Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Aicina dāvināt sirsnību

«Man Ziemassvētki sākas jau septembrī, jo jāplāno fotosesijas svētkiem, jāorganizē korporatīvās ballītes, jādomā apsveikumi. Savukārt novembrī jau notiek intensīva gatavošanās Ziemassvētkiem,» saka pasākumu organizētāja Gundega Skudriņa. Savu pieredzi, radošās idejas un padomus viņa apkopojusi grāmatā.

Tikko iznākusi Lielā iedvesmas grāmata, kurā ietvertas 260 praktiskas svētku iedvesmu rosinošas epizodes ar cienastu receptēm un padomiem, kā vienkāršā un skaistā veidā svinēt svētkus dabā, kopā ar ģimeni un viesiem. Grāmatas autore Gundega Skudriņa uzskata, ka labākā dāvana, ko šajā, tik ļoti steidzīgajā laikā varam sarūpēt saviem mīļajiem, ir kopā būšanas prieks, un šajos Ziemassvētkos iesaka «pasniegt» kādu īpašu, visiem tīkamu notikumu!

Par kopābūšanu

Gribam vai negribam, bet dāvanas ir neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa. Mūsu spēkos ir mainīt akcentus, un Gundega Skudriņa piedāvā pasniegt īpašas sajūtu dāvanas. «Ja neko nedarīsim lietas labā, mantu kalnos drīz vien noslīksim. Bet mēs varam dāvāt sajūtu dāvanas. Tādas sajūtu dāvanas ir koncerti, izstādes, pikniki. Pat parastu izbraucienu pie dabas var padarīt par svētkiem sev un citiem, paņemot līdzi veselu burkānu maisu, ko atstāt zaķiem,» ierosina Gundega. «Ja negribas brist pa sniegu, visa ģimene ar radiem un draugiem kopā var doties uz Porcelāna muzeju un izvēlēties servīzi, ko pašiem apgleznot. Tās ir lietas, kas veido īpašas atmiņas,» saka Gundega Skudriņa, kura idejas var bārstīt uz līdzenas vietas un gluži kā no pārpilnības raga.

Starp citu, par muzejiem runājot, piemēram, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 15. decembrī - Ģimeņu dienā - varēs uzšūt košu egles rotājumu no Marimekko auduma atgriezumiem, ar spiedogiem apdrukāt dāvanu ietinamo papīru, kā arī izcept smaržīgu piparkūku ar unikālu koka formas palīdzību.

«Ziemassvētkos, kad pulcējas ģimenes vairākās paaudzēs, atrodas arī laiks sarunām. Un tikai tad saproti, ka ikdienā pietrūkst vecāku nesteidzīguma. Viņiem vislabākā dāvana ir kopā pavadītais laiks ar bērniem, mazbērniem, draugiem, radiem,» iesaka G. Skudriņa.

Laba dāvana var būt arī kopīgs teātra izrādes apmeklējums. Ja apdāvināmā cilvēka gaume teātra izrāžu izvēlē nav precīzi zināma, tad, lai nekļūdītos, konkrētas teātra izrādes biļešu vietā vislabāk nopirkt dāvanu karti, lai katrs var izvēlēties savai gaumei piemērotu un izdevīgam apmeklējuma laikam pieskaņotu izrādi vai aktieru koncertu. Ja iespējams, tad var doties sajūtu ceļojumā uz Igauniju, Lietuvu vai arī uz kādu Latvijas lauku sētu, viesu namu, apmeklēt pirti, doties pastaigu takās. SPA un restorāna apmeklējums arī var būt svētki.

Par dāvanām

Ja nu galīgi bez mantām nevar iztikt un jo īpaši bērniem gribas rociņā turēt kaut ko spožu, spīdīgu, čaukstošu, tad dāvanā noteikti var būt grāmatas, mūzikas un filmu diski, kā arī spēles, jo tās ir lietas, kas iedvesmo, iepriecina, izglīto. Taču jebkuru dāvanu var un arī vajag personificēt, to interesanti iesaiņojot. Bez šaubām, bērniem patiks arī Laimes aka, no kuras katrs var izvilkt universālu pārsteigumu, bet, ja tiek dāvināta grāmata konkrētam cilvēkam, tad tai noteikti vajadzētu būt ar ierakstu. Ja dāvanā tiek izvēlēti mūzikas ieraksti, tad tie jāizvēlas, rūpīgi izzinot un ņemot vērā tā cilvēka intereses, kuram mūzika tiek dāvināta, jo dāvinātāja un dāvanas saņēmēja gaume var būt ļoti atšķirīga.

«Es pagājušajā gadā savām draudzenēm uzdāvināju pašdarinātus galdautus - vienkārši un praktiski,» teic Gundega un iesaka vairāk uzmanības pievērst pašdarinātām dāvanām. Ievārījuma burkas, kompoti un marinējumi, Ziemassvētku kēksi - to visu var gaumīgi un interesanti iesaiņot un dāvināt.

Par radošumu

«Nevajag paļauties uz veikalā nopērkamajām, bezpersoniskajām dāvanām. Skaisti un ērti jau ir, bet atsvešināti,» saka Gundega. Jebkurā dāvanā var ietvert savu attieksmi. Piparkūku mīkla būs veikalā pirkta, bet uzcept tās var katrs pats, ieguldot fantāziju dekorēšanā. Un, cepot piparkūkas, kad māja sāks smaržot pēc Ziemassvētkiem, būs radīta svētku sajūta un noskaņa, kas liks atplaukt radošumam.

Laba dāvana ir personalizēts kalendārs ar dāvinātāja sarūpētām fotogrāfijām. Kalendāriem ir pieejamas sagataves, atliek tikai ielikt savas fotogrāfijas, un dāvana gatava.

Gundegas padoms, drīzajiem Ziemassvētkiem gatavojoties: «Dāvanā jāieliek sava attieksme un emocijas, jo tas apliecinās, ka tu par apdāvināto cilvēku domā. Un, ja tu par cilvēku domā, viņš sajutīs, ka ir tev svarīgs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?