Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aizstāv agresīvu tarifu politiku

Pusotru stundu ilgusī Rīgas domes (RD) ārkārtas sēde neienesa izmaiņas pašreizējā pozīcijas un opozīcijas viedoklī par jauno braukšanas maksu un 50% atlaidi Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem. Saskaņas centra (SC) un Gods kalpot Rīgai! frakcijas šo lēmumu atbalsta, opozīcijā esošās Vienotība un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK (NA) - ne.

Neskatoties uz Saeimā gatavotajiem grozījumiem Sabiedriskā transporta pārvadājumu likumā, kas varētu liegt piešķirt atlaides tikai uz deklarētās dzīvesvietas pamata, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iebildēm, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) žurnālistiem vairākkārt uzsvēra, ka jaunie tarifi ar atlaidēm stāsies spēkā 1. janvārī. Savukārt opozīcija joprojām norāda uz neskaidrībām un pretrunām aprēķinos un prasa sasaukt vēl vienu ārkārtas sēdi, kurā tiktu atcelts agrāk pieņemtais lēmums par tarifa paaugstināšanu līdz 1,20 eiro par braucienu.

Braucēju būs mazāk

Saistošajos noteikumos, kas vakar tika apstiprināti, vēlreiz uzskaitītas jau spēkā esošās atlaides dažādām personu grupām, tās papildinot ar 50% atlaidi Rīgas administratīvajā teritorijā deklarētajiem iedzīvotājiem līdz 75 gadu vecumam, kā arī personām, kurām pieder nekustamais īpašums pilsētā un kuras ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātājas. Noteikumi stāsies spēkā ar nākamā gada 1. janvāri, bet norma par nekustamā īpašuma nodokļu maksātājiem - no 2014. gada 1. februāra.

Viena no galvenajām opozīcijas iebildēm ir paskaidrojuma rakstā minētā summa - 109,55 miljoni eiro, kas saskaņā ar SIA Rīgas satiksme (RS) prognozi pēc jauno tarifu stāšanās spēkā būs nesaņemtie ieņēmumi. Opozīcijas deputāti brīnījās, kāpēc tad uzņēmums nākamgad prasījis mazāku dotāciju - 85 miljonus eiro. Tāpat opozīcijas kritiku izpelnījās uzņēmuma prognoze, ka, par spīti lielajām atlaidēm, braucēju skaits sabiedriskajā transportā samazināsies par 6,9%. Opozīcija iebilst pret 50% atlaidi visiem rīdziniekiem, arī turīgiem iedzīvotājiem. «Būsim godīgi - arī mēs, šai zālē sēdošie, varētu bez šīs atlaides iztikt,» norādīja Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte.

Lai arī diskusijas par šo jautājumu bijušas vairākkārt, opozīcija joprojām apšauba augstā pamattarifa - 1,20 eiro - pamatotību, norādot uz tā aprēķināšanas neskaidrību. «Pamattarifa noteikšanā mēs esam diezgan lielā tumsā,» izteicās Pēteris Viņķelis (Vienotība). Viņaprāt, to nedrīkst aprēķināt, kamēr nav neatkarīgas institūcijas atzinuma par RS darbību. Opozīcija vairākkārt kritizējusi uzņēmumu arī par arodbiedrības LABA dāsnu finansēšanu, gan ļoti dārgu transportlīdzekļu iegādi.

Agresīva pieeja

Vēlmei likt par sabiedrisko transportu nerīdziniekiem maksāt divas reizes vairāk nekā rīdziniekiem interesantu skaidrojumu atradis Rīgas brīvostas valdes loceklis, deputāts Mihails Kameņeckis (SC) - tā esot cīņa starp veco un jauno pieeju. Vecā pieeja esot pagastvečiem, kas sēž un gaida, ka viņa partijas ministri kaut ko atmetīs. Rīgas pieeja savukārt esot «agresīvi aizstāvēt savus iedzīvotājus». Deputāts aicināja opozīciju «netaisīt sev politisko harakiri un vismaz nebalsot pret». Rīgas mērs N. Ušakovs pat aizrunājās tiktāl, ka norādīja - pēc balsojuma pret atlaidēm opozīcijai būtu jānoliek mandāti vai jāiet uz valdību un jāatrod iespēja nerīdziniekiem kompensēt biļešu cenu. Savukārt Andris Pārups (NA) pārmeta domes vadībai, ka pirms lēmuma pieņemšanas nav veikta rūpīgāka analīze. «Šādam strīdam ar valsti nevajag būt, un to varēja un vajadzēja paredzēt,» uzskata deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?