Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Antikvariāts

Ziņa par jauna grāmatu antikvariāta atvēršanu Jēkaba ielā patiešām bija patīkama (SestDiena, 16.05.2009.). Veikals aizpilda nišu, ko pārējie (apmēram trīs) Rīgas grāmatu antikvariāti lielā mērā ignorēja - mūsdienās izdotas lietotās grāmatas angļu valodā. Jumavas antikvariātā, kurš no Vāgnera ielas nesen pārcēlās uz Dzirnavu ielu, tām atvēlētie plaukti atgādināja tādu kā nevajadzīgo grāmatu stūrīti - kādu pazīstamu autoru vai nosaukumu te atrast bija problemātiski.

Lai gan antikvariāti pašlaik pasaulē piedzīvo grūtus laikus, _Robert's Books_ varētu kļūt par pastāvīgu Rīgas kultūras dzīves sastāvdaļu.

Antikvariāta uzturēšana, protams, ir dzīves stils, nevis bizness. Tāpēc galvenais iemesls, kāpēc daudz kur antikvariāti pēdējos pārdesmit gados iznīkuši, ir augstā maksa par telpām. Pašreizējās nekustamo īpašumu tirgus krīzes apstākļos antikvariāti ir ieguvēji. Rīgas antikvariātiem par labu nāk arī tas, ka to ir tik maz, ka gandrīz vai nav iespējams būt mazāk. Varbūt esošos veikalus nomainīs citi, bet vajadzība pēc kāda, kas tirgo pirmās republikas vai padomju laika grāmatas, ir. Pieprasījums pēc lietotām grāmatām angliski ir, tātad kādam tās jātirgo.

Protams, grandiozas pārmaiņas antikvāro un lietoto grāmatu tirdzniecībā izraisīja internets. Kā vienmēr, pārmaiņām ir gan plusi, gan mīnusi. Pircējiem un grāmatu kolekcionāriem tādas vietnes kā abebooks.co.uk, ChooseBooks.com un ebay.com ir kā dievu dāvana. Piemēram, mani interesē XIX gadsimta naturālistu un ceļotāju grāmatas angļu valodā, un abebooks es šīs grāmatas jebkurā diennakts laikā varu iegādāties, ja vien, protams, varu atlicināt vajadzīgo summu. Tur var salīdzināt cenas un mēģināt atrast izdevīgus darījumus. Un neko no tā es nevarētu izdarīt, ja manā rīcībā būtu pāris Rīgas antikvariātu, kuros šādas grāmatas parādās ārkārtīgi reti. Protams, antikvariāti kaut kādā ziņā šo vietņu dēļ zaudē, jo samazinās iespēja, ka pie viņiem kāds grāmatu kolekcionārs nopirks grāmatu, par kuru tiek prasīta divreiz lielāka summa nekā citā antikvariātā, teiksim, Berlīnē. Tomēr šīs vietnes ir jau esošu antikvariātu tīkli, un tie veikali, kas tīklam pieslēgušies, iegūst ārkārtīgi plašu pircēju loku, proti, iespēja, ka es ārpus virtuālās telpas varētu iemaldīties kādā Daremas, Losandželosas vai Štutgartes antikvariātā, ir visai maza, bet, pateicoties tīklam, es laiku pa laikam šo vai citu pasaules pilsētu veikalos iepērkos. Jāpiebilst, ka minētie interneta veikali nav konkurenti latviski izdoto grāmatu tirgotājiem un tajos praktiski nevar nopirkt grāmatas par trim latiem, jo pasta izdevumi var būt relatīvi lieli.

Es šaubos, vai tuvākajos gadu desmitos vēlme lasīt grāmatas drukātā veidā izzudīs, bet skaidrs, ka grāmatu izdošanu sagaida vēl lielākas pārmaiņas, kas ietekmēs arī antikvariātus. Piemēram, pirms mēneša Blackwell grāmatnīcā Čēringkrosas ielā Londonā ir uzstādīta grāmatu iespiešanas «espreso mašīna», kas dažu minūšu laikā var izdrukāt un iesiet kādu no piedāvātajām 500 000 grāmatām, kā vairs nav tirdzniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?