Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Antiamerikāņu protesti veļas pāri islāma pasaulei

Aizvien vairāk islāmticīgo valstu pieslēdzas protestiem pret amerikāņu filmu Musulmaņu nevainība, kas, pēc musulmaņu domām, zaimo viņu pravieti Muhamedu. Pēc nāvējošā uzbrukuma ASV vēstniekam Lībijā Kristoferam Stīvensam Savienoto Valstu konsulātā Bengāzī pilsētā un protestētāju iebrukuma ASV vēstniecības pagalmā Kairā naidpilni protesti notikuši arī pie Amerikas vēstniecības ēkas Jemenā un citviet musulmaņu pasaulē.

Sturmē vārtus

Vismaz 15 cilvēku guvuši ievainojumus ceturtdien sadursmēs starp satrakotu pūli un policistiem pie ASV vēstniecības Jemenas galvaspilsētā Sanā. Vairāki simti cilvēku ieradās pie smagi nocietinātās vēstniecības ēkas un sākotnēji meta akmeņus tās virzienā, bet tad pūlis uzbruka apsardzes posteņiem, kaut arī pie vēstniecības norīkotie drošībnieki gaisā raidīja brīdinājuma šāvienus. Daļa protestētāju sturmēja vēstniecības metāla vārtus.

Aculiecinieki stāsta, ka policisti nav kavējuši demonstrantu piekļuvi vēstniecībai un iejaukušies tikai pēc tam, kad protestētāji jau mēģināja tikt pāri mūrim, kas apjož ēku. Uzkarsušie protestētāji izklīda pēc tam, kad uz viņiem bija raidīta asaru gāze, vēsta Reuters. Jemenas prezidents Abdelrabo Mansurs Hadi nosodīja uzbrukumu un lika izmeklēt, kādēļ drošības spēki neapturēja demonstrantus, pirms viņi sasniedza vēstniecību.

Labāk sagatavojusies bija policija Bangladešas galvaspilsētā Dakā, kur aptuveni tūkstotim islāmistu liegta iespēja nokļūt līdz Amerikas vēstniecības ēkai. Mediji ziņo, ka vardarbība nav izcēlusies, bet protestētāju līderi brīdinājuši, ka savāks vairāk atbalstītāju, lai varētu mēģināt uzbrukt ASV vēstniecības ēkai.

Pie ASV vēstniecībām Tunisijā, Marokā un Sudānā aizskartie musulmaņi dedzinājuši ASV karogu un izklieguši tādus saukļus kā «Nāvi Amerikai». Savukārt kāds islāmistu grupējums Irākā ceturtdien brīdināja, ka veiks uzbrukumus pret valstī esošajiem amerikāņiem.

Nosūta specvienību

Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi vakar nosodīja vardarbīgos protestus pēc tam, kad naktī uz ceturtdienu valsts galvaspilsētā Kairā, rajonā ap ASV vēstniecību, norisinājās sadursmes starp drošības spēkiem un protestētājiem, kuri likumsargus apmētāja ar akmeņiem un pudelēm, kas pildītas ar degšķīdumu. Drošībnieki viņiem atbildēja ar asaru gāzi. Vismaz 16 cilvēku ievainoti.

Pēc naktī uz trešdienu Lībijas austrumu pilsētā Bengāzī notikušā bruņotā uzbrukuma ASV konsulātam, kurā tika nogalināts Amerikas vēstnieks un vēl trīs amerikāņi, Vašingtona un Tripole vienojās par izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kas veica uzbrukumu, kurš neesot bijis spontāns, bet labi organizēts, jo uzbrucēji bija bruņoti ar automātiem un granātmetējiem. Uz Bengāzī tikšot nosūtīti ASV Federālā izmeklēšanas biroja eksperti.

Pēc notikušā Savienotās Valstis uz Lībijas piekrasti nosūtījušas divus karakuģus, bet Tripolē ir nogādāta ASV Jūras kājnieku elites pretterorisma vienība 50 karavīru sastāvā. Vienības uzdevums būs pastiprināt amerikāņu diplomātu drošību, ziņo AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?