Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Acis neviens nepievērs

Korupcija, gluži kā seno grieķu mītā apdziedātās kentaura Nesa indīgās asinis, sagandējusi mūsu uztveri. Kentaura asinīs izmērcēts krekls nogalēja stiprinieku Hēraklu. Aizdomas par korupciju ir krietni mazinājušas kā vietējās, tā starptautiskās sabiedrības ticību tam, ka vērienīgi projekti Latvijā var tikt realizēti, neielaižoties koruptīvos darījumos.

Kopš brīža, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja a/s Latvenergo valdes priekšsēdētāju Kārli Miķelsonu un energokompānijas valdes locekli Aigaru Meļķo, iespējamas korupcijas ēna diemžēl krīt arī pār Latvenergo - vienu no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem, kura īstenotie projekti bieži izcēlušies ar lielu vērienu. ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers, Latvijas žurnālistu vaicāts par Latvenergo valdes locekļu aizturēšanu un to, vai korupcijas aizdomu ēna nu nekrīt arī uz ES līdzfinansētajiem projektiem, paudis: «Nevar izslēgt, ka, atklājoties korupcijai ar ES līdzekļiem, ES varētu savu naudu arī atprasīt, taču pašlaik es tam vēl neredzu pamatojumu.»

To var uztvert kā brīdinājumu, tādēļ atliek tikai cerēt, ka nekādas korupcijas Latvenergo nav bijis, ka taisnība izrādīsies bijušajam Latvenergo valdes priekšsēdim Kārlim Miķelsonam, kurš apgalvo, ka KNAB kāda persona vai personas ir «piespēlējušas» Latvenergo vadītājus kompromitējošu, taču nepatiesu informāciju. ES līdzfinansējums vērienīgajam tā dēvētajam Kurzemes loka projektam ir vairāki desmiti miljonu eiro. No G. Etingera teiktā izriet, ka šo naudu Latvija var zaudēt, ja KNAB, vētot Latvenergo slēgtos līgumus, secinās, ka šajā projektā nav izticis bez koruptīvām darbībām. Iespējamā korupcija Latvenergo ir nonākusi arī Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja uzmanības lokā.

Pagaidām Latvija, par laimi, nav izcēlusies ar krāpšanos un pretlikumīgām darbībām ES fondu apguvē. Oficiāli fiksēti tikai četri gadījumi, kad radušās aizdomas par krāpšanu. Skaļākais no tiem - pērn ierosinātais kriminālprocess pret Valsts darba inspekcijas amatpersonām par vairāku cilvēku fiktīvu noformēšanu darbā projektos, kuri tika līdzfinansēti no Eiropas Sociālā fonda un Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Diemžēl nav iespējams izslēgt varbūtību, ka patiesībā pretlikumības un pārkāpumi ES fondu apguvē tiek pieļauti biežāk. Uz šādu secinājumu vedina kaut vai fakts, ka, piemēram, Kohēzijas fonda apguvē pērn konstatēto pārkāpumu skaits ES dalībvalstīs kopumā pieaudzis par 23%, un tas tiek skaidrots ar biežākām revīzijām un pārbaudēm.

Ja Latvenergo vai kādā citā ES fondu līdzfinansētā projektā tiks atklātas pretlikumīgas darbības, Eiropas Komisija ar mums īpaši neauklēsies. Tādēļ mūsu pašu interesēs ir raudzīties, lai ES fondi, kas vēl kādu laiku būs viens no svarīgākajiem ekonomikas sildīšanas instrumentiem, tiktu apgūti godīgi un caurskatāmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?