Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Aizstāvot uigurus, turki kritizē Ķīnu

Jau vairāk nekā desmit dienu Turcijā tiek dedzināti Ķīnas karogi un demolēti ķīniešu restorāni. Uzbrukumos ielās cietuši ne tikai ķīnieši, bet arī citi aziāti, kas noturēti par ķīniešiem. Ķīnas vēstniecība Turcijā brīdinājusi Ķīnas iedzīvotājus ievērot īpašu uzmanību, atrodoties Turcijā. Nejaušam vērotājam no malas var šķist grūti izprotams, kāpēc Turcijā uzliesmojušas naida izpausmes pret Ķīnu, kura atrodas ļoti tālu un ar kuru nevar būt īpaši daudz vēsturisko vai robežstrīdu.

Taču konflikta saknes meklējamas Ķīnas attieksmē pret tās ziemeļrietumos dzīvojošo musulmaņu - uiguru - minoritāti, kurai ar turkiem ir ciešas etniskās, kultūras un reliģiskās saiknes.

Aizliegts ramadāns?

Protesti Turcijā, kas ir musulmaņu valsts, sākās, kad parādījās ziņas, ka Ķīnas varasiestādes aizliegušas tās Šindžanas/Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā dzīvojošajiem musulmaņiem uiguriem ievērot atturēšanos no ēdiena svētā mēneša ramadāna laikā, vēsta BBC. Visā pasaulē islāmticīgie ramadānā diennakts gaišajā laikā atturas no ēšanas un dzeršanas.

Turcijas Ārlietu ministrija jau aizpagājušajā nedēļā izplatītajā paziņojumā uzsvēra: «Mūsu cilvēkus apbēdinājušas ziņas, ka uiguru tjurkiem aizliegts gavēt un pildīt savus reliģiskos pienākumus Šindžanas reģionā.»

Atbildot uz to, Ķīnas valdība paziņoja: «Rietumu mediju izplatītie apvainojumi, ka reliģiskie rituāli Šindžanas provincē ramadāna laikā aizliegti, ir pretrunā ar faktiem.» Ķīnas valdība nediskriminējot iedzīvotājus atkarībā no to reliģiskās piederības.

CNN gan ziņo, ka instrukcijās, kas izvietotas vairāku Šindžanas provinces pilsētu valdību un skolu vietnēs internetā, aicināts atturēt skolēnus, studentus, ierēdņus un kompartijas biedrus no ramadāna tradīciju ievērošanas.

Taču īpašu grūdienu protestu kustība ieguva, kad tai pieslēdzās galēji labējās turku nacionālistu partijas MHP jaunatnes spārna organizācija Pelēkie vilki. Tās organizētā protesta gājienā notika arī sadursmes ar policiju un tika ziņots par uzbrukumiem ķīniešu tūristiem.

Gide Miraja Hamita pastāstīja BBC, ka viņas vadītajai ķīniešu tūristu grupai uzbrukuši četri vai pieci vīrieši ar nažiem. «Viņi paprasīja, no kurienes ir grupa. Kad uzzināja, ka no Ķīnas, viņi sāka sist vienu no tūristiem. Cits tūrists tika savainots, arī es saņēmu sitienus.»

Ķīnas mediji ziņoja, ka protestētāji uzbrukuši kādai korejiešu tūristu grupai. Televīzija demonstrēja sižetu, kurā sadursmēs cietusi sieviete angliski kliedz, ka nav ķīniete, bet korejiete.

Turku mediji publicēja fotogrāfijas, kurās redzams, ka izsisti Happy China restorāna Stambulā logi. Tā īpašnieks Čihans Javuzs BBC teicis, ka cilvēkiem pēc notikušā esot bailes nākt uz restorānu. Viņš nosoda protestētāju aktivitātes: «Ja cilvēki grib protestēt pret Ķīnas valdību, viņi var rīkot demonstrāciju pie Ķīnas vēstniecības. Nav pareizi izmantot vardarbību kā protesta formu.»

Tālie radinieki

Šindžanas provincē Ķīnā dzīvojošie deviņi miljoni uiguru pārstāv vienu no senākajām tjurku tautām. Vēl ap miljonu dzīvo citās - pārsvarā Āzijas - valstīs. Tjurku valodās runā arī turki, turkmēņi, uzbeki, kazaki, kirgīzi u. c. Antropoloģiski viņi apvieno eiropeīdu un mongoloīdu rasu pazīmes un provincē veido ap 45% no iedzīvotājiem. Aptuveni kopš XVII gadsimta viņi ir sunnītu musulmaņi. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados īslaicīgi pat tika izveidota neatkarīga Austrumturkestānas Republika.

Četrdesmito gadu beigās Ķīna iecēla uiguru satelītvalstij tiešu kompartijas pārvaldnieku. Daudzi neatkarīgās uiguru republikas piekritēji aizbēga uz Turciju. Pēdējos gados Ķīnas valdība lieto represīvu politiku dažādu protestu apspiešanai reģionā, motivējot to ar islāmistu ekstrēmistu aktivitāšu pieaugumu uiguru apdzīvotajos apvidos. Ķīnas valdība ir aizliegusi uiguru sievietēm nēsāt seju aizsedzošas musulmaņu galvassegas. Līdz 18 gadu vecumam aizliegts mošeju apmeklējums. Laulības drīkst reģistrēt tikai valdības iecelti ierēdņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?