Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Algas rāpjas augšup

Pēdējā gada laikā mēneša pamatalga strādājošajiem Latvijā ir palielinājusies vidēji par 4,4%, bet gada kopējā alga (ieskaitot atalgojuma mainīgo daļu) - par 5,1%, liecina vadības konsultāciju uzņēmuma Fontes ikgadējais atalgojuma pētījums, kurā šogad analizēti dati par 53 157 darbiniekiem no 236 organizācijām. Reģionu griezumā straujāk gan mēneša pamatalga, gan gada kopējā alga augusi Rīgā.

Gandrīz pusei (46,5%) no tiem strādājošajiem, kas veic līdzīgus pienākumus kā gadu iepriekš, mēneša pamatalga gada laikā nav mainīta. Savukārt 52,4% šādu darbinieku šogad saņem lielāku pamatalgu, un vidēji pamatalgas pieaugums viņiem ir 6,6%, norāda Fontes Vadības konsultācijas valdes locekle Anta Praņēviča.

Atalgojuma mainīgo daļu (prēmijas u. tml.) šogad saņēmuši kopumā 82,3% strādājošo, kas ir vairāk nekā iepriekšējos gados. Gada kopējā alga ir pieaugusi 57,5% darbinieku, kuri salīdzinājumā ar pērno gadu nav mainījuši amatu un pienākumus, un viņiem šis gada kopējās algas pieaugums bijis vidēji 10,4%, kamēr 36,1% šādu darbinieku sajutuši gada kopējās algas samazinājumu vidēji par 7,3%.

Lielākais vairums pētījumā aptaujāto darba devēju norādījuši, ka arī 2017. gadā plāno palielināt mēneša pamatalgu vismaz daļai darbinieku. Tikai 5,6% darba devēju iecerējuši algas nākamgad saglabāt nemainīgas, bet neviena organizācija nav norādījusi, ka plāno mēneša pamatalgas samazināt.

Pētījumā arī konstatēts, ka ar katru gadu Latvijā pieaug to darba devēju skaits, kuri saviem darbiniekiem izvēlas maksāt atalgojumu virs tirgus vidējā rādītāja, lai tādējādi nodrošinātu atbilstoši kvalificētu un vēlamu darbinieku noturēšanu savā uzņēmumā. Sevišķi bieži atalgojums, kas ir augstāks, nekā to prasītu attiecīgās jomas darbinieku kvalifikācija darba tirgū, tiek maksāts IT jomā, jo aktuālākie un vajadzīgākie amati darba devējiem šogad ir programmētāji un visu veidu IT darbinieki. Augsts pieprasījums ir arī pēc strādājošajiem būvniecības sektorā, kā arī pēc augsta līmeņa mārketinga un pārdošanas speciālistiem.

Vēl viena tendence, ko uzrāda Fontes šīgada pētījuma rezultāti un kura pieņemas spēkā, ir tā, ka vairāk kļūst darba devēju, kas vismaz vienai darbinieku grupai savā organizācijā piedāvā elastīgu darba laiku, darbu attālināti vai papildus apmaksātas brīvdienas. Šī tendence signalizē, ka Latvijā arvien aktuālāka tēma ir darba un privātās dzīves balanss - strādājošie arvien vairāk izvēlas sev tādu darba vidi, kuru būtu visērtāk savienot ar savu privāto dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?