Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Antropoloģijā līdz ausīm

Stalta un smaidīga ekskursijas vadītāja atvadās no kārtējā apmeklētāju pulciņa - kādas bērnu vasaras nometnes grupiņas. To nav viegli izdarīt, jo bērni kā skolā ceļ rociņas un uzdod dažādus jautājumus. Sieviete vēlīgi atbild, tad pavada bērnus un aicina nākt atkal. Sasveicināmies. Sirsnīgs smaids ļauj gluži atklāti jautāt - kas jūs esat, Aili Marnica? Vārds un uzvārds nav gluži latvisks, un valodā jaušama svešāda intonācija.

Jubileju gadu vadot

Aili tiešām nav latviete. Viņa dzimusi Igaunijā, tēvs ir igaunis, māte krieviete. Astoņpadsmit gadu vecumā meitene atbrauca uz Rīgu, mēģināja iestāties Medicīnas institūtā, taču palika pirmā aiz uzņemto svītras. Pēc vairākiem gadiem Aili iestājās Latvijas Valsts universitātes Bioloģijas fakultātes neklātienes nodaļā. Tagad atvilktnē guļ diploms par izglītību specialitātē - biologs ar tiesībām pasniegt bioloģiju un ķīmiju. Taču, studējot neklātienē, no 3. kursa bija jāsāk strādāt specialitātē. Jaunā studente nejauši uzzināja, ka Dabas muzejs meklē darbinieku Antropoloģijas nodaļā. Šogad Aili var svinēt savdabīgu jubileju: paiet 35 darba gadi vienā darbavietā - Latvijas Dabas muzejā. Aili bilst, ka šis viņai ir nopietnu jubileju gads. Nupat nosvinēja dzīves 60. gadskārtu, šogad paiet 40 gadu, kopš viņa ir kopā ar vīru Gunāru, 60 gadu, kopš parakstīts lēmums par antrolpoloģijas ekspozīcijas veidošanu muzejā, nākamgad būs 30 gadu jubileja ekspozīcijai par latviešu ģenēzi, tajā atspoguļota visa Latvijas senvēsture un Latvijas iedzīvotāju veidošanās gaita. Aili personīgās jubilejas liek blakus apaļiem notikumiem darbavietā, jo «muzejs ir mana otra ģimene. Man lemta laime darīt darbu, kas dod gandarījumu un prieku».

Senlatvijas vēsture

«Nezinātāji par muzejniekiem saka - tie ir tantuki, kas slauka putekļus no eksponātiem. Tad ziniet - tantuku te vispār vairs nav. Zālēs ir videokameras, bet visā muzejā tikai divi apsargi. Muzejniekiem darba netrūkst. Nepaiet ne diena, neapgūstot ko jaunu: lasu lekcijas, vadu ekskursijas - ne tikai savās, bet visās ekspozīcijās, gatavoju krājuma materiālus un prezentācijas.» Aili stāsta, ka viņai patīk vadīt ekskursijas. Visvairāk saista divas tēmas - Senlatvijas vēsture un cilvēka evolūcija. Viduslaiki nav viņas interešu objekts, un nevar taču zināt visu par visu.

Vai cilvēku interese par muzejiem nav mazinājusies? Antropoloģe daļēji piekrīt, sarucis tehnisko un profesionāli tehnisko skolu skaits. Agrāk Aili tēmas tika plašāk mācītas vidusskolā, bet tad sākās skolu un stundu griešanas laiks, saruka dabas mācības un bioloģijas stundas. Tomēr apmeklētāju netrūkst, un viss atkarīgs no cilvēka, kas iepazīstina ar ekspozīciju: «Katru tēmu taču var pasniegt interesanti, saistīt ar mūsdienām. Man ļoti patīk iesaistīt bērnus sarunā. 1. un 2. klases skolēniem stundu sarakstā ir dabas mācība, tad nu parādu viņiem cilvēka skeletu, stāstu, kādas būs bērnu pašu muguras, ja neizkops stāju, ja solā sēdēs līki, greizi, sagumuši. Rādu cilvēka galvaskausu, akcentēju uzmanību uz zobiem un stāstu, ka tie saglabājušies veseli, jo senlatvieši neēda čipsus un konfektes, nedzēra kolu. Jebkura tēma var būt saistoša, tikai jāsagatavo uzskates līdzekļi, ekskursijas vadītājam jāatsvaidzina zināšanas. Mazie klausās mutēm vaļā, acis dzirkst, jautājumi birst, un man ir milzīgs gandarījums.»

