Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Afganistānā vēsturiska varas maiņa

Afganistānas jaunais prezidents Ašrafs Gani pirmdien nodeva svinīgo zvērestu, pieliekot punktu ilgajam un sarežģītajam varas pārņemšanas procesam pēc vasarā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru iznākumu apstrīdēja viņa galvenais konkurents Abdulla Abdulla. Strīds beidzās ar vienošanos, ka akadēmiķis un bijušais Pasaules Bankas darbinieks A.

Gani kļūst par valsts galvu, bet bijušais ārlietu ministrs A. Abdulla vadīs valdības darbu. Tādējādi pirmoreiz kopš 2001. gada, kad krita talibu režīms, Afganistānā notikusi demokrātiska varas nodošana un noslēgusies līdzšinējā prezidenta Hamīda Karzajī 13 gadu ilgusī valdīšana.

Sola reformas

Stājoties amatā, 65 gadus vecais A. Gani solīja veikt reformas, strādāt pie ilgtermiņa miera plāna, apsolīja apkarot korupciju un izmainīt konstitūciju. «Mūsu tautas galvenā prasība ir miers, jo mēs esam noguruši no kara,» uzrunājot klātesošos, sacīja jaunieceltais prezidents. Viņš aicināja islāmistu grupējumu Taliban, kas jau 13 gadu karo ar Afganistānas centrālo valdību, sēsties pie sarunu galda, vēsta BBC.

A. Gani inaugurācijas ceremonijas laikā netālu no Kabulas lidostas notika bumbas sprādziens, kurā gāja bojā vismaz septiņi cilvēki, bet vēl viena nāvējoša eksplozija nogranda valsts austrumu provincē Paktijā. Atbildību par abiem sprādzieniem uzņēmās talibi, kuri A. Gani jau ir nodēvējuši par «amerikāņu marioneti».

Viņš vakar parakstīja dekrētu, ar kuru tika izveidots «vecākās izpildamatpersonas» amats, kas būtībā pildīs premjerministra funkciju. Šo amatu ieņems A. Abdulla, kurš prezidenta vēlēšanās zaudēja A. Gani.

Afganistānas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā aprīlī lielāko balsu skaitu - 45% - ieguva A. Abdulla, bet A. Gani saņēma 31,6% vēlētāju atbalstu. Pēc jūnijā notikušās vēlēšanu otrās kārtas abi kandidāti paziņoja par uzvaru, tādēļ nācās pārskaitīt astoņus miljonus balsu, lai noskaidrotu uzvarētāju. Galarezultātā vēlēšanu komisija par uzvarētāju atzina A. Gani, neskatoties uz ANO iebildumiem par nozīmīgiem pārkāpumiem, kas ir ietekmējuši balsojuma rezultātu.

Trausla koalīcija

Savienoto Valstu un ANO spiediena rezultātā A. Gani un A. Abdulla kopīgi apņēmās izveidot «nacionālās vienotības valdību». Vienošanās paredzēja, ka A. Gani kļūst par prezidentu, bet A. Abdulla uzņemas atbildību par valdības ikdienas darbu. Vienošanās kritiķi uzskata, ka politiskā elite, aiz slēgtām durvīm panākot kompromisu, ir nodevusi vēlētājus, kuri piedalījās balsojumā.

Viens no A. Gani svarīgākajiem uzdevumiem būs spēt sadarboties ar A. Abdullu. Vēl pirms jaunā prezidenta inaugurācijas «nacionālās vienotības» koalīcijā parādījās pirmās plaisas, jo izcēlās domstarpības par to, cik lielas telpas tiks piešķirtas A. Abdullas birojam un vai A. Abdullam ļaus uzstāties pirmdienas ceremonijas laikā. Strīds esot atrisināts svētdien vēlu vakarā pēc abu pušu tikšanās ar ASV vēstnieku. A. Abdulla savu uzrunu prezidenta inaugurācijas ceremonijā teica pirms A. Gani.

Gan afgāņi, gan starptautiskā sabiedrība cer, ka A. Gani un A. Abdullam izdosies pārvarēt domstarpības un strādāt kopā, lai uzlabotu dzīvi Afganistānā, kas gadu desmitiem ir cietusi no vardarbības un nabadzības. «Mēs sagaidām, ka viņi izpildīs solījumus tautai,» Kabulas iedzīvotājs Mohamads Šarīfs sacīja ziņu aģentūrai Reuters. «Mēs, Afganistānas iedzīvotāji, uzraugām viņu rīcību, lai izvērtētu, vai viņi spēj kalpot tautai.»

Smagi uzdevumi

A. Gani būs jāuzlabo sava priekšteča H. Karzajī sabojātās attiecības ar ASV, no kuru finansiālās palīdzības Afganistāna būs atkarīga vēl vairākus gadus. Sagaidāms, ka drīzumā A. Gani varētu parakstīt tā saukto divpusējo drošības līgumu, lai pēc 2014. gada 31. decembra, kad Afganistānu būs atstājuši NATO spēki, valstī varētu palikt 12 tūkstoši amerikāņu karavīru, kuri apmācīs afgāņu armiju un policiju.

Afganistānas finansiālais stāvoklis ir dramatisks, tādēļ jaunajai valdībai kārtējo reizi nāksies vērsties pie Savienotajām Valstīm un citiem ārvalstu donoriem ar lūgumu piešķirt 537 miljonus dolāru (422 miljoni eiro), lai valsts spētu segt savus izdevumus. Finanšu ministrija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka novembrī nevarēs izmaksāt algas sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, jo valsts kasei pietrūkst 116 miljonu dolāru (91 miljons eiro).

Daudzi afgāņi cer, ka A. Gani kā bijušais Pasaules Bankas ekonomists, kuru uzskata par ekspertu nefunkcionējošu valstu (failed state) problēmu risināšanā, spēs atdzīvināt Afganistānas ekonomiku, kuras lielākie traucēkļi ir endēmiskā korupcija un neefektīva pārvaldība.

Lai jaunais prezidents spētu īstenot iecerētās reformas, Afganistānā ir jānodrošina miers un drošība. A. Gani ir paziņojis, ka konflikts ar talibiem tiks risināts miermīlīgā ceļā, tomēr līdzšinējās miera sarunas ar Taliban nav bijušas sekmīgas. Talibi pēdējos mēnešos, kuru laikā risinājās pēcvēlēšanu strīds starp A. Gani un A. Abdullu, ir pastiprinājuši uzbrukumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?