Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Alternatīva lielveikalu kultū rai

Vides organizācija homo ecos: pirmdienās ir liela rosība - daži no automašīnām krauj ārā kastes ar dārzeņiem, zaļumiem, biezpienu, vienvārdsakot, ar pārtikas produktiem, citi pēc sarakstiem liek produktus kastēs, grozos, bet vakarpusē ierodas tiešās pirkšanas grupas biedri, lai saņemtu pasūtījumu. Tiešās pirkšanas grupa Ernestīne darbojas mazliet vairāk par mēnesi.

Pašiniciatīva un interese

«Impulss mūsu grupas izveidei ir saistīts ar biedrības homo ecos: darbību un mērķiem, jo kā vides organizācija ļoti raugāmies uz to, ko paši varētu darīt, lai praktizētu vides apziņu dzīvē. Tiešā pirkšana ir iespēja atbalstīt vietējos zemniekus,» stāsta grupas Ernestīne izveides iniciatore Agita Pusvilka un turpina:«Grupā kopumā esam nedaudz vairāk kā 40 cilvēku. Nākas daudziem interesentiem atteikt un ierakstīt gaidītāju sarakstā.» Viņai gan uzreiz ir priekšlikums - lai kāds uzņemas koordinatora funkcijas un veido jaunu grupu.

Tiešās pirkšanas sistēma vairāk nekā desmit gadu darbojas visā pasaulē - Itālijā, Francijā, Vācijā. Par reāli darbojošos Latvijā ir atzīti tiešās pirkšanas pulciņi, kuros brīvprātīgi apvienojoties interesentiem, pretī tiek atrastas bioloģiskās saimniecības un zemnieki, kuri spēj nodrošināt plašu produktu sortimentu un regulāras piegādes. Tiešās pirkšanas pulciņi darbojas ne tikai Rīgā, bet arī Siguldā, Ikšķilē, Valmierā, Smiltenē. «Pienākumi uz visiem pulciņa biedriem attiecas vienlīdzīgi un demokrātiski, tāpēc katram pulciņa biedram jābūt gatavam ziedot laiku būt par dežurantu,» skaidro A. Pusvilka un piebilst, ka jābūt praktiskiem risinājumiem - telpām, kur īslaicīgi notiek produktu sadale, glabāšana un apmaiņa, kā arī ledusskapim, kur īslaicīgi glabāt produktus.

Pilsētnieku gaume

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) projektu vadītāja Lāsma Ozola par sevi saka, ka piederot pie tās cilvēku grupas, ko angļu valodā dēvē par ecogeeks - cilvēki, kam rūp, kā pasargāt mūsu planētu no tās iznīcināšanas. Viņa tiešās pirkšanas pulciņā iesaistījusies jau no pašiem pirmsākumiem, kad pati vēl dzīvojusi ārzemēs, taču, uzturoties Latvijā, nav varējusi veikalos atrast bioloģisko pārtiku. «Ar savu izvēli vēlos atbalstīt videi draudzīgu saimniekošanu Latvijas laukos. Man ir svarīgi zināt, kas ražo pārtiku, ar daudziem zemniekiem man izveidojušās ļoti sirsnīgas attiecības. Vēlos, lai zemnieki par pārtikas ražošanu saņem taisnīgu samaksu. Liela daļa bioloģiski saražotās produkcijas tiek pārdota konvencionālajā pārtikas ķēdē bez bioloģiskā sertifikāta vai patērētas pašā saimniecībā, radinieku un draugu lokā. Saimniecības nopūlas ar apjoma, kvalitātes un loģistikas problēmu risināšanu, tāpēc, manuprāt, izmantojot alternatīvus pārdošanas veidus, tām ir iespēja pārdot saražoto produkciju nelielos apjomos, uzsākt pārstrādi un lēnām attīstīties, neuzņemoties pārāk lielus riskus,» saka Lāsma.

Pulciņu dalībnieki izmanto iespēju informēt zemniekus par neparastām idejām un receptēm, kuri savukārt ir gatavi jaunu produktu ražošanai. «Mēs savstarpēji izglītojamies. Pircēji ir tie, kas mudina zemniekus ne tikai ražošanai, bet arī produktu pārstrādei,» saka A. Pusvilka. Tā kā viņa ir vegāne, uz lielveikalu šad tad esot jāiet, lai nopirktu avokado, sojas majonēzi, sojas pienu, graudaugus un pākšaugus, ko Latvijā neaudzē.

Plānojot ekonomēt

«Viens no tiešās iepirkšanās kustības ieguvumiem - plānošana. Gājiens uz lielveikalu tagad aizņem daudz mazāk laika, jo ir zināms, pie kuriem plauktiem jādodas, un tas ļauj arī ekonomēt naudu. Protams, bioloģiski audzētu vai ražotu produktu patērēšanas termiņš ir īsāks, un gadās, ka visu nedēļu nevar iztikt, jo piegāde notiek tikai reizi nedēļā. Bet badā jau neviens nepaliek,» stāsta A. Pusvilka.

