Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aicina paredzēt iespēju atkārtoti vēlēt Saeimu

Saeimas vēlēšanu likumā nav reglamentēta kārtība, kā jārīkojas, ja tiesa atceļ Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu par Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Tāpēc CVK priekšsēdis Arnis Cimdars lūdzis Saeimas prezidiju pievērst uzmanību šai problēmai, bet prezidijs risinājuma meklēšanu uzticējis Juridiskajai komisijai.

Satversmē un vēlēšanu likumā nav paredzētas atkārtotas vēlēšanas, ko _Dienai_ kā šīs problēmas galveno iemeslu minēja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš. A.Cimdars norāda - ja tiesa atceļ CVK lēmumu par Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu, jaunu vēlēšanu sagatavošanai nepieciešami vismaz divi mēneši, bet Satversme nosaka, ka jaunā Saeima sanāk uz pirmo sēdi pēc mēneša. Nākamā gada oktobrī notiks 10.Saeimas vēlēšanas, un CVK priekšsēdis A.Cimdars ir lūdzis vēlēšanu nosacījumus darīt zināmus līdz janvārim. Taču iesniegti ir priekšlikumi, kuri būtiski mainītu vēlēšanu kārtību.

Piedāvā vēlēšanu reģistru

Nepilnības normatīvos, kuras ir lūdzis novērst gan Juridiskais birojs, gan CVK, atklājās jau pēc 9.Saeimas vēlēšanām, kuru rezultātus apstrīdēja vairākas parlamentā neiekļuvušās partijas. Tās norādīja, ka Tautas partijas un LPP/LC trešo pušu pozitīvisma kampaņas dēļ Saeimas vēlēšanas nav uzskatāmas par demokrātiskām un godīgām. Augstākās Tiesas senāts vēlēšanu rezultātus neatcēla, taču tā lēmumā bija norādīts uz problēmām.

Kā daļēju risinājumu Jaunais laiks (JL) ir piedāvājis izmantot vēlētāju reģistru arī Saeimas vēlēšanās. Ja tajās tāpat kā pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās pilsoņi varētu balsot tikai deklarētās dzīvesvietas vēlēšanu iecirknī, nevis jebkurā vietā Latvijā kā tagad, teorētiski varētu rīkot atkārtotas vēlēšanas konkrētajā iecirknī, kurā konstatēti pārkāpumi. Taču tas būtu iespējams, ja atkārtotu vēlēšanu kārtība būtu paredzēta. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP) trešdien vēl nebija plānojusi CVK priekšsēža vēstuli skatīt atsevišķi. Viņasprāt, Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi, kas komisijā jau ir atvērti, jāskata tikai pēc valsts budžeta pieņemšanas decembra sākumā, jo par tiem esot nepieciešama diskusija, kurai tagad neviens neesot gatavs.

Grib vēlēšanas vasarā

Kārlis Leiškalns (TP) ir ierosinājis, ka visos piecos vēlēšanu apgabalos partija startē ar vienu un to pašu kandidātu sarakstu - tātad arī ar vienu līderi. Tas ir pretrunā ar grozījumiem, kuros šogad pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvas tika likvidēts lokomotīvju princips un tagad katrā apgabalā politiskajiem spēkiem jāizraugās cits līderis. K.Leiškalna ierosmi atbalsta arī tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), kurš neredz motivāciju Saeimas deputātam strādāt visas Latvijas interesēs, ja viņš kandidējis tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Ne ministrs, ne V.Muižniece arī neredz nepieciešamību ieviest vēlētāju reģistru. JL līdere Solvita Āboltiņa tajā saskata risinājumu ne tikai gadījumos, kad kādā iecirknī ir konstatēti vēlēšanu norises pārkāpumi. Viņasprāt, tas arī dotu iespēju nodrošināt proporcionalitātes principa ievērošanu, kas tiek izjaukts, vadājot vēlētājus uz citu apgabalu. Mandātu skaits tiek noteikts atbilstoši iedzīvotāju skaitam. Vēlētāju reģistrs atvieglotu arī balsošanu ārzemēs, ko tagad apgrūtina nepieciešamība sūtīt pases pa pastu. M.Segliņš (TP) joprojām uzstāj, ka ir jāgroza Satversme un jāparedz, ka Saeimas vēlēšanas notiek nevis oktobra pirmajā sestdienā, bet, piemēram, augustā, lai jaunā valdība varētu sagatavot nākamā gada valsts budžeta projektu, nevis pārņemt to no iepriekšējās Saeimas izveidotās valdības. Likums par budžeta un finanšu vadību gan paredz iespēju vēlēšanu gadā budžetu iesniegt vēlāk, bet M.Segliņš saredz problēmas, ja jaunā valdībā lielākā daļa ministru ir jauni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?