Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

AfD galvassāpes Merkelei

Tikai pagājušajā gadā dibinātā antieiro partija Alternative Fuer Deutschland (AfD) tik strauji gūst popularitāti Vācijas vēlētāju vidū, ka likusi kredītreitingu aģentūrai Standart&Poor's brīdināt par Vācijas politikas maiņu eirozonā nākotnē, raksta The Daily Telegraph.

Šonedēļ veiktā aptauja rāda, ka par AfD būtu gatavi balsot 10% Vācijas vēlētāju. Šī ir pirmā reize, kad gatavību balsot par šo partiju izteikušo procenti rakstāmi ar divciparu skaitli. 14. septembrī AfD pārsniedza desmit procentu barjeru arī Tīringenes un Brandenburgas federālo zemju vēlēšanās, kur attiecīgi ieguva 10,6% un 12,2% balsu, vēsta TheLocal.de, atsaucoties uz DPA.

Neskaidra ideoloģija

Partijas panākumi Tīringenē un Brandenburgā ir jāuzskata par īpaši pārliecinošiem, ja ņem vērā, ka AfD kandidāti šajās zemēs startēja vēlēšanās pirmo reizi vēsturē.

Interesanti, ka AfD izdodas strauji audzēt popularitāti, par spīti iekšējiem līderu strīdiem par to, kāda ir konkrētā partijas ideoloģija.

AfD līderi ir skaidri deklarējuši, ka iestājas par eirozonas pamešanu. Taču partijas rindās apvienojušies gan brīvā tirgus kapitālisma piekritēji, gan tādi, kuri iestājas par atsevišķiem valsts regulējumiem ekonomikā. Tāpat pēdējā laikā no partijas rindām varēja dzirdēt pretējus viedokļus par notikumiem Ukrainā, kur daļa AfD aktīvistu atbalsta Krievijas, citi - Ukrainas valdības pozīciju.

Analītiķi brīdina, ka AfD tuvākajā laikā sagādās pamatīgas galvassāpes Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, jo viņas vadītā centriski labējā savienība politikā atstājusi vietu labējam politiskajam spēkam, ko AfD nekautrēsies izmantot, ienesot Vācijas eirocentriskajā politikā antieiro nostāju.

Turklāt Vācijas sociālās izpētes un statistiskās analīzes institūta Forsa analītiķis Manfreds Gilners uzsver, ka AfD īpaši iegūst no augošās politiskās apātijas valstī. «Radikalizēto AfD atbalstītāju proporcija to cilvēku vidū, kuri ir gatavi iet balsot, pieaug, ja samazinās kopējā cilvēku vēlme vispār piedalīties vēlēšanās,» M. Gilners saka intervijā DPA.

Draudi eirozonai

Kredītreitingu aģentūra Standart&Poor's šonedēļ brīdinājusi, ka AfD popularitātes pieaugums Vācijā draud paralizēt mēģinājumus saturēt kopā eirozonu. «AfD pēkšņie un straujie panākumi kļuvuši par kredītgalvassāpēm visai eirozonai, piespiežot kancleri Angelu Merkeli ieņemt stingrāku nostāju Eiropas politikā un riskējot ar jaunu fāzi ekonomikas krīzē. Līdz šim neviena atklāta antieiro partija Vācijā nespēja stāties pretī valdības nostājai Eiropas ekonomikas krīzes pārvarēšanas taktikā. Taču tagad šī komfortablā valdības pozīcija ir beigusies,» teikts aģentūras analīzē.

Vācijā jau ilgstoši briest neapmierinātība ar Eiropas monetārās savienības politiku, jo daudzi uzskata, ka vācu nodokļu maksātāji tiek «slaukti», lai pabarotu Dienvideiropu. AfD ierosina saglabāt Vācijas lomu stiprā Eiropas Savienībā, taču atteikties no eirozonas, vai nu sadalot to mazākos blokos, vai atgriežoties pie nacionālajām valūtām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?