Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Alkatība

Manā Eiropas Savienības Latvijas Republikas pilsoņa pasē stāv rakstīti divi mulsinoši teikumi: ka pati šī pase kā taustāms, vielisks poligrāfisks produkts ir «Latvijas Republikas īpašums», kas nozīmē, ka privāti man tā pase nepieder. Otrs: «Šīs pases turētājs ir Latvijas Republikas aizsardzībā.» Tas man liek domāt, ka jebkurš, kas «tur» rokās manu pasi, atrodas mistiskā LR aizsardzībā. Pat es.

Protams, es saprotu, ka personas identitātes dokuments, pirms tas tapa par «lietu sevī» (šajā gadījumā - par manu pasi), kā tāds nevainīgs spāņu inkvizīcijas moceklis ir izcietis dažnedažādas juridiski birokrātiskas mokas, saskaņojot tieši, kā tur jābūt rakstītam tam, kas tur ir rakstīts.

Lai cik šie vārdeļi «pases turētājs» (kam acīmredzot normālā cilvēku valodā it kā nāktos nozīmēt «īpašnieks», lai gan pase patiesībā nepieder man - tās īpašnieks, kā mēs lasām dokumentā, ir valsts) un daudzsološā «LR aizsardzība» (palasiet, palasiet, ko tikai valsts mums nesola priekšpēdējā lappusē, varen interesanti) manai stilistiskajai valodas izjūtai liktos īpatnēji, kāds gadījums ar tak jau kādas valsts pases turētāju lika aizdomāties, lūk, par kādu jautājumu. Vai mans pasē ierakstītais vārds un uzvārds ir mans intelektuālais īpašums? Es te nespriedelēšu par situācijām, kad valstī trīssimt-piecdesmit-cik-tur personām pasē rakstīts, teiksim, Jānis vai Andris Bērziņš, - skaidrs, ka populāru «nosaukumu» īpašniekiem ir daudz vairāk ķibeļu, un ne tikai bankās, nekā, piemēram, personai Minadorai Ekss (reāls cilvēks Latvijā), kura varbūt ļoti vēlējās nomainīt pasi pret Cildas Papēdes vai kādas Līgas Lapiņas vārdu. Bet varbūt ne, iespējams, Minadorai viņas vārds tīri labi gājis pie sirds.

Protams, kad slavens - vienalga, ar ko, - cilvēks izmanto savu vārdu kā «firmas zīmi», īpašumtiesības iegūst ļoti konkrētas juridiski mantiskas aprises.

Piemēram, britu rakstniece - un kurš gan viņu nezina? - multimiljonāre Džoana Roulinga, padzirdējusi, ka viņas dzimtā Tatšilas ciema padome grasās miestiņam piesaistīt tūristus, kopā ar visu savu aģentu varzu sacēla skandālu ne pa jokam: «Ar šo paziņojam kategorisku aizliegumu izmantot savu vārdu reklāmas un peļņas gūšanas nolūkos kā tūrismu veicinošu ieganstu; jelkura vārdu «Džoana Roulinga» lietošana atrodas stingrā rakstnieces aģentūras kontrolē un nevar tikt izmantota vesela reģiona iedzīvotāju savtīgajās interesēs.» Vai nav maita, ko? Nodzīvojusi Tatšilā dažus, cerams, laimīgas bērnības gadus, un - še jums piga! Tātad tomēr cilvēka vārds ir viņa «intelektuālais īpašums», kuru aizstāv likums un no kura var gūt visādus paradīzes labumus, naudiņas ieskaitot? Roulingai ir, Bērziņam - diez vai.

Es, protams, neironizēju te par neseno AKKA/LAA vēlmi ieraut nāsīs dažus desmitus miljonu, liekot maksāt par kopēto/kopējamo literatūru un citiem tekstiem. Pirms minētā autortiesību aģentūra ieviesīs sev pakļautu Valsts drošības komitejas brigādi, kuras kaujinieki stāvēs pie katra kopējamā aparāta un uzskaitīs, kas ko kopē un pavairo, es aicinu situāciju novest līdz galējam absurdam - katram pases turētājam reģistrēt savu vārdu un uzvārdu kā savu «intelektuālo īpašumu» (formāli tas izdarāms itin viegli) un tad aizliegt šī īpašuma pavairošanu, kopēšanu, lietošanu publiskajā telpā utt. Kā jums pienāk cedele no namu pārvaldes vai namīpašnieka par mēneša īres un komunālo pakalpojumu maksu - caps, jūs iesniedzat rēķinu par sava vārda pavairošanu. Katra lapiņa, rēķins - uz papīra vai elektronisks -, kuru piesūtīs bankas, Lattelecom, LMT, kabeļtelevīzijas un visi citi kantori un kurā rakstīts jūsu vārds, - jāmaksā. Tiem, kuri kāro jūsu naudu par pakalpojumiem, kas nekad neatbilst solītajai kvalitātei. Gada laikā saskries oi-oi-oi summiņa katram un visiem Latvijas Republikas pasu turētājiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?