Latviju un, iespējams, sportotāju būs mazāk. Vairāki desmiti pagastu nolēma rekonstruēt ūdensapgādes un attīrīšanas sistēmas, katlu mājas. Pēdējos gados par dotāciju bija atļauts pirkt arī skolu autobusus. Dažviet šī nauda ieguldīta kapliču sakopšanā.

No Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas budžeta atbalsta pro-grammas vienreizējās dotācijās novadu infrastruktūras attīstībai piecos gados izmaksāti vairāk nekā 97 miljoni latu. Uz finansējumu nevarēja pretendēt pašvaldības, kuras nepieņēma lēmumus par novadu veidošanu un Satversmes tiesā apstrīdēja savu iekļaušanu tajā. Tiesas spriedums nebija tām labvēlīgs. Tagad reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs Edgars Zalāns (TP) pieļauj - ja vien būs iespēja, finansējumu vajadzētu iedot visiem, jo iedzīvotāji jau ne pie kā nav vainojami. Ventspils novadā šādu iespēju apsver paši. Novada priekšsēža vietnieks Māris Dadzis Dienai pieļāva, ka, pārdalot naudu, to varētu iedot arī Tārgalei, kas gāja uz tiesu. Šogad vairākiem novadiem dotācija izmaksāta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, bet vēl daļai tā vietā tika dzēsta Valsts kasē ņemto aizņēmumu neatmaksātā daļa. Jelgavas novada domes priekšsēdis Ziedonis Caune (ZZS) to uzskata par labu risinājumu, kas pašvaldības apmierinot. Par kompromisu, kad valsts varētu dzēst aizņēmuma daļu, ministrija vienojās arī ar vairākām pašvaldībām, kuras 24 mēnešos nebija paguvušas visu naudu iztērēt un šāgada beigās tā būtu jāatskaita atpakaļ budžetā.

Dažas skolas slēgtas

Dotāciju paredzēja arī vairākām skolām, kas vēlāk tika slēgtas vai reorganizētas. To vidū ir arī Usmas pamatskola, taču jaunais novads mērķi mainīja, uzklausot arī iedzīvotāju viedokli. Tagad nolemts naudu pārdalīt par labu dzīvojamā fonda remontam, teica M.Dadzis. Finansējums ieguldīts arī Tukuma novada slēgtajā Lestenes pamatskolā, Jelgavas novada reorganizētajās Platones, Lielvircavas un Lielplatones skolās - divas pēdējās atrodas vecajās muižās. Novada priekšsēdis Z.Caune sola, ka visās trijās ēkās mācības turpināsies un pašvaldība naudu atradīs, lai ēkas apsaimniekotu. Tukuma novada priekšsēdis Juris Šulcs teica, ka slēgtajā Lestenes skolā būs iespēja saņemt nepieciešamos pakalpojumus - tajā būs bibliotēka, ārstu prakse un bērnudārzu grupas.

Ministrija ir pārbaudījusi līdzekļu izlietojumu daļā pašvaldību. Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktora vietniece Sandra Cakule informēja, ka ir saņemti 422 pārskati, bet 22 projektu īstenošanas vietās apskatīti objekti dabā. Daļa konstatēto pārkāpumu jau novērsti. Tie galvenokārt saistīti ar naudas izlietošanu citām vajadzībām. Piemēram, vairākās vietās par šiem līdzekļiem iegādāta gaismas un skaņas tehnika, kā tas bijis kultūras namos, vai pirktas mēbeles un sporta inventārs. Līdz decembra sākumam šie pārkāpumi vēl nebija novērsti Goliševā, kur par 6871 latu nopirkta tautas namam tehnika, Lauberē 2800 lati izlietoti konsultāciju apmaksāšanai. Pašvaldību ministrs E.Zalāns Dienai atzina, ka ministrija uzticējusies pašvaldību politiķiem, neapšaubot mērķi, kam nauda visvairāk vajadzīga. «Tā ir viņu atbildība, un iedzīvotāji ir tie, kas vislabāk var novērtēt dotācijas izlietojuma lietderību,» sacīja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dotācijas

novadu infrastruktūras attīstībai

2005.gadā 1,8 miljoni latu

2006.gadā 2,5 milj.latu

2007.gadā 32,9 milj. latu

2008.gadā 55,5 milj. latu

2009.gadā 3,1 milj. latu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?