Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Agresijas ģenerators

Autovadītāju un Dienas vērojumi, kā arī avāriju statistika liecina, ka Vienības gatves un Tīraines ielas krustojumu varētu ierindot bīstamāko kategorijā Latvijas galvaspilsētā.

Remonti plānoti vērienīgi

Viena no galvaspilsētai svarīgām satiksmes artērijām - Vienības gatve - līdz 1935. gadam tika saukta par Jelgavas šoseju. Tā izveidojās XIX gadsimtā, nospraužot pilsētas robežās jaunu iztaisnotu trasi senajam pasta ceļam, kas no Vācijas robežām stiepās uz Pēterburgu caur Jelgavu un Rīgu.

2012. gada aprīlī Rīgas domes Satiksmes departaments sāka rekonstruēt Vienības gatves posmu no Ozolciema līdz Kaplavas ielai. Vienības gatvi paredzēts visā posmā paplašināt, izveidojot četras satiksmes joslas bez sadalošās joslas. Pie krustojuma ar Ozolciema ielu tiks izveidota papildu josla pagriezienu manevriem. Tāpat plānots blakus pamatbrauktuvei izbūvēt vietējās satiksmes joslu, atslogojot ielu no vietējās satiksmes transportlīdzekļiem un samazinot tiešo pieslēgumu skaitu pamatbrauktuvei. Vietējās satiksmes josla būs 250 metru garā posmā blakus pamatbrauktuvei ielas labajā pusē.

Ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu paredzēts uzstādīt luksoforus Vienības gatves un Ozolciema ielas krustojumā un rekonstruēt luksoforus Bārbeles un Bērzlapu ielas krustojumos ar Vienības gatvi. Tās abās pusēs paredzēts izbūvēt arī no ielas brauktuves atdalītu gājēju un velosipēdistu ceļu un regulējamas gājēju pārejas. Savukārt sabiedriskā transporta pieturvietām paredzēts izbūvēt paplašinājumus. Projektu finansē Rīgas dome ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu. Kopējās būvniecības izmaksas ir 2,7 miljoni latu, tai skaitā 0,5 miljoni latu - ERAF finansējums. Būvdarbus plānots pabeigt līdz gada beigām.

Sakostiem zobiem

Tik tālu apsveicami, taču... Žēl, ka veicamo darbu sarakstā ne vārda nav par Vienības gatves krustojumu, kas galvassāpes rada simtiem, pat tūkstošiem autovadītāju. Tas notiek vietā, kur gandrīz jau sasniegta Rīgas robeža, aiz muguras atstāti nervus kutinošie galvaspilsētas satiksmes sastrēgumi, jo Vienības gatve pārvēršas Jelgavas šosejā, kas kartē apzīmēta kā A8. Šīs krustceles šobrīd noteikti jāiekļauj Rīgā bīstamāko krustojumu sarakstā! Atliek vien rīta jundā vai darba dienas pievakarē nostāties pie Vienības gatves un Tīraines ielas tikšanās vietas (jo īpaši virzienā uz Rīgu, kad jāizdara kreisais pagrieziens) un veltīt vērošanai vismaz 10 minūtes. Ar garantiju pamanīsiet kārtējo avārijas situāciju, konstatēsiet agresīvu auto vadīšanu, kas izpaužas kā braukšana pa kādu no divām pretējā kustības virziena joslām, kā arī - dubultās sadalošās līnijas šķērsošana neatļautā vietā. Teiksiet, pārspīlēju? Ceļu satiksmes negadījumu statistika liecina par pretējo!

Minētajā ielu krustojumā katru rītu un vakaru šoferi piespiedu labprātīgā kārtā brauc agresīvi.

Vienības gatves un Tīraines ielas (vecās Jelgavas šosejas) šķērsojums kļūst par paaugstinātu satiksmes negadījuma riska vietu darbadienu rītos un vakaros, kad no darba uz mājām plūst jelgavnieku, dobelnieku un citu zemgaliešu automobiļu plūsma.

Galvenajā transporta artērijā Vienības gatvē virzās intensīva satiksme, kad krustojumā no mazākas nozīmes Tīraines ielas ar stresu un riepu kaucināšanu pievienoties mēģina daudzi Mārupes, Tīraines, Gaismu un Stūnīšu iedzīvotāji, kā arī Rīgas pievārtē izvietoto uzņēmumu darbinieki. Situācijas spiesti, šoferi brauc agresīvi un bīstami, taču vainot viņus nevar, jo tie, kuri dienas gaitās dodas no Mārupes, ir pēdējie krustojumā, kas drīkst veikt manevru. Tas nozīmē, ka viņiem ir jāpalaiž visi, kas virzās pa Vienības gatvi, kā arī tie, kuri grib braukt taisni no Tīraines ielas.

Spriedze un adrenalīns šajā krustojumā pulsē gluži kā ātrumsacīkstēs. Uzdrošināmies apgalvot, ka tā kliedēšanai nepieciešams pēc iespējas straujāks situācijas risinājums - uzstādīts luksofors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Laikraksts Diena uzņēmies iniciatīvu apzināt vecas un jaunas ķibeles ielu uzturēšanā un satiksmes organizācijā. Kopīgi atklāsim bīstamus krustojumus, kuros trūkst luksoforu vai satiksmes drošībai vitāli nepieciešamo brauktuves marķējumu. Saiknē laikraksts un lasītāji atgādināsim, ka ceturtā vara tomēr ir spēks saimnieciskas attieksmes un kārtības ieviešanā!
Būsim priecīgi, ja sūtīsiet mums vēstules pa e-pastu: [email protected]

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?