Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

AirBaltic sarunas aizsedz PR dūmi

Satraucošie un nereti pretrunīgie paziņojumi, ko šonedēļ katru dienu izplatīja kāda no Nacionālās aviosabiedrības airBaltic sāgā iesaistītajām pusēm, daudzos gadījumos, visticamāk, bijuši vien «fona troksnis» un cīņa par katrai no pusēm vajadzīga priekšstata radīšanu. Vakar Latvijas sabiedrībai tika «atrādīts» jaunatklātais airBaltic privātā akcionāra Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) līdzīpašnieks - Krievijas auditorfirmas FinEkspertiza partneris Andrejs Rudeško.

Strupceļā nonākušo airBaltic akcionāru konfliktu viņš sola atrisināt jau nākamnedēļ, pierādot spēju ieguldīt airBaltic 50 miljonus latu. Valdība jau iepriekš teikusi: ja privātais partneris pierādīs spēju iemaksāt airBaltic pamatkapitālā, proporcionālu daļu iemaksās arī valsts.

Konflikts starp valsti (premjers, satiksmes un tieslietu ministri, konsultanti no Prudentia) un airBaltic privāto akcionāru (BAS un tā līdzīpašnieki Bertolts Fliks un Bahamās reģistrētais Taurus Asset Management, ko tagad pārstāv A. Rudeško) kulmināciju sasniedza ceturtdien. Uzzinot par airBaltic centieniem sākt tiesiskās aizsardzības procesu, valdība sasauca ārkārtas sēdi, kurā tā arī neko nenolēma, toties tai sekoja veseli divi preses brīfingi. AirBaltic jautājumu risināt nolīgtais konsultants Prudentia presei klāstīja daudzus faktus, kas liecina par nesaimniecisku B. Flika darbību. Valdība lika domāt, ka airBaltic «norakstīšana» un jaunas lidsabiedrības veidošana nupat jau kļūst par ticamu scenāriju. B. Fliks uz to atbildēja, ka Prudentia nodarbojas ar kaitniecību, solīja vērsties pret konsultantiem prokuratūrā, jo no airBaltic saņemtā komercinformācija tikšot izmantota jaunas lidsabiedrības veidošanā. BAS viņa teikto nākamajā dienā papildināja ar vēstījumu, ka valdība jau ilgu laiku faktiski nodarbojas ar jaunas lidsabiedrības veidošanu un valsts partneris šajā procesā esot viens no lielākajiem airBaltic konkurentiem somu Finnair.

Visticamāk, gan valdība, gan BAS jau kādu laiku biedē viens otru ar skaļiem paziņojumiem, lai panāktu sev labvēlīgāku augsni sarunām ar otru pusi. Piemēram, no jaunatklātā BAS līdzīpašnieka A. Rudeško visai ieturētās intervijas Telegraf izriet - kamēr valdības mājā emocionāli tika runāts par B. Flika pārkāpumiem un tuvo bezizejas situāciju, citviet Rīgā notikusi Taurus Asset Management pārstāvja A. Rudeško tikšanās ar Prudentia, un, kā intervijā saka A. Rudeško: «Bija lieliskas un produktīvas sarunas. [..] saruna bija konstruktīva, bez liekām emocijām.»

Prudentia partneris Ģirts Rungainis apstiprināja, ka šāda tikšanās ir notikusi, bet tajā pārrunāto neizpauda. Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss ar A. Rudeško neesot ticies, bet ministrs Uldis Augulis (ZZS) ar viņu esot sazinājies, sacīja ministra palīdze Ināra Pomere. Neoficiāli zināms, ka ar A. Rudeško panākta vienošanās par aptuveni 100 miljonu latu ieguldīšanu, ko iemaksātu abas puses proporcionāli to akciju skaitam. Cik noprotams, BAS līdzīpašnieks arī piekritis B. Flika nomaiņai, ja abas puses iegulda minēto naudu. Par to liecina arī viņa atbilde uz Telegraf jautājumu par to, kurš ir vainojams bēdīgajā situācijā airBaltic: «Neveiksmīga vadības politika,» un atbilde uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs B. Flika nomaiņai: «Mēs neesam pret. Ja tas var palīdzēt, tad kāpēc ne.» Arī pagājušās nedēļas beigās tika ziņots par pušu panākto vienošanos, taču tās pildīšanu BAS un valdība nodrošināt nespēja.

Noprotams, ka BAS akcionāru (B. Fliks un Taurus, ko tagad pārstāv A. Rudeško) starpā nav īsti vienotas pozīcijas. Ja patiesībai atbilst medijos minētais, ka faktiskais BAS līdzīpašnieks tomēr ir Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs, tad vienotu pozīciju panākt var tieši viņš, jo V. Antonovam tieši un pastarpināti piederošās bankas Snoras (Lietuvā) un Latvijas krājbanka kreditē gan BAS, gan airBaltic. Jāpiemin, ka arī laikraksts Telegraf, kam interviju sniegt izvēlējies A. Rudeško, medijos ir ticis saistīts ar V. Antonova un viņa kontrolē esošo banku vārdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?