Kā informē L. Ozola: «Pagājušajā gadā tika izveidota mājaslapa www.bioinfo.lv, kurā bioloģiskās saimniecības var ievietot informāciju par tās piedāvāto produkciju. Šī mājaslapa ir paredzēta arī patērētājam, kuri vēlas iegādāties bioloģiskus produktus bez starpniecības uzcenojuma no saimniecībām, kuras atrodas vistuvāk viņu dzīvesvietai. Tāpat esam organizējuši seminārus, lai informētu zemniekus par tiešās pirkšanas iespējām.»

Praksē, dibinot tiešās pirkšanas pulciņus, liela nozīme ir pieredzei. Piemēram, Ernestīnes pulciņš konsultējās ar Mūkusalas pulciņu, kas zināja ieteikt zemniekus, kuriem ir kapacitāte, lai nodrošinātu ar produktiem atkal jaunu grupu. «Ļoti daudz domājam par to, lai zemnieki reģionos varētu kooperēties, un tā 3-4 zemnieki produktus uz pārdošanas punktu ved ar vienu busiņu, lai būtu mazāks degvielas patēriņš un līdz ar to samazinātos arī CO2 izmeši,» stāsta A. Pusvilka un uzsver: «Kad zemnieki atved produktus, tad sarunājoties atkal uzzinām, vai novadā ir vēl kāds zemnieks, kas varētu kaut ko piedāvāt. Un tā mūsu pulciņam pretī veidojas arī otrs - zemnieku - pulciņš.»

Kas otram maciņā

Ja zemnieku saimniecība veic ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamus darījumus, kas iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 35 000 latus ( ~ 4970 eiro), jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā PVN maksātājam un turpmāk, pārdodot savu ražojumu, preces cenai jāpievieno PVN, kuru pārskaita budžetā pēc PVN deklarāciju iesniegšanas. Kā informēja Pārtikas veselības departamenta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta Grīnberga, lai tirgotos ar pienu un tā produktiem un gaļu, zemniekiem jābūt reģistrētiem PVD. Informāciju, izvēloties ražotājus un piegādātājus, var iegūt mājaslapā www.pvd.gov.lv. Nelielu apjomu augļu un dārzeņu piegādātājiem nav jāreģistrējas.

Vai pircējam sanāk lētāk vai dārgāk? «Runājot par savu ģimeni, varu teikt, ka mēs ietaupām. Un tieši tāpēc, ka plānojam, jo nav spontāno pirkumu, kas iespējami lielveikalā. Dažādu produktu grupām cenas atšķiras. Sieri ir tik plašā amplitūdā, to zemākā cena ir labāka nekā vienkāršam siera izstrādājumam veikalā. Nogatavinātie sieri ir nedaudz dārgāki,» stāsta A. Pusvilka un piebilst, ka «ne visu var izvērtēt cenu kategorijās».

Zemnieki savu grāmatvedību kārto perfekti, un viss, kas saistīts ar viņu finansēm, tiek pildīts - ir pavadošie dokumenti un VID zemnieki atskaitās par nodokļiem, uzskata A. Pusvilka un uzsver: «Lai kontrolētu, vai viss pasūtītais atvests, zemnieki iedod pavadošos dokumentus. Bioloģiskajām lauksaimniecībām, starp citu, uzrādīt pēc iespējas lielāku apgrozījumu ir izdevīgi, jo no tā ir atkarīgas subsīdijas. Tie starpnieka procenti, ko pelna lielveikals, tiešās pirkšanas kustībā ir brīvprātīgo dežurantu darbs. Mēs starpnieka procentu atstrādājam.»

L. Ozola uzskata, ka «nākotnē būs vairāk alternatīvu iepirkšanās veidu, tomēr lielveikalus izkonkurēt tie nespēs, jo prasa pircēju attieksmes un vērtību maiņu. Lielākā daļa iedzīvotāju vēl ilgi nebūs gatavi maksāt vairāk un upurēt savas ērtības. Tiešās pirkšanas grupas prasa laika ieguldījumu, tāpēc visiem tās noteikti nav piemērotas. No šīm grupām varētu izaugt bioloģisko produktu piegādes no saimniecībām, kādas sastopamas citās valstīs.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Galvenie principi

Brīvprātība un demokrātiskums.
Informāciju par pulciņiem var atrast arī mājaslapā www.tiesapirksana.lv.
Svarīga arī pulciņa atrašanās vieta - darbavietas vai dzīvesvietas tuvums. Tā netiek tērēti resursi, braucot no viena pilsētas gala uz otru.
Tiek ekonomēts laiks, kas tiek patērēts, meklējot produktus veikalos.
Iespēja plānot savu individuālo «pārtikas grozu».

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?