Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

4ATA kā iespēja

Uģis Šics*

Ceturtās atmodas tautas armija (4ATA) turpina publiskot ar personisko datu aizsardzības likumu sargāto «privāto» informāciju. Nevērtējot 4ATA rīcības tiesiskos aspektus, vērts diskutēt par to, cik pamatota ir valsts pārvaldes līdzšinējā apsēstība ar slepenību.

Kanādā informācija par to, cik lielu algu saņem katrs konkrētais ierēdnis vai valsts uzņēmuma darbinieks, tiek publiskota. Vairums Skandināvijas un anglosakšu valstu publicē informāciju par savu iestāžu un uzņēmumu darbinieku atalgojumu gandrīz tieši tā, kā to dara 4ATA Latvijā - norādot konkrētās institūcijas darbinieku skaitu katrā konkrētajā atalgojuma grupā. Tādējādi tiek nodrošināts caurspīdīguma princips.

Attiecībā uz gadījumiem, kad valsts iepērk pakalpojumus no Eiropas fondu līdzekļiem, interesanti salīdzināt Latvijas praksi ar pašas Eiropas Komisijas un citu starptautisko organizāciju pieredzi. Vairumā gadījumu šo iepirkumu maksimālā vērtība ir publiski pieejama informācija ilgi pirms konkursa oficiālas izsludināšanas. Šāda sistēma ieviesta tādēļ, ka minētās institūcijas, pamatojoties uz savu pieredzi, ir novērtējušas pasūtāmā pakalpojuma aptuvenās izmaksas, savukārt uzņēmēji ir spiesti konkurēt, cenšoties piedāvāt cenu, kas ir zemāka nekā pasūtītāja pašnovērtējums. Šādas sistēmas rezultātā iespējams ietaupīt līdz pat 10% no projektiem atvēlētās naudas.

Latvijas valsts uzņēmumu vadītāji bieži aizbildinās ar nepieciešamību aizsargāt sava uzņēmuma komercnoslēpumus un tādēļ atsakās izpaust informāciju par uzņemtajām līgumsaistībām. Šāds arguments ir absurds, jo valstij nebūtu jānodarbojas ar komercdarbību jomās, kur pastāv konkurence. Savukārt tajos gadījumos, kur valsts darbojas privātajā sfērā, ir pamatojama tikai ierobežota slepenība.

Piemēram, Jaunzēlande, kas lepojas ar visaugstākās raudzes valsts pārvaldi un pasaulē vislabvēlīgāko uzņēmējdarbības vidi, nodrošina, ka gandrīz visi valsts iestāžu un valsts uzņēmumu noslēgtie līgumi tiek pilnībā publicēti interneta tīmeklī. Līdzīga sistēma darbojas arī vairākās Skandināvijas valstīs. Interesanti, ka par šādas sistēmas ieviešanu ir paziņojuši arī Lielbritānijas konservatīvie, ja tie nonāktu pie varas nākamajās vēlēšanās.

Minētie gadījumi ir tikai ilustratīvs piemērs, ka varam dzīvot arī savādāk, un tas neprasa izgudrot divriteni no jauna. Iespējams, ka neredzamā 4ATA ļaužu kopa, kuras mērķi un principi diemžēl nav zināmi, stimulēs valsts pārvaldi pārdomāt līdzšinējo attieksmi ne vien pret valsts glabāto datu drošību, bet arī pret caurspīdīguma principa ieviešanu valsts resursu izmantošanā. No šī viedokļa raugoties, 4ATA ir nevis valsts drauds, bet iespēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


* Vairāku starptautisko institūciju konsultants valsts pārvades jautājumos, SEPI biedrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?