Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aicina kļūt par inženieriem

Lielais bezdarbs, kas skāris arī cilvēkus ar augstāko izglītību, tagadējiem vidusskolēniem liek rūpīgāk pārdomāt studiju izvēli. Pēdējos 5-6 gadus populārākās studiju programmas Latvijā bija vadības zinības, komunikācija, jurisprudence, psiholoģija, bet tieši šajās nozarēs patlaban vērojama darbaspēka pārprodukcija.

Pēc Eurostat datiem, dabaszinātņu, matemātikas un informācijas tehnoloģiju studiju programmās Latvijā studē ļoti maz studentu - tikai 16,3%. Somijā, piemēram, šīs programmas apgūst vairāk nekā trešdaļa studējošo. Tas nozīmē, ka nākotnē Latvijā šo speciālistu varētu trūkt.

Ņemot to vērā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā prioritāros studiju virzienus noteikusi dabaszinātnes, inženierzinātnes, vides zinātnes un medicīnu, informē IZM Augstākās izglītības departamenta direktore Gita Rēvalde. Šajos studiju virzienos paredzēts palielināt valsts budžeta vietu skaitu, samazinot studiju vietas sociālajās zinātnēs un izglītībā, kas pašlaik tiek uzskatītas par mazāk prioritārām jomām.

Pēc laika būs citādi

«Šī gada 12.klašu absolventi būs īpaši gaidīti apgūt inženierzinātnes un dabaszinātnes. Studijas augstskolā ilgst trīs četrus gadus. Pēc šāda laika Latvijā būs mainījusies situācija darba tirgū, un ekonomikas atjaunotnei noteikti būs nepieciešami profesionāli šo nozaru speciālisti,» pauž G.Rēvalde. Viņa gan arī uzsver, ka studijas jāizvēlas tajās nozarēs, kuras pašiem interesē.

Ķīmija un bioloģija ir perspektīvas studiju jomas, piekrīt Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis. «Nākotnē arvien vairāk ievērības gūs dažādas starpnozaru nišas un profesijas, piemēram, bioenerģētika savienojumā ar ķīmiju. Es ieteiktu neaizmirst arī par valodu mācīšanos un daudz strādāt patstāvīgi, lasīt speciālo literatūru, sekot līdzi jaunumiem. Sevis un savas vietas meklēšana ir ilgstošs process.»

Ko studēt, lai pēc tam būtu garantēts darbs, neviens īsti nezina, atzīst Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktors Oļegs Barānovs. «Darba tirgus ir mainīgs un patiesībā pat neprognozējams. Tāpēc izvēlēties studiju virzienu, mēģinot uzminēt, kur būs pieprasījums, ir visai riskanti. Pareizāk tomēr ir vispirms vadīties pēc savām interesēm, talantiem. Katrs jau pats vislabāk jūt, kas viņam patīk vai nepatīk.»

Jāraugās, kas mūs izvilks

O.Barānovu tomēr satrauc tas, cik daudz jauniešu izvēlas studēt sociālās zinātnes. «Redzam, ka atrast darbu viņiem ir ļoti grūti, jo pieprasījuma pakalpojumu sektorā nav. Arī nākotnē šajā sfērā speciālistu būs vairāk, nekā vajadzīgs, jo vienkārši vairs nav tik daudz darbvietu. Tiem, kuri studēs sociālās zinātnes, jārēķinās ar lielāku konkurenci darba tirgū.»

Pašreizējā situācija, kurā bez darba ir gandrīz piektā daļa no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, orientēties studiju izvēlē nekādi nepalīdz. O.Barānovs iesaka skatīties nākotnē - kas varētu būt tad, kad mēs pēc gada vai diviem iziesim no krīzes, kuri būs tie ekonomikas sektori, kas mūs izvilks. «Tās noteikti būs eksportorientētās nozares - apstrādes rūpniecība, tranzīts. Jau patlaban jūtam, ka šo jomu uzņēmēji vairs nav tik pesimistiski kā iepriekš.»

Rosina izzināt iespējas

Uzņēmumiem vienmēr būs vajadzīgas arī atbalsta funkcijas, apgalvo kompānijas Fontes vadības konsultācijas

vecākā konsultante Olga Dzene. «Pirmām kārtām tās ir finanses un IT. Šie speciālisti ir pieprasīti pat tagad.»

Nesen tiekoties ar vidusskolēniem programmas Iespējamā misija laikā, O.Dzene pārliecinājusies, ka par profesijām jaunieši zina maz, pazīst tikai tās, ar kurām saskaras ikdienā. «Piemēram, par manu profesiju - organizāciju psihologs - daudzi vispār nav dzirdējuši. Jācenšas pašiem vairāk izzināt dažādās darba tirgus iespējas. Profesijas izvēle ietekmēs visu dzīvi, tāpēc šo lēmumu nedrīkst pieņemt pavirši vai pakļaujoties vecāku, draugu spiedienam.»

Lai ko arī jaunietis neizvēlētos studēt, svarīgi ir šo studiju priekšmetu apgūt kvalitatīvi, lai pēc tam varētu konkurēt darba tirgū. «Ja eksāmenos būs knapi izvilktas sekmīgas atzīmes, uz lielu atzinību no darba devēju puses nav ko cerēt. Savukārt labs, kvalificēts darbinieks varēs atrast darbu jebkuros laikos,» uzskata O.Barānovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?