Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Algu sistēma par 5% samazinās augstākās algas

Vienotā algu sistēma skars vislabāk atalgotos visos amatos, bet viszemāk atalgotajiem ienākumus nepalielinās, kā arī vienādos atšķirības starp bagātajām un nabadzīgajām ministrijām. Taču personālvadības eksperts Kaspars Kauliņš ir pārliecināts, ka atalgojums valsts iestādēs tāpat jau ir kļuvis pietiekami zems un efektivitāti labāk nodrošināt, samazinot ierēdņu skaitu.

Līdz piektdienai Finanšu ministrijai (FM) vēl jāprecizē vienotās valsts pārvaldes algu sistēmas ietekme uz tiesnešu un bruņoto spēku algām, taču būtiskas izmaiņas pašreizējā plānā nav gaidāmas. Sistēmas mērķis - panākt, lai par vienādu darbu dažādās valsts pārvaldes iestādēs tiek maksāta līdzīga alga, nosakot minimālo un maksimālo algas līmeni katrā amatu kategorijā. Šādi limiti pastāvējuši arī līdz šim, taču amplitūda bijusi ļoti plaša. Piemēram, pērn lietvedis varēja saņemt no 230 līdz 511 latiem. Jaunā sistēma paredz, ka vispirms augstākā algas robeža tiek samazināta par 5% un zemākais pieļaujamais algas līmenis ir 20-25% ietvaros no augstākās robežas. Lietvedim tas nozīmētu amplitūdas sašaurināšanos līdz 388-485 latiem. Lai gan teorētiski tas nozīmē algu pieaugumu viszemāk atalgotajiem darbiniekiem, praksē neviens ministrijās zemāko pieļaujamo algu līdz šim nav saņēmis, tāpēc algu pieaugums nevienam nav gaidāms, skaidro FM. Kopumā jaunā algu sistēma attieksies uz 60 tūkstošiem darbinieku, lēš FM Valsts sektora darba samaksas politikas nodaļas vadītāja Inga Ošiņa.

Lielāku algu noteikšanas brīvību joprojām varēs atļauties ne tikai Latvijas Banka un Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas netiek iekļautas sistēmā, bet arī ministriju padotības iestādes (piemēram, aģentūras un pārvaldes), kurām būs jāveido sava algu skala. Tiesa, to, lai tā nebūtu netaisnīga uz kopējā fona, sola uzraudzīt FM. Paredzēts, ka neviena alga valsts pārvaldē nedrīkstēs būt lielāka par pašreizējo Ministru prezidenta algu, kas ir 1908 lati. Tiesa, Valsts prezidenta alga joprojām paliks lielāka - 2208 lati. Atsevišķu algu skalu veidos arī valsts un pašvaldību uzņēmumiem, nosakot atalgojumu pēc to lieluma. Lai gan šo uzņēmumu vadības algas šī gada martā tika ievērojami samazinātas, tās joprojām pārsniedz gan premjera, gan prezidenta algu. Piemēram, Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona alga patlaban ir 2820 latu, valdes locekļi saņem 2540 latu. Lai gan Finanšu ministrija pauž, ka nav iespējams aprēķināt ieguvumu, ko sistēmas ieviešana dos 2010.gada budžetā, tajā jau ierēķināts 44,3 miljonu ietaupījums, raksta aģentūra LETA.

Jaunā algu sistēma regulēs arī prēmiju izmaksu nākotnē, taču tuvākajos divos gados nekāda prēmiju maksāšana vispār nav paredzēta, uzsver I.Ošiņa. Jaunā sistēma paredz, ka gadā varēs izmaksāt ne vairāk kā trīs prēmijas (vienu par darba rezultātiem un divas - par īpašiem sasniegumiem) un katru ne lielāku par 120% no algas.

Swedbank Personāla attīstības vadītājs Kaspars Kauliņš atzīst, ka sistēmas ietekme uz darba tirgu būs atkarīga no tā, cik kontrolēta būs tās ieviešana. Taču kopumā viņš uzskata, ka algu samazināšana nav pareizākais ceļš, jo tās tāpat jau ir tuvu kritiski zemai robežai. Turklāt tuvākajos gados «būs politiski ļoti grūti» pieņemt lēmumus par algu paaugstināšanu. Viņaprāt, pareizāk būtu samazināt ierēdņu skaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?