Dārzs ceļ spārnos

Muzejs ir Aili otra ģimene, bet kāda ir pirmā? Aili smaida: «Man ir divi dēli - Arno šovasar būs 37 gadi, Agrim - šonedēļ 27. Vīrs Gunārs ir pensionārs, visīstākais seniors. Viņu mājās redzam reti - dzied četros koros, spēlē un vada paša dibināto džeza kvartetu, aktīvi piedalās RASA [Rīgas aktīvo senioru asociācija] pasākumos. Es tajos nepiedalos, jo man visa kā cita ir gana. Daudz laika paņem darbs un rūpes par privātmāju Pārdaugavā. Tā atrodas uz vīra vecāku zemes, iegādāta 1938. gadā, māju uzcēlām pirms 10 gadiem, un tā atrodas ģeoloģiski interesantā vietā - uz senās kāpas. Tas bija senās jūras krasts, gluži kā Baložu kāpa, kuru gribēja norakt. Mūsu māja ir kalniņā, pašā smilšu kāpas augšā. Tur bija plikas smiltis, bet laika gaitā tika kārtīgi piestrādāts. Tagad dārzā rododendri jau noziedējuši, bet peonijas ir pašā plaukumā, siltumnīcā aug tomāti, dobēs gurķi, dillītes sasaldēju ziemai, drīz nogatavosies zemenes. Mums tur ir laba aura, tā ir mana paradīze. Dārzs mani ceļ spārnos, sniedz garīgu prieku.»

Tad jau drīz dosies pensijā un varēs vairāk laika pavadīt dārzā? Aili nepiekrīt: «Neesmu cilvēks, kas mierīgi var sēdēt, neko nedarot. Pensijā man jāiet 2014. gada beigās, bet ceru, ka turpināšu strādāt muzejā, jo darba specifika to pieļauj. Vadīšu ekskursijas. Man patīk stāstīt par visu ko - par senvēsturi, par saviem kaķiem un suni, par puķēm un dārzu.»

Vai novājēšanas diētas Aili atzīst? Antropoloģe smejas no sirds: «Nekādas un nekad. Ja cilvēks stingri ievēro diētas, staigā pusbadā, organisms savu prasa un pēc badošanās savu atkal paņem, dažkārt ar uzviju. Neatbalstu arī veģetārismu. Visu vajag sabalansēt. Man liekie svara kilogrami parādījās pēc tam, kad pirms astoņiem gadiem pēc saslimšanas ar vīrusa kaiti sākās milzīgas galvassāpes. Vienā dienā atmetu smēķēšanu. Tā nebija problēma, tikai pieauga svars. Nedaudz, bet tomēr. Tagad man vienīgais līdzeklis pret svaru ir atturēšanās no ēšanas pēc septiņiem vakarā. Nereti cilvēki domā: neēdīšu neko spēcīgāku, tikai augļus un dārzeņus. Tā arī ir kļūda - saldajos augļos daudz cukura. Uz nakti iedzeru glāzi ūdens vai tēju bez cukura, un viss.»

Aili nav pasaules skrējēja. Viņai vairāk patīk būt tepat Latvijā, mājās. Patīk apmeklēt koncertus - par laimi, konservatorija atrodas tieši pretī muzejam Krišjāņa Barona ielā, un «mēs, muzejnieku grupiņa, jau esam nopirkuši biļetes nākamajai koncertu sezonai Lielajā ģildē». Aili arī patīk apmeklēt izrādes Nacionālajā teātrī. Viņa ir optimiste: «Man ir daudz prieka - par interesanto darbu, par to, ka dzīvoju mīļā vidē, par dēliem, par dārzu. Reizēm pa logu klusi vēroju dārzu, pienāk dēls un prasa: «Mammu, nu cik var apjūsmot!» Es vienmēr atbildu - bet man tas tik ļoti patīk.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aili Marnica

Dzimusi Igaunijā

Mācījusies Latvijas Valsts universitātē (1974-1980)

Kopš 1977. gada strādā Latvijas Dabas muzejā

Ir dēli Arno (36) un Agris (27)

Vaļasprieks - mūzika un dārzs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?