Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Anarhijas eņģelis

Labi, ka Frīda Kālo (1907-1954), kura Latvijā pazīstama pēc vizuāli/skaniski skaistās Džūlijas Teimoras filmas Frīda ar Selmu Hajeku galvenajā lomā, nedzīvo šodien. Apzīmējumi «skandaloza» un «provokatīva» viņu žmiegtu ne mazāk kā ortopēdiskās korsetes, kuras viņai periodiski bija jānēsā līdz pat nāvei 46 gados.

Būdama 18 gadu veca meitene, Frīda cieš autobusa avārijā. «Mani izdrāza dzelzs stienis. Tas izvēlējās mani. Trieciena spēks norāva man drēbes. Stienis man atņēma nevainību. Es kļuvu par neauglīgu kuci,» vēlāk atceras Kālo. Daudzās fotogrāfijās Kālo, kā allaž efektīgi saposusies, uz augšu savītām, ziediem un lentām rotātām bizēm, redzama gultā gleznojam. Bieži viņa mēdza apgleznot savas korsetes. Šodien, visticamāk, sava efektīgā izskata (vīriešu uzvalki, meksikāņu tautas tērpi, pa divdesmit gredzeniem pirkstos) un vētrainās privātās dzīves dēļ (mīļākie, romāns ar Trocki, neslēpti biseksuāli sakari) Kālo biežāk uzrunātu stila lappuses un dzeltenā prese nekā kultūras izdevumi. Gan jau pienāktu arī brīdis, kad priekšvēlēšanu aģitācijas likums vispār liegtu par viņu rakstīt - nav šaubu, Kālo gribētu taisīt revolūciju un iesaistītos politikā.

Zinot Kālo biogrāfiju, viņas glezniecība šķiet dziļi intīma un personiska. Diez vai cilvēks, kurš mūža lielāko daļu cietis drausmīgas sāpes, atrastu lieku spēku ārišķīgai pozai. Lai gan dzīves teātris viņai patika ļoti. Savā pēdējās izstādes atklāšanā Frīdu ienes gultā, sazāļotām, plati ieplestām, tomēr, šķiet, apmierinātām acīm. Frīda bērnībā izslimoja arī bērnu trieku. Viena kāja kļuva kropla, arī tālab tie garie svārki. Vēlāk kāju līdz celim nācās amputēt. Pēc apātijas brīža Frīda kārtējo reizi saņemas un neizsīkstošajā dzīves enerģijā pasūtina protēzei smalkādas sarkanu zābaciņu. Un dejo, cik spēki ļauj. Un nesātīgi dzer tekilu.

Gleznotāja Kālo visvairāk pazīstama ar plašo pašportretu galeriju. Tos dēvē gan par «šokējoši atklātiem», gan «fizioloģiski naturāliem», gan «anatomiski ķirurģiskiem». Daži viņas darbi tiešām ir stindzinoši. Kālo gleznoja sevi bez kājām, galvas, pārplēstu, asiņojošu, kā briedīti, kura sānos ieurbusies bultu siena, u. tml. Kālo bija apsēsta ar auglību - gleznās čum un mudž no papagaiļiem, pērtiķiem u. c., tajā pašā laikā lapas ir trūdošas, saknes kā neauglīgi kapilāri izstumj dzīvību. Kālo tikai pasmīnēja, kad sirreālistu ciltstēvs Andrē Bretons, ciemodamies Meksikā, sajūsmā viņu «atklāja» kā sirreālisti: «Es nemaz nezināju, ka esmu sirreāliste!» Viņa uz audekla pārnesa savas sāpes. Tas bija viņas sairstošais ķermenis, mokošās neauglības izjūtas (draugiem viņa bieži lūdza uzdāvināt jaunu lelli), sirdssāpes, ko viņa pārdzīvoja sarežģītajās mīlas un naida attiecībās ar gleznotāju Djego Riveru, un senču asinsbalss, ko viņa gleznoja.

Pērn Mančestras Mākslas galerija rīkoja izstādi Anarhijas eņģeļi par godu spilgtākajām sievietēm sirreālisma kustībā. Protams, ne bez Frīdas Kālo. Savukārt H. Erreras grāmata ir ja ne par eņģeli, tad par dzīvu cilvēku noteikti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māksla

Heidena Errera Frīda. Frīdas Kālo biogrāfija, izdevniecība Zvaigzne, 2010
Frīdas Kālo retrospekcija līdz 9. augustam skatāma Berlīnē izstāžu zālē Martin-Gropius-Bau

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?