Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Afgāņi sola atriebties ASV

Atriebības solījumi no islāmistu kustības Taliban un milzu nosodījums no Afganistānas augstākajām amatpersonām nākuši pār ASV par 16 civiliedzīvotāju slepkavībām, ko svētdienas naktī Kandahāras provincē aukstasinīgi pastrādāja amerikāņu karavīrs.

Šokējošais incidents draud pasliktināt jau tā stipri iedragātās attiecības starp Vašingtonu un Kabulu. Bet valstī strauji pieaugošo antiamerikānisko noskaņojumu savā labā var izmantot talibi.

Amerikāņu mežoņi

Talibi savā tīmekļa lapā pirmdien paziņoja, ka «vājprātīgie amerikāņu mežoņi» ir pastrādājuši «asinīm slacītu un necilvēcīgu noziegumu», un solīja «ar Allāha palīdzību atriebt ik vienu mocekli», raksta AP. Pagājušajā mēnesī Taliban uzņēmās atbildību par vairākiem uzbrukumiem, kas bija atbilde uz amerikāņu karavīru veikto musulmaņu svēto rakstu Korāna dedzināšanu kādā karabāzē Kabulas tuvumā.

Amerikāņu vadītie starptautiskās koalīcijas spēki pastiprinājuši drošības pasākumus to pārraudzītajos objektos, bet ASV vēstniecība Kabulā brīdināja savus pilsoņus par iespējamo atriebību. Pēc Korāna dedzināšanas skandāla visā Afganistānā izcēlās plaši vardarbīgi protesti, kuros bija arī vairāki bojāgājušie, tomēr pirmdien par nopietniem incidentiem informācija nepienāca.

Neskatoties uz ASV prezidenta Baraka Obamas un aizsardzības ministra Leona Panetas izteikto nožēlu par notikušo un paskaidrojumiem, ka incidents ir viena indivīda pastrādāts noziegums, nevis koalīcijas spēku plānota operācija, Afganistānas prezidents Hamīds Karzajī paziņoja, ka slaktiņš pret afgāņu civiliedzīvotājiem ir nepiedodams.

Dedzināja līķus

Afganistānā izvietoto ASV spēku vadība vēsta, ka naktī uz svētdienu amerikāņu karavīrs trīs ciematos Pandžvāī apgabalā iebrucis vietējo iedzīvotāju mājās, nogalinot 16 cilvēkus, to vidū deviņus bērnus un trīs sievietes. 11 nogalinātie bija vienas ģimenes locekļi. Slepkava visus nogalinātos aizdedzināja. Pēc savas asiņainās «nakts pastaigas» karavīrs atgriezies savā bāzē, bet vēlāk ticis arestēts.

Amerikāņu laikraksta The New York Times reportieris, kurš ieradās Pandžvāī, apgalvo, ka pieci bērni nogalināti ar šāvienu galvā, bet dažiem no viņiem bijušas apdegušas kājas un galva. Savukārt uz divu sieviešu līķiem konstatētas durtas brūces.

Daži vietēji šaubās, ka šo asinspirti pastrādāja viens cilvēks. «Nav iespējams, ka tikai viens amerikāņu karavīrs tālu no savas bāzes nogalināja vairākus cilvēkus, aizdedzināja līķus un devās uz citu māju, kur arī nogalināja civiliedzīvotājus, bet tad gāja vēl divus kilometrus un iebruka vēl vienā namā, kur arī slepkavoja,» uzskata Kandahāras provinces likumdevējs Abduls Rahims Ajubī.

Talibu izdevība

Slepkavības, kas seko drīz pēc Korāna dedzināšanas skandāla, var apdraudēt ASV un Afganistānas valdību sarunas par stratēģisko partnerattiecību līgumu, kas atļautu amerikāņu padomnieku un īpašo uzdevumu vienību palikšanu Afganistānā arī pēc 2014. gada, kad valsti paredzēts atstāt koalīcijas spēku kaujas vienībām.

Pēdējie notikumi var kavēt amerikāņu centienus pierunāt talibus sēsties pie miera sarunu galda. Tieši pretēji - talibi to var izmantot savā labā. «Ir bailes, ka visi šie incidenti, kopā ņemti, palīdz uzturēt talibu argumentus par to, kā mēs izturamies pret afgāņu reliģiju un cilvēkiem. Mēs zinām, ka tā ir nepatiesība, ņemot vērā, cik daudz ir nogalinājis Taliban, nekad neuzņemoties atbildību. Tomēr pret šādu izpratni ir grūti cīnīties,» kāda vārdā neminēta amerikāņu amatpersona sacīja The New York Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?