Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Apdrošināšana un krāpšana

Kopš pastāv apdrošināšana, tik ilgi tā arī cīnās ar krāpšanu, visos apdrošināšanas veidos. Jautājums, kādas ir sekas un iespējas šo ligu mazināt?

Apdrošināšanas krāpšana nav nenozīmīgs noziegums bez upuriem. Krāpnieciskas prasības un aizdomīgo krāpšanas gadījumu izmeklēšanas izmaksas liek godīgiem klientiem maksāt augstākas prēmijas. Krāpšanas izmeklēšanai ir ietekme arī uz apdrošinātāju spēju ātri apstrādāt īstās, godprātīgās prasības, tādējādi godīgajiem klientiem nereti nākas neplānoti ilgi gaidīt atlīdzības izmaksu.

Lai gan Latvijā nav veikti apjomīgi pētījumi, mūsu apdrošinātāju aplēses liecina, ka vidēji 10% no visām izmaksātajām atlīdzībām ir krāpnieciska rakstura. Tātad pagājušajā gadā Latvijā atlīdzībās tika izmaksāti 217 miljoni eiro, vidēji 21,7 miljoni tika izkrāpti. Interesanti arī, ka 2012. gadā veikts pētījums Somijā atklāj, ka 27% cilvēku atzinuši, ka viņu paziņu lokā ir cilvēks, kas apdrošināšanas atlīdzību saņēmis krāpjoties. Visticamāk, līdzīga aptauja mūsu valstī uzrādītu tikpat augstu proporciju, ja ne vēl lielāku.

Klientiem jāsaprot, ka apdrošinātājs naudu iekasē no klientiem un arī izmaksā klientiem. Tātad, pieņemot, ka Latvijā apdrošināšanu iegādājas aptuveni viena trešdaļa iedzīvotāju (~650 000) un 22 miljoni eiro izmaksāti nepamatoti, vienkāršoti izsakoties, katram no šiem 650 000 klientiem būtu jāziedo 34 eiro, lai nosegtu izkrāpto apjomu. Vai kāds no mums vēlas kompensēt krāpnieku nodarījumus? Protams, apdrošināšanu iegādājas arī juridiskas personas, un, iespējams, kopējais klientu skaits ir lielāks, taču jautājuma būtību tas nemaina - klientu iemaksas sedz gan nepamatoti iegūtās atlīdzības, gan apdrošinātāju drošības dienestu uzturēšanu. Ne mazāk svarīgi ir, ka apdrošināšanas krāpnieki noslogo jau tā pārslogoto Valsts policiju. Ja lieta nonāk līdz tiesai, arī tiesu sistēmas darba apjoms palielinās. Rezultātā tiek patērēts laiks un resursi, kas kavē citu būtisku lietu izmeklēšanu un izskatīšanu, un tam tiek tērēta nodokļu nauda.

Apdrošinātājiem ir savi drošības dienesti, kas strādā ar visiem aizdomīgajiem gadījumiem. Par noziedzīgām aktivitātēm apdrošināšanā draud kriminālatbildība, un katru gadu tiek ierosinātas vairākas krimināllietas. Taču izmeklēšanas efektivitātei šķēršļus rada tas, ka Krimināllikumā nav atsevišķa panta par apdrošināšanas krāpšanu. Šāds pants daudz skaidrāk norādītu uz noziedzīgu darbību, kā arī atvieglotu darbu policijai un tiesām, kas cīnās ar darbaspēka resursu trūkumu. Par spīti tam, ka Valsts policijai trūkst resursu un ir grūti piesaistīt labākos speciālistus, jāuzteic tās vadība par problēmas izpratni un gatavību sadarboties.

Tomēr pats būtiskākais ir sabiedrības attieksme un rīcība. Apdrošinātāju drošības dienesti strādā ar sekām, bet cēloņi meklējami sabiedrības domāšanā un ieradumos. Pieciešot un atbalstot līdzcilvēku negodīgo rīcību, tiek zāģēts zars, uz kura pats sēdi, jo rezultātā gandrīz mēs visi tiešā vai netiešā veidā par to maksājam.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?