Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

2010.gadā sadārdzināsies pārtika un metāli

Atstājot aiz muguras grūto 2009.gadu un paraugoties uz šo, noskaņojums lielā mērā atkarīgs no katra nākotnes vērotāja atrašanās vietas. Naudīgi investori un tās valstis, kuras jau izrāpušās no ekonomiskās krīzes bedres dziļākās iedobes, uz priekšu var raudzīties cerīgi, bet problēmu muklājā iestigušajām prognozes par izejvielu cenu gaidāmo kāpumu ir kā dzirnakmens kaklā, kas spiež aizvien dziļāk dubļos.

«2010.gada pirmajā ceturksnī sagaidāma lielāka patērētāju aktivitāte, un tas veicinās pieprasījumu pēc patēriņa precēm,» tirgus analīzē raksta investīciju kompānijas Investec pārstāvji, paredzot, ka cenas pamazām sāks atgūt pirmskrīzes līmeni. Viņiem piekrīt UBS Wealth Management analītiķi, kas uz šo jautājumu raugās no investoru pozīcijām: «Mēs domājam, ka tirgus turpinās būt labvēlīgs ieguldījumiem patēriņa precēs.»

Brokeru kompānija Fairfax lielas cerības liek uz metāliem. Tās analītiķi prognozē, ka Ķīnā pieprasījums pēc auto tuvākajā piecgadē pieaugs vidēji par 20% gadā. Tas nozīmē, ka palielināsies pieprasījums pēc dažādiem rūpniecībā izmantojamiem metāliem. Fairfax īpaši izceļ tēraudu, varu, alumīniju, cinku un niķeli.

Investec uzsver, ka investoriem vajadzētu raudzīties arī cēlmetālu virzienā, jo īpaši zelta. Lai arī novembrī tas sasniedza augstāko cenu vēsturē, daudzi investori joprojām uzskata zeltu par drošāko ieguldījuma veidu nestabilos laikos. Tā kā pieprasījums no Āzijas valstu bankām esot augsts, zelts kļūšot vēl dārgāks. «Attiecībā uz metāliem joprojām ir spēkā augšupejoša tendence,» raidsabiedrībai BBC apliecina Barclays Capital analītiķis Galje Berijs.

Mazliet dārgāka kļūs pārtika, jo Ķīna, Indija un tās kaimiņvalstis no krīzes atgūšoties ātrāk nekā tā dēvētā attīstītā pasaule. Nomura bankas ekonomisti aprēķinājuši, ka 2010.gadā ekonomiskais pieaugums pasaulē būs ap 4,2%. Lielā mērā par to jāpateicas Āzijai, kur iekšzemes kopprodukts palielināsies par veseliem sešiem procentiem. Ķīnā pieaugums būšot pat 9-12% robežās, prognozē aģentūra Bloomberg.

Tādējādi pieprasījums pēc pārtikas atkal pieaugs, dzenot augšup produktu cenu. Īpaši sadārdzināšoties šajā pasaules daļā iecienītie produkti, kā rīsi un palmu eļļa. Arī cukurs un graudi kļūšot pieprasītāki un tādējādi dārgāki, prognozē Investec.

Vienīgais mierinājums krīzes mocītajām valstīm esot tas, ka izejvielu cenu kāpums nebūs visā pasaulē vienāds, cik nu tas ir iespējams, spriež eksperti. Un arī nafta kļūšot lētāka, kam mazliet jāsamazina ražošanas un loģistikas izmaksas. «Ņemot vērā izmaksu dinamiku industrijā, mēs sagaidām, ka jēlnaftas cenas 2010.gadā svārstīsies 55-85 ASV dolāru par barelu robežās,» raksta Investec, pie viena nosaucot optimālo cenu - ap 65 dolāